Supermundbind dræber corona og advarer dig om smittefare

På SDU i Sønderborg sidder to forskere med en rigtig god idé. De er nemlig i gang med at udvikle et intelligent mundbind, der kan opdage og nedkæmpe corona. Mundbindet er klar til produktion om et års tid.

Nanoforskere fra SDU og produktion- og handelsvirksomheden Abena er i gang med at skabe et mundbind, der ikke blot uskadeliggør corona-virussen, men også alarmerer brugeren, når mundbindet kommer i kontakt med virusset.

quote

Målet er at lave et produkt, der kan bruges i dag, men i høj grad også i fremtiden.

Jacob Marcussen, direktionsassistent hos Abena

- Mikropartiklerne binder sig til corona-virussets overfladeproteiner, kaldet Spike (S), hvilket er det, som ses som den krone eller glorie, der har givet corona-virusset sit navn. Virusset bliver indkapslet og kan derfor ikke binde sig til celler i vores krop. Konceptet og teknologien er billig, simpel og hurtig at fremstille i stor skala, siger Yogendra Mishra, professor i nanoteknologi på SDU i Sønderborg

Det er netop den lovende teknologi, der har fået Abena, der i forvejen producerer værnemidler til sundhedspersonale, til at støtte projektet.

- Smitteopsporing og smittekæder er ord, vi alle kender i dag, og vi ser denne teknologi som en naturlig og accelereret udvikling, der er kommet af, at vi er midt i en pandemi, siger direktionsassistent Jacob Marcussen fra Abena.

Elektrisk ledende nanopartikler

De nanopartikler forskerne bruger i deres kan også virker som elektriske ledere. Det åbner endnu en smart mulighed med mundbindet. Det forklarer lektor ved Nanosyd på SDU, Roana de Oliveira Hansen.

- Når vi bruger disse tetrapods eller nanopartikler på en elektrode, er vi i stand til at sende et signal videre. Det kan være til en hvilken som helst device som en smartphone eller en ipad.

På den måde vil mundbindet også kunne bruges til smitteopsporing. De såkaldte tetrapods er kodet til at kende de små spikes eller antenner, som vi kender fra coronavirus. Men de kan hurtigt omstilles til at genkende mange andre vira, og det ser Abena et kæmpe potentiale i. For arbejdet med mundbindet har stadig en horisont på et års tid, og til den tid vil der være vacciner mod corona. Alligevel er mundbindet et vigtigt skridt, mener Abena.

- Det er tanken, at teknologien også kan bruges til andre vira. SARS, MERS, EBOLA og Covid-19 er alle eksempler på pandemier, der har haft enorme konsekvenser rundt om i verden. Fællesnævneren er, at det gælder om at opspore smitten og bryde smittekæden. Målet er at lave et produkt, der kan bruges i dag, men i høj grad også i fremtiden. Det skal det her projekt medvirke til, siger Jacob Marcussen.