Sydbank: Vi har masser af penge at låne ud – men corona vil slå virksomheder ihjel

Vi kunne næsten ikke være bedre klædt på til en krise, som den coronavirusset har udløst, siger Sydbank. Men ikke alle virksomheder vil kunne få livreddende førstehjælp.

- Når det nu skulle komme, så er det et ret godt tidspunkt, for vi er klar til at kunne levere det, der skal leveres.

Ordene kommer fra bankdirektør i Sydbank, Bjarne Larsen, dagen efter at statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde i utvetydige vendinger gjorde klart, at bankerne har et medansvar for at hjælpe landet igennem den historiske krise, vi lige nu står i som følge af coronavirusset.

Regeringen har slækket på de stramme lånekrav, der blev pålagt bankerne efter finanskrisen i 2008. Dermed er der frigivet 200 mia. kroner, som bankerne kan låne ud i forbindelse med krisen.

Men ikke alle vil kunne få hjælp i banken.

quote

Vi har store indlånsoverskud, så på den måde er vi godt rustet til at hjælpe i denne krise.

Bjarne Larsen, bankdirektør, Sydbank

Sydbank har masser af penge at låne ud

Sydbank har i dag et samlet udlån på 60 mia. kr., og ifølge Bjarne Larsen kunne banken uden problemer forøge sit udlån til erhverv med 50 procent.

- Så det er ikke dét, man skal være bekymret for, for der er penge nok at låne ud.

Ifølge Bjarne Larsen står Sydbank – og bankerne generelt – i en helt anden situation end de gjorde under finanskrisen, hvor der var decideret mangel på kapital.

- Vores kapitalgrundlag, som er det grundlag, vi skal have, for at vi kan låne penge ud, har aldrig været højere. Vi har store indlånsoverskud, så på den måde er vi godt rustet til at hjælpe i denne krise, siger Bjarne Larsen til TV SYD.

Stille før storm

Foreløbig står virksomhederne dog ikke i kø for at låne penge som følge af krisen.

- Vi får masser af henvendelser fra virksomheder lige nu, men det er mest med henblik på at få en afklaring på, hvordan vi griber det her an og hvilke muligheder, der er – også i de krisepakker, der er vedtaget i Folketinget.

- Så det er en slags afklaringsfase, mange virksomheder står i lige nu. Vi har ikke mange, der konkret har bedt om lån eller om at få forhøjet en kassekredit, siger Bjarne Larsen.

quote

Mange har rigeligt plads på de kassekreditter, de i forvejen kan trække på, mens andre kan bruge af de store indlån, de har stående, fordi det er gået godt i mange år.

Bjarne Larsen, bankdirektør, Sydbank

Han mener desuden, at mange virksomheder slet ikke har brug for at bede om lån lige nu.

- Mange har rigeligt plads på de kassekreditter, de i forvejen kan trække på, mens andre kan bruge af de store indlån, de har stående, fordi det er gået godt i mange år, siger Bjarne Larsen.

Når det er sagt, er bankdirektøren ikke i tvivl om, at der er virksomheder, som har brug for hjælp her og nu.

Nogle vil miste livet

Det er især restauranter, hoteller, detailhandelsbutikker og turisme- og underholdningsindustrien, der er hårdt ramt.

- Alle dem, der er tvangslukket, det er klart, at hele deres omsætning er forsvundet fra den ene dag til den anden, og de er hårdt ramt. Det er dem, der i første omgang kommer til at fylde meget hos os, siger Bjarne Larsen.

quote

Det er ikke det samme, som at enhver virksomhed bare vil glide igennem uden nogen som helst problemer, for der er selvfølgelig nogen, der ikke vil kunne overleve det her.

Bjarne Larsen, bankdirektør, Sydbank

Han siger, at Sydbank er parat til at tage et ansvar på sig og hjælpe – så vidt muligt:

- Vi vil gøre alt, vi kan for at få det her til at foregå bedst muligt.

- Men jeg bliver også nødt til at sige, at det er ikke det samme, som at enhver virksomhed bare vil glide igennem uden nogen som helst problemer, for der er selvfølgelig nogen, der ikke vil kunne overleve det her.

For nogle virksomheder vil coronakrisen ifølge Bjarne Larsen blive prikken over i’et, der betyder, at de ikke kan overleve.

Det er altså ikke alle, der vil opleve, at banken er parat til at holde hånden under dem – situationen til trods.

- Det vil være naivt at tro, at alle virksomheder kan overleve det her, for det kan de ikke. Men forhåbentlig er det så få som overhovedet muligt, siger Bjarne Larsen til TV SYD.

En redningsplanke til de levedygtige

Hvad siger I til virksomheder, der har fået tæppet revet væk under sig?

- Vi siger, de skal starte med at se, hvad der er at hente i hjælpepakkerne. Det er jo virkeligt store beløb, samfundet stiller til rådighed. Derefter må man se på, om de kan klare sig igennem på dén måde, eller om de eventuelt skal have kreditterne forøget i en periode, forklarer Bjarne Larsen.

Men han understreger, at bankens almindelige vurdering af en virksomheds levedygtighed ikke er sat ud af kraft på grund af krisen.

quote

Det har også lidt at gøre med, om man har fået sparet lidt op i gode tider og har lidt at stå imod med – for så kan man også godt låne nogle penge.

Bjarne Larsen, bankdirektør, Sydbank

- Hvis man er meget forgældet i forvejen og har haft problemer med i det hele taget at drive sin forretning eller med at tjene penge på den i de gode år, vi har haft nu, så bør enhver ansvarlig virksomhedsejer spørge sig selv, om han eller hun nogen sinde vil være i stand til at betale nye lån tilbage – eller om det er dét her, der gør, at det desværre er slut, siger Bjarne Larsen.

- Så det har også noget at gøre med, om man har fået sparet lidt op i gode tider og har lidt at stå imod med – for så kan man også godt låne nogle penge.

For mange af de virksomheder, der er ramt af nedlukning, er der ifølge bankdirektøren formentlig gode muligheder for, at de kan få hjælp i banken, hvis det bliver nødvendigt.

- Virksomheder – og det er trods alt de fleste – der kommer fra en situation med kunder og indtægter, de vil jo have en mulighed for at komme tilbage og få indtægter igen. Dem giver det mening at hjælpe med midlertidige lån. Men igen skal man naturligvis have respekt for, at det ikke må betyde, at man bliver så forgældet, at man skal slås med stor gæld i mange år, siger Bjarne Larsen.

Det er lidt ligesom et år med tørke

For mange af de virksomheder, der er lukket ned på grund af smittefare, sammenligner Bjarne Larsen situationen nu med tørken i 2018.

Dengang hjalp bankerne også landmænd, som havde et dårligt år på grund af tørken:

- I den situation lukker man ikke alle landbrug ned, fordi der er tørke, for vi ved jo godt, det er et dårligt år, men hvis et landbrug ellers er veldrevet, så er der jo også et landbrug til næste år, og så må vi hjælpe det igennem.

- Og det er egentlig det, vi forsøger at sige og berolige alle med i den her situation også, siger Bjarne Larsen.

quote

Det er jo en sygdom, som udløser den her situation, og derfor skal vi bedst muligt hjælpe alle igennem. Det er det, vi er forpligtet til, og selvfølgelig vil gøre det. Det ville være tosset andet.

Bjarne Larsen, bankdirektør, Sydbank

- Det er jo en sygdom, som udløser den her situation, og derfor skal vi bedst muligt hjælpe alle igennem. Det er det, vi er forpligtet til, og selvfølgelig vil vi gøre det. Det ville være tosset andet.

- Udgangspunktet er, at det går over det her, og så skal vi ikke hverken ”konkurse” noget eller nogen på grund af det. Vi skal vi have det løst på den korte bane, og så kommer vi forhåbentligt tilbage til normale tilstande så hurtigt som muligt, siger Bjarne Larsen.

Aktionærudbytte sendt til hjørne

Midt i krisen står bankerne lige nu i et dilemma: Skal man udbetale aktionærudbytte i en situation, hvor virksomheder har brug for kapital til at overleve?

I Sydbank har man foreløbigt sendt spørgsmålet ”til hjørnespark”.

- Det er generalforsamlingen, der tager stilling til udbetaling af aktionærudbytte, og da den er udskudt på ubestemt tid, så er beslutningen om aktionærudbytte også udskudt, siger Bjarne Larsen.

quote

Det, der er væsentligt at sige, er, at udbytterne ikke er væsentlige for, om man har kapital at låne ud.

Bjarne Larsen, bankdirektør, Sydbank

- Der er en diskussion af, om bankerne helt generelt skal droppe deres udbytteudbetaling, og det kan man have mange meninger om. Men det, der er væsentligt at sige, er, at udbytterne ikke er væsentlige for, om man har kapital at låne ud. Der er rigelig udlånskapacitet, så det er der plads til. Men så er det måske mere en diskussion af, om det er betimeligt at udbetale udbytte i den her situation, konstaterer Bjarne Larsen.

Banken har indtil videre standset sit aktietilbagekøbsprogram.