Så mange vaccinerede er indlagt - se tallene og få en forklaring her

Virker "supervåbenet" mod covid-19, når der er flere vaccinerede end uvaccinerede blandt de indlagte? Få eksperternes svar her.

Der er flere vaccinerede end uvaccinerede blandt de indlagte i Region Syddanmark. 

Det viser en aktuel opgørelse over indlæggelsestallene 6. december, som Region Syddanmark har lavet for TV SYD.

Ud af de 98, der mandag var indlagt med covid-19, var 28 uvaccinerede, mens de resterende 70 havde modtaget andet eller tredje vaccinestik.

quote

Selvfølgelig er der flere vaccinerede, der vil blive indlagt, fordi de udgør en meget større gruppe.

Kurt Espersen, koncerndirektør, Region Syddanmark

Det betyder altså, at godt 28 procent af de indlagte på nuværende tidspunkt ikke er vaccineret mod covid-19.

Indlagte-med-covid


Men det er ikke et udtryk for, at vaccinerne ikke virker eller ikke kan betale sig at få, siger koncerndirektør i Region Syddanmark, Kurt Espersen.

- Vi må jo kigge på, hvor mange af vores borgere, der er blevet vaccineret. Det er jo rigtig mange – op imod 90 procent af dem, der er inviteret, der er blevet vaccineret – så selvfølgelig er der flere vaccinerede, der vil blive indlagt, fordi de udgør en meget større gruppe. Men jeg er lidt bekymret for dem, der ikke er vaccineret, fordi det er en forholdsvis stor gruppe i forhold til det relative lille antal borgere, der endnu ikke er blevet vaccineret, siger Kurt Espersen.

quote

Mange af dem har jo konkurrerende sygdomme også, som de kæmper med.

Kurt Espersen, koncerndirektør, Region Syddanmark

Ud af de indlagte er det knap hver femte, der har fået tredje vaccinestik, men ifølge koncerndirektøren skyldes det den udbredte smitte i forskellige aldersgrupper i samfundet.

- Smitten har nu bredt sig til mange dele af samfundet. Det er ikke kun børnene længere, der smitter deres forældre. Forældrene smitter også deres forældre, og det er nu i den sårbare gruppe, at vi ser en række borgere, der bliver smittet med covid-19, selvom de har fået tredje stik. Mange af dem har jo konkurrerende sygdomme også, som de kæmper med, siger Kurt Espersen.

antal-dage-fra-stik-til-indlæggelse

Indlæggelsestallene fra Region Syddanmark indikerer også, at vaccinernes effekt falder over tid.

- Ud af vores egne tal - selvom de er små - så kan vi se, at langt hovedparten af dem, der har fået andet stik, er blevet smittet fem-seks måneder efter andet stik, og det tyder jo på, at virkningen af vaccinen ikke varer så lang tid, som vi havde håbet på, siger Kurt Espersen.

Og derfor er opfordringen om revaccination også klar.

- Man skal i tallene hæfte sig ved, at man skal skynde sig at få tredje stik, når man får indbydelsen, for jo længere tid der går, jo flere af dem med andet stik bliver indlagt, og dermed kan vi se, at effektiviteten af vaccinen går lidt ned, når man venter for længe.

indlagte-i-forhold-til-befolkning-v2

Spørgsmål og svar

TV SYD har fået professor og overlæge Christian Bagger Mogensen fra Sygehus Sønderjylland og Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, til at besvare nogle spørgsmål omkring den aktuelle status på antal indlagte. 

Læs deres svar herunder.

Betyder de her tal, at vaccinationerne ikke virker mod indlæggelser?

Hvordan kan det være, at de ikke-vaccinerede ikke fylder mere blandt indlæggelserne?

Jeg er vaccineret for 200 dage siden. Betyder det, at jeg skal være bekymret for, om min vaccine ikke virker endnu?

Hvorfor er der så mange, der har fået tredje stik, der er indlagt?

Myndighederne siger, at vaccination er et supervåben. Men modsiger de her tal ikke netop dét?