Se kortet: Nu begynder nogle kommuner at åbne for besøg på plejehjem

Det har vist sig at være forskelligt fra kommune til kommune, hvordan proceduren for plejehjemsbesøg er. Nogle har lukket helt ned, mens andre stiller terrassen til rådighed for en visit. Få overblikket her.

Skal det være muligt at besøge sine kære på pleje- og ældrecentre under coronakrisen?

Det spørgsmål tager mange kommuner løbende stilling til. Og det resulterer i, at kommunerne handler meget forskelligt, viser en rundringning, som TV SYD har foretaget.

Blandt dem, der åbner muligheden for besøg, er Varde Kommune. Onsdag besluttede den sig nemlig for, at det skal være muligt at besøge sine pårørende på plejecentrets terrasse, hvis man samtidig tager sine forholdsregler.

- Man har haft et ønske om at åbne mere på plejecentrene, og vi prøvede det derfor af i weekenden med nogle retningslinjer. Her var erfaringen, at det kunne godt fungere, og jeg er overbevist om, at det her betyder rigtigt meget for både beboere og pårørende, siger Claus Fjeldgaard, der er direktør for Social og Sundhedsområdet i Varde Kommune, til TV SYD.

Blandt andet er forholdsreglerne i Varde Kommune, at der max må være to besøgende, som skal holde god afstand, og der må ikke være fysisk kontakt eller deles kage og kaffe under besøget.

Og Varde Kommune er ikke de eneste, der lukker døren op for plejehjemsbesøg, som du kan se på oversigten nedenunder.

 
 
Foto: Lasse Hansen, TV SYD

Sådan er retningslinjerne for de forskellige kommuner:

Tønder: Lukket. Følger anbefalingerne til punkt og prikke. Kun besøg ved helt kritisk sygdom/døende eller hvis svært demente reagerer voldsomt på ikke at se ægtefælle, så findes der løsninger.

Haderslev: Lukket. Følger anbefalingerne til punkt og prikke. Ingen besøg, kun ved helt kritisk sygdom/døende.

Aabenraa: Lukket. Følger anbefalingerne til punkt og prikke. Ingen besøg, kun ved helt kritisk sygdom/døende.

Sønderborg: Lukket. Følger anbefalingerne til punkt og prikke. Ingen besøg, kun ved helt kritisk sygdom/døende.

Kolding: Lukket. Følger anbefalingerne til punkt og prikke. Ingen besøg, kun ved helt kritisk sygdom/døende.

Fredericia: Lukket. Følger anbefalingerne til punkt og prikke. Ingen besøg, kun ved helt kritisk sygdom/døende.

Vejle: På vej med mere åbne plejecentre. Seniorudvalget har i dag besluttet, at forvaltningen skal forsøge at finde en løsning muligvis allerede fra fredag, hvor der bliver mulighed for besøg af pårørende under sundhedssikre forhold.

Billund: Ret åbent. Har hele tiden haft mulighed for aftaler om, at pårørende kan gå tur med den ældre. I sidste uge blev der mulighed for, at ældre, som kan holde afstand, kan drikke kaffe med pårørende på terrassen. De arbejder pt. på planer om at indføre indendørs besøgszoner.

Vejen: Ret åbent.  Har hele tiden haft mulighed for at fx demente borgere kan få besøg op til en halv time på terrassen eller kan gå tur med pårørende. Nu åbnes der op for, at flere kan få den mulighed.

Varde: Ret åbent. Beboere på plejehjem kan få besøg på terrassen. Stadig med afstand og uden at dele forfriskninger/kaffe. Max to pårørende ad gangen per beboer.

Esbjerg: På vej med mere åbne ældrecentre. Forvaltningen har netop lavet et oplæg til politikerne om at åbne for besøg i pavillioner og udeområder, stadig efter individuel vurdering og max en pårørende pr. beboer. Har åbnet mere op de sidste 14 dage i forhold til særlige aftaler.

Horsens: Lukket. Følger anbefalingerne til punkt og prikke. Ingen besøg, kun ved helt kritisk sygdom.

Hedensted. På vej med mere åbne ældrecentre. Holder møde i denne uge for at se, om de kan åbne mere op for besøg.

Fanø: På vej med mere åbne plejecentre. Der arbejdes på regelsæt, hvor reglerne kan overholdes samtidig med, at der bliver mere åbent.

Samme situation - forskellig handling

Selvom fire kommuner er på vej til at åbne for plejehjemsbesøg, og tre kommuner allerede har taget første skridt, er der stadig nogle kommuner, som holder fast i nul besøg til de ældre på plejecentrene.

En af dem er Haderslev Kommune. Her følger de den samme procedure, som de har kørt med, siden coronakrisen startede – nemlig at det ikke er muligt at besøge familiemedlemmer på plejecentre.

Både Haderslev og Varde Kommune har haft meget få smittede med coronavirus, og alligevel vælger kommunerne at handle forskelligt på den baggrund.

Hvor det er en af begrundelserne for, at Varde Kommune vælger at give pårørende muligheden for besøg, så er det på samme tid baggrunden for, at Haderslev Kommune ikke vil ændre strategi og lukke plejecentrene op. 

- Vi vil hellere være forsigtige i forhold til vores borgere og så lære af andres erfaringer. Nogle gange vil vi meget gerne være first mover, men det vil vi ikke i dette tilfælde, siger Børge Koch (RV), der er formand for Sundhed og Forebyggelse i Haderslev Kommune.

Og den tilgang forstår direktøren for Social og Sundhedsområdet i Varde Kommune godt.

- Det er jo nogle enormt svære balancer, vi er ude i her. Vi synes, vi kan åbne op her i Varde Kommune uden at gå på kompromis med de anbefalinger og påbud, der er kommet fra sundhedsmyndighederne. Men i princippet kan vores borgere jo gå ud af plejecentret, som de vil, fordi det er deres eget hjem, siger Claus Fjeldgaard.

Terrassesnak med forholdsregler

Mange uger er gået på pleje- og ældrecentrene. De fleste beboere har ikke fået et besøg i lang tid, og det er også en af grundene til, at man nu vælger at give familiemedlemmer i Varde Kommune muligheden for at komme på visit.

- Jeg er sikker på, at det betyder rigtig meget for beboernes trivsel. Og det at have en eller anden form for kontakt kan være alfa og omega. Så derfor har vi taget dette skridt i dag. Men vi sætter stadigvæk begrænsninger op for på den måde at sikre, der ikke sker nogen smitte, siger Claus Fjeldgaard.

Det betyder også, at pårørende skal melde ind i god tid, hvornår de kommer, for at personalet kan forberede det praktiske i besøget – så beboere og familiemedlemmer kan få hver deres kaffekande til snakken på terrassen.