Så mange vaccinerede er indlagt - se tallene og få en forklaring her

Virker "supervåbenet" mod covid-19, når der er flere vaccinerede end uvaccinerede blandt de indlagte? Få eksperternes svar her.

Der er flere vaccinerede end uvaccinerede blandt de indlagte i Region Syddanmark. 

Det viser en aktuel opgørelse over indlæggelsestallene 6. december, som Region Syddanmark har lavet for TV SYD.

Ud af de 98, der mandag var indlagt med covid-19, var 28 uvaccinerede, mens de resterende 70 havde modtaget andet eller tredje vaccinestik.

quote

Selvfølgelig er der flere vaccinerede, der vil blive indlagt, fordi de udgør en meget større gruppe.

Kurt Espersen, koncerndirektør, Region Syddanmark

Det betyder altså, at godt 28 procent af de indlagte på nuværende tidspunkt ikke er vaccineret mod covid-19.

Indlagte-med-covid


Men det er ikke et udtryk for, at vaccinerne ikke virker eller ikke kan betale sig at få, siger koncerndirektør i Region Syddanmark, Kurt Espersen.

- Vi må jo kigge på, hvor mange af vores borgere, der er blevet vaccineret. Det er jo rigtig mange – op imod 90 procent af dem, der er inviteret, der er blevet vaccineret – så selvfølgelig er der flere vaccinerede, der vil blive indlagt, fordi de udgør en meget større gruppe. Men jeg er lidt bekymret for dem, der ikke er vaccineret, fordi det er en forholdsvis stor gruppe i forhold til det relative lille antal borgere, der endnu ikke er blevet vaccineret, siger Kurt Espersen.

quote

Mange af dem har jo konkurrerende sygdomme også, som de kæmper med.

Kurt Espersen, koncerndirektør, Region Syddanmark

Ud af de indlagte er det knap hver femte, der har fået tredje vaccinestik, men ifølge koncerndirektøren skyldes det den udbredte smitte i forskellige aldersgrupper i samfundet.

- Smitten har nu bredt sig til mange dele af samfundet. Det er ikke kun børnene længere, der smitter deres forældre. Forældrene smitter også deres forældre, og det er nu i den sårbare gruppe, at vi ser en række borgere, der bliver smittet med covid-19, selvom de har fået tredje stik. Mange af dem har jo konkurrerende sygdomme også, som de kæmper med, siger Kurt Espersen.

antal-dage-fra-stik-til-indlæggelse

Indlæggelsestallene fra Region Syddanmark indikerer også, at vaccinernes effekt falder over tid.

- Ud af vores egne tal - selvom de er små - så kan vi se, at langt hovedparten af dem, der har fået andet stik, er blevet smittet fem-seks måneder efter andet stik, og det tyder jo på, at virkningen af vaccinen ikke varer så lang tid, som vi havde håbet på, siger Kurt Espersen.

Og derfor er opfordringen om revaccination også klar.

- Man skal i tallene hæfte sig ved, at man skal skynde sig at få tredje stik, når man får indbydelsen, for jo længere tid der går, jo flere af dem med andet stik bliver indlagt, og dermed kan vi se, at effektiviteten af vaccinen går lidt ned, når man venter for længe.

indlagte-i-forhold-til-befolkning-v2

Spørgsmål og svar

TV SYD har fået professor og overlæge Christian Bagger Mogensen fra Sygehus Sønderjylland og Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, til at besvare nogle spørgsmål omkring den aktuelle status på antal indlagte. 

Læs deres svar herunder.

Betyder de her tal, at vaccinationerne ikke virker mod indlæggelser?

Christian Bagger Mogensen:

Nej, vaccinen virker meget effektivt mod indlæggelse, men effekten aftager jo med tiden og efter 5-6 måneder viser tallene at risikoen for indlæggelse igen øges. De borgere som blev vaccineret først, var jo de ældste og mest svækkede, og dermed også dem som lettest rammes af alvorlig sygdom. Nu er effekten af deres vaccination ved at være reduceret så meget, at deres immunforsvar har brug for en opfriskning - en revaccination.


Hans Jørn Kolmos:

Nej, det kan man ikke sige. Tværtimod, indlæggelsestallene afspejler vaccinationsdækningen.  

Vi ved godt, at vaccinerne ikke virker 100 procent, så der er ikke noget mærkeligt i tallene.  

Hvordan kan det være, at de ikke-vaccinerede ikke fylder mere blandt indlæggelserne?

Christian Bagger Mogensen:

Mange af dem, som har valgt ikke at lade sig vaccinere, er yngre og uden anden sygdom. De bliver ikke så syge, når de rammes af coronavirus, og kræver dermed heller ikke nogen indlæggelse.


Hans Jørn Kolmos:

De ikke-vaccinerede er givetvis unge mennesker og børn, som ikke får et nært så hårdt forløb. Og derfor er det også en smule foruroligende, at der så alligevel er 28 indlagte.

Jeg er vaccineret for 200 dage siden. Betyder det, at jeg skal være bekymret for, om min vaccine ikke virker endnu?

Christian Bagger Mogensen:

Det kommer lidt an på hvor gammel, du er. Vaccinationen virker kortere tid jo ældre du er, derfor begynder revaccinationen med de ældste først. Men jeg vil opfordre til at få revaccinationen, så snart du bliver indkaldt.


Hans Jørn Kolmos:

Sådan er det ikke. Vaccinen vil helt sikkert virke, men bekymringen kan være, om den er ved at aftage. Man skal dog ikke være bekymret, når man står ved dag 200. 

Vi begynder jo at se, at efter et halvt år, så begynder immuniteten at klinge lidt af. Man ved, at andet stik ikke dækker immunsystemet helt nok, og derfor vil et tredje stik få immuniteten til at ryge i vejret.

Hvorfor er der så mange, der har fået tredje stik, der er indlagt?

Christian Bagger Mogensen:

De patienter, vi i øjeblikket har indlagt og som er de mest syge, er dem, som blev vaccineret i det tidlige forår, fordi de var gamle eller havde anden sygdom.

Nogle af dem har lige fået deres revaccination, men der går et par uger, før den har effekt, og flere er blevet smittet lige omkring revaccinationen, og så når de at blive syge.

Hos enkelte andre slår vaccinen ikke an, men det er meget få.


Hans Jørn Kolmos:

De 19 er givetvis ældre, som er dem der udviklet den dårligste immunitet, så jeg tror tallene afspejler aldersgruppen. Det er de ældre, der bliver indlagt, og det kan skyldes, at immuniteten ikke er så god.

Myndighederne siger, at vaccination er et supervåben. Men modsiger de her tal ikke netop dét?

Christian Bagger Mogensen:

Vaccinen er vores bedste våben, og tallene bekræfter, at dem som er vaccineret for mindre end 5-6 måneder siden, er godt beskyttet. 


Hans Jørn Kolmos:

Nej, det gør de ikke. Vaccinerne er stadig supervåbenet. Vaccinerne er effektive, så der er ingen grund til panik. Der er ikke noget mærkeligt ved de her tal.

Bare se at få det tredje stik.