TV der bevæger dig

COVID-19

Skal grænsen åbnes? Sommerhusejer sætter sundhed over egen pengepung

Udlejningsbureauer og politikere presser lige nu på for at få grænsen mod Tyskland åbnet. Men sommerhusejer Daniel Kamp Jensen er bekymret for, at det går for stærkt.

Daniel Kamp Jensen ejer sommerhuset her i Blåvand. Foto: Privat

Da Daniel Kamp Jensen fra Bramming i december sidste år købte sit nye sommerhus ved stranden i Blåvand, var det planen, at det skulle lejes ud omkring 30 uger om året.

Men sådan er det langt fra gået, efter at coronakrisen og den danske grænselukning har sat en stopper for de mange tyske turister, der hvert år strømmer til den danske vestkyst.

Lige nu er der masser af ledige uger i kalenderen. Det betyder, at Daniel Kamp Jensen slet ikke får den lejeindtægt, som han havde forventet.

Frygter selvmål

Alligevel er han noget bekymret for, at grænsen mod Syd bliver åbnet for tidligt.

- Jeg er bange for, at det kan ende med et selvmål, hvis vi åbner grænsen for tidligt. Jeg vil nødigt sidde på hospitalet og have brug for hjælp i en situation, hvor smitten er løbet løbsk, fortæller Daniel Kamp Jensen.

Læs også Sommerhusudlejer forlanger svar nu: Uanstændigt af regeringen at vente

Presset på regeringen for at åbne grænsen, så det igen bliver muligt for tyske turister at komme til Danmark, er vokset støt de seneste uger. Daniel Kamp Jensen kan godt forstå hvorfor.

- Der er jo masser af udlejningsbureauer, virksomheder og kommuner, der er afhængige af turisterne. Det gør ondt på rigtig mange, som slet ikke har nogen indtægt lige nu. Men hvis jeg skal tænke sundhed eller penge, kommer sundheden altså først, siger han.

Og netop spørgsmålet om grænseåbningen er igen oppe at vende torsdag aften, når TV 2 sammen med DR inviterer samtlige partiledere fra Christiansborg til at debattere under overskriften: 'Hvordan får vi Danmark tilbage?'

Det koster lejeindtægter

Daniel Kamp Jensen havde forventet, at hans sommerhus skulle være udlejet i hele perioden fra 1. juni og frem til 31. august. Lige nu er det kun lejet ud til danske turister i ugerne 29-30-31, ellers er det ledigt.

Det koster en del penge, men det er prisen værd, mener han.

Læs også Vestkystkommuner: Lukkede grænser i højsæsonen vil være en katastrofe

- Vi har købt vores på en måde, så vi også selv kan benytte det. Men hvis man har købt et sommerhus som et investeringsobjekt, kan det godt gøre rigtig ondt i pengepungen.

Måske kommer løsningen snart

Onsdag fortalte Tyskland, at de er villige til at åbne grænsen mod Danmark fredag den 15. maj. Men foreløbig er der ikke indgået en aftale med Danmark.

Et politisk flertal i Folketinget taler for en delvis åbning af grænsen. Blandt andet til turister der har en lejekontrakt til et dansk sommerhus.

Daniel Kamp Jensen håber også, at der snart kommer en beslutning om, hvad der skal ske med grænsen. For selv om han er skeptisk, mener han, at det er vigtigt, at der kommer en afklaring hurtigt muligt.

Du kan se partilederdebatten 'Hvordan får vi Danmark tilbage?' på TV 2, TV 2 NEWS og DR1 torsdag aften fra kl. 19.30 til 21.00.

Efterfølgende vil der på TV 2 blive stillet om til TV SYD, hvor vi bringer reaktioner på debatten fra Vardes borgmester Erik Buhl (V), der også er formand for Partnerskab for Vestkystturisme, Kim Dahl Nielsen, politisk analytiker for JydskeVestkysten, samt Martin Iversen, koncerndirektør for Enjoy Resorts på Rømø.

Mest sete på tvsyd.dk