Strandet krydstogtskib sejler om en uge

Over 400 besætningsmedlemmer har i over en måned været "fanget" på et krydstogtskib. Nu er der endelig fundet en løsning.

462 besætningsmedlemmer er isoleret på krydstogtskib Aidamar, der ligger i Fredericia Havn. Såden har det været i tre uger, af frygt for coronasmitte, men nu er der lys forude. 

Aidamar sætter snart kursen mod Hamborg. Det oplyser SDK Cruise, som er agent for skibet i Danmark, til TV SYD.

- Rederiet planlægger, at Aidamar inden for den næste uges tid skal afgå til Hamborg. Derfra kan  besætningsmedlemmerne rejse videre til deres hjemlande. Da skibet kom til Danmark, håbede vi på en hurtig bedring af coronakrisen. Siden fandt rederiet ud af, at det er bedre at sende de fleste besætningsmedlemmer hjem, når der ikke er arbejde til dem, siger direktør Henning Schou fra SDK Cruise. 

Bureaukrati

Han mener, at det var for vanskeligt at finde en løsning i Danmark.

quote

Det er meget besværligt at finde flyafgange fra danske lufthavne. Det er noget lettere i Tyskland.

Henning Schou, direktør, SDK Cruise.

- Det har vi forsøgt i de seneste uger, men der er for meget bureaukrati. Ifølge en ny bekendtgørelse skal alle besætningsmedlemmer godkendes af Epidemikommissionen, hvilket kun gælder for krydstogtskibe, ikke for andre slags skibe. Det er også meget besværligt at finde flyafgange fra danske lufthavne. Det er noget lettere i Tyskland, siger Henning Schou.

Direktøren fortæller, at der vil være cirka 100 besætningsmedlemmer tilbage på Aidamar til at sejle og vedligeholde skibet m.m. 

Tidligere har 17 besætningsmedlemmer, herunder den hidtidige kaptajn, forladt skibet i Fredericia og er rejst hjem. Det oplyser Epidemikommissionen, som gav tilladelse til, at de kunne forlade skibet.

Skubbet ud af tysk havn

Før ankomsten til Danmark blev de planlagte turistdestinationer aflyst, og passagererne blev sendt hjem. Krydstogtskibet fortsatte i stedet til havnen i Bremerhaven. Men her måtte skibet ikke blive med den begrundelse, at det optog pladsen fra fragtskibe, der skal sikre forsyninger til det tyske samfund.

Rederiet har de seneste tre uger haft et andet krydstogtskib, AidaDiva med godt 600 besætningsmedlemmer, til at ligge i havnen i Skagen. 

Modtagepligt

Fredericia Havn drives af det kommunalt ejede selskab ADP. Her siger direktør Rune Rasmussen til TV SYD, at danske havne har modtagepligt og derfor skal modtage skibe som Aidamar.

Desuden har han fået oplyst fra rederiet, Aida, at ingen af besætningsmedlemmerne ombord har vist tegn på coronasmitte.