Stor forskel på svartid ved covid-19-test

Der er ikke kapacitet nok på regionens laboratorier til at analysere alle prøver for COVID-19. Det giver svartid på helt op til seks dage.

I slutningen af april ændrede Sundhedsstyrelsen strategi således, at alle personer, der oplever milde symptomer på covid-19, nu skal testes. 

I Region Syddanmark betød ændringen, at man gik fra at teste 1.000 personer om dagen til at teste 2.500 personer om dagen.

quote

Vores arbejdsliv er blevet lagt helt om. Det er hårdt, og vi har løbet stærkt i lang tid nu.

Trine Rasmussen, fællestillidsrepræsentant, Patologisk afdeling, Sydvestjysk Sygehus 

Selvom der i regionens laboratorier er reagenser og podepinde nok, har stigningen i antallet af tests nu mødt en anden flaskehals.

Bioanalytikerne, der skal undersøge prøven og konkludere, om en person er smittet, har fået rygende travlt. 

- Vi kører i døgndrift. Den sidste går klokken tre, og den første møder ind klokken syv om morgenen. Det gælder om at få så mange prøver igennem som overhovedet muligt, siger Trine Rasmussen, der er fællestillidsrepræsentant ved Patologisk afdeling på Sydvestjysk Sygehus. 

Selve analysen af en covid-19-prøve tager cirka fem timer.
Selve analysen af en covid-19-prøve tager cirka fem timer.
Foto: Nicolai Reinholdt, TV SYD

Lang svartid er et problem

Selvom bioanalytikerne arbejder stort set hele døgnet, betyder stigningen i antallet af prøver, at der er stor forskel på, hvor lang tid hver enkelt patient må vente på sit resultat.

Egentligt lyder meldingen, at patienter må forvente, at der kan gå helt op til 72 timer, før de får svar på en test. Dog har TV SYD været i kontakt med flere, der er blevet testet. Nogle har fået svar på deres test allerede dagen efter, mens andre har ventet i op til seks dage.

quote

Nogle prøver må sendes til Odense eller helt til København for at blive analyseret, og det gør, at nogle prøver får en rigtig lang svartid.

Kurt Espersen, Koncerndirektør, Region Syddanmark

Den lange svartid er problematisk, siger professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet, Jan Pravsgaard Christensen:

- Det er klart, at jo længere tid man venter, jo længere tid har patienten haft til at udvikle sygdommen, potentielt smitte andre eller hvis testen er negativ, så har der været længere tid, hvor man har kunnet blive smittet på ny.

Prøver sendes til Odense og København

Region Syddanmark har ansvaret for, at de tests, der bliver foretaget på regionens sygehuse og sygehusenes tilstødende testtelte, bliver analyseret rettidigt. Dog skaber stigningen i antallet af tests udfordringer som blandt andet lange svartider.

Flere og flere syd- og sønderjyder er blevet testet for covid-19.
Flere og flere syd- og sønderjyder er blevet testet for covid-19.
Foto: Nicolai Reinholdt, TV SYD

Koncerndirektør for Region Syddanmark, Kurt Espersen, forklarer, at en af årsagerne kan være, at prøverne bliver taget ude på de mindre sygehuse i regionen, hvor de har en begrænset kapacitet i deres laboratorier. 

- Det gør, at nogle prøver må sendes til Odense eller helt til København for at blive analyseret, og det gør, at nogle prøver får en rigtig lang svartid, siger han.

Arbejder på løsninger

I laboratoriet på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg oplever Trine Rasmussen ikke kun en stigning i antallet af covid-19-prøver, men også en stigning i antallet af de prøver, der normalt analyseres.

- Det betyder, at vores arbejdsliv er blevet lagt helt om. Det er hårdt, og vi har løbet stærkt i lang tid nu. Man går træt hjem efter hver arbejdsdag, siger hun.

Kurt Espersen fortæller, at de i regionen arbejder hårdt på at løse udfordringen.

- Vi ansætter mere personale, vi køber nyt udstyr, der ikke kræver så mange manuelle håndteringer, og så prøver vi at få et samarbejde op at køre med eksterne laboratorier.

Regionens mål er at få svartiden på coronatest ned på under 48 timer.