Sådan genåbnes samfundet - lokale efterskoler får ny mulighed

Flere efterskoler kan få lov at genåbne i områder med lav smitte, hvilket kan åbne efterskoler i TV SYDs område fra 15. marts.

Artiklen er opdateret løbende onsdag formiddag.

Flere efterskoler kan få lov at genåbne i områder med meget lav smitte, hvilket kan åbne efterskoler i TV SYDs område, der ellers ikke var omfattet af de oprindelige ekspert-anbefalinger.

Regeringen, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre er onsdag nået til enighed efter drøftelser om en række lempelser af coronarestriktionerne

Det kan ske fra den 15. marts, hvis smittetallene tillader det, hvad aktuelt kunne være  tilfældet for eksempelvis efterskoler i Esbjerg og Varde Kommuner.

Det er en del af aftalen, at der ses på muligheden for, at efterskoler og højskoler med yderligere smitteforebyggende foranstaltninger kan åbnes i hele landet 15. marts. 

Ifølge eksperternes anbefalinger var det ellers først efter påske, at der kunne åbnes for afgangsklasserne i folkeskolen, ungdomsuddannelser og efterskoler i de syd- og sønderjyske kommuner i Region Syddanmark, mens det kunne ske den 15. marts i Horsens og Hedensted kommuner.

Nu bliver det altså fra den 15. marts i hele TV SYDs område, hvis smittetallene tillader det - men de tilsvarende skoler i Nordjylland og Vestjylland må gå i gang allerede på mandag efter bl.a. særlige testkrav.

Når politikerne og eksperterne taler om Vestjylland som en landsdel, hvor der kan ske åbning af bl.a. efterskoler, så er det efter en geografisk definition, der alene omfatter de vestlige kommuner i Region Midtjylland.

FAKTA: Nogle butikker og udendørs kultur får lov at genåbne

Udendørs idræt med op til 25 

Der bliver også muligt at dyrke udendørs idræt i grupper på op til 25 udøvere, hvor anbefalingerne lød på 20. 

Det betyder eksempelvis, at det bliver matematisk muligt at afvikle 11-mandskampe i breddefodbolden.

Disse restriktioner er fortsat gældende

Lokale nedlukninger kan blive nødvendige

Det står klart efter et pressemøde med justitsminister Nick Hækkerup, sundhedsminister Magnus Heunicke og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil onsdag formiddag på Christiansborg.

Pressemødet fandt sted på baggrund af, at regeringen, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten er blevet enige om en genåbning af samfundet.

Aftalen præciserer også, at det i den kommende tid på baggrund af anbefalinger fra sundhedsmyndighederne kan blive nødvendigt at foretage nedlukninger på nationalt og lokalt niveau, herunder vurderes, om enkelte kommuner med høj incidens undtages for en lempelse af restriktioner, og om der skal iværksættes særlige foranstaltninger.

Dette gælder fra mandag i hele landet

Butikker under 5.000 kvadratmeter, der ikke ligger i storcentre, må åbne igen.

Butikker på 5.000 kvadratmeter eller derover kan holde åbent for et meget begrænset antal kunder mod tidsbestilling.

Forsamlingsforbuddet hæves fra fem til 25 personer for udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i foreningsregi og andet organiseret regi.

Udendørs kulturinstitutioner genåbnes med krav om, at besøgende skal fremvise dokumentation for negativ test, der er højst 72 timer gammel.