TV der bevæger dig

COVID-19

Tænder lys for genåbning af den dansk-tyske grænse

Søndag aften tændes der lys for genåbning af den dansk-tyske grænse, når beboere nord og syd for grænsen mødes i Kruså til aktionen "Grænselys – Grenzlichter".

Her tændes de første lys ved grænseovergangen i Kruså.

Omkring 100 mennesker mødte søndag aften op og tændte lys ved grænseovergangen i Kruså.

Det er Christina Jacobsen, der er initiativtager bag aktionen "Grænselys – Grenzlichter".

Hun kommer fra Sydslesvig, men bor i Kollund, og er ked og træt af, at den dansk-tyske grænse er lukket, så hun ikke kan se sin familie og sine venner syd for grænsen.

Derfor har hun på Facebook opfordret folk til at møde op og tænde et lys for genåbningen.

Arrangementet der udover lysene også omfattede en opfordring til at skrive små hilsner til nogen, man savner på den anden side af grænsen. Hilsnerne blev lagt i flasker og hængt op langs langs grænsen.    

Arrangementet var anmeldt som en demonstration, og det er derfor legalt at mødes flere end 10 mennesker.

Læs også Grænsedemonstration uden horn

Blandt de fremmødte var folketingsmedlem Anni Matthiesen, (V), der mødte op i sin egenskab som medlem af Sydslesvigudvalget.

- Jeg deler det danske mindretals ønske om, at den danske regering åbner grænsen - gerne fuldt ud med det samme, så mindretallene på begge sider af grænsen kan besøge famlie og venner igen, siger Anni Matthiesen til TV SYD.

Den dansk-tyske grænse har været lukket siden 14. marts, hvor først Danmark lukkede sine grænser, mens Tyskland fulgte trop to dage efter. Onsdag meddelte den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, (CSU), at man fra tysk side nu er klar til at åbne grænsen til Danmark, men at man afventer svar fra den danske regering.

Christina Jacobsen, der er initiativtager bag aktionen "Grænselys – Grenzlichter", ses her flankeret af Noa Jankovic, Landstrikternes Fællesråd, og folketingsmedlem Anni Matthiesen.

 

Mest sete på tvsyd.dk