Tilbage til det sociale liv: Gymnasieeleverne glade for genåbning

225 elever vendte i dag tirsdag tilbage til Alssundgymnasiet i Sønderborg. Det er alle 3.g elever og halvdelen af 1.g og 2.g eleverne. Den anden halvdel af 1.g og 2.g'erne kommer tilbage i næste uge.

Kø ved de udendørs håndvaske. Når 225 elever vender tilbage, danner vaskestationen foran Alssundgymnasiet trafikprop. Men for nogen af eleverne er det også stedet, de mødes første gang siden nedlukningen. Nogen ønsker godmorgen, andre står og skutter sig i den kolde aprilvind, og alle skal indendørs på skolen for første gang i næsten tre måneder.

- Det bedste bliver at se de andre igen. Sådan rigtigt. Vi var tilbage i to dage lige før påske, men nu bliver det ligesom almindelig skole, fortæller Anna Girard Madsen, der går i 1.g.

Som alle andre gymnasieelever i landet har hun fulgt undervisningen på computerskærmen hjemmefra, og det glæder hun sig til at sige farvel til.

- Det betyder meget at være sammen med vennerne. I det hele taget får man det bare lidt bedre, man er lidt mere glad og lidt mere til stede i undervisningen, siger hun.

Første time er fysik. Med en rigtig, levende lærer. Ved tavlen. Lysets brydning gennem luft, glas og plexiglas forklares af underviseren. Computerskærmen er ikke helt sluppet, alle eleverne har laptops slået op foran sig. Den bruger Anna Girard Madsen til noter.

- Det er så rart at tale med folk ansigt til ansigt og ikke gennem en skærm, man får noget mere socialt ud af det. Meget mere end der har været de sidste par måneder. Det betyder også noget for at kunne udvikle sig mere fagligt. Det, synes jeg, er ret vigtigt, siger Anna Girard Madsen.

quote

Det er virkelig rart at kunne tale med sidemanden.

Anna Girard Madsen, elev, Alssundgymnasiet

Nyt testcenter

For gymnasiets rektor er genåbningsdagen også ventet med glæde. Fra morgenstunden står den på telefoninterview, og så skal gymnasiet indrettes som lokalt testcenter.

- Vi har bedt eleverne om at møde op i dag med frisk test "i tasken". Men fra i morgen har vi vores egen testkapacitet, så vi kan teste elever og personale to gange om ugen, fortæller rektor Jeppe Kragelund.

Testcenteret kommer til at fungere fuldt på linje med landets testcentre, men er kun for elever og personale.

- De tests, vi foretager, bliver registreret som alle andre, og resultaterne kan eleverne efterfølgende finde i deres sundhedsapp. Udover test kører vi videre med helt samme restriktioner som hidtil. Eleverne går ind af separate indgange, der skal vaskes hænder og sprittes af, og eleverne må stadig ikke benytte fællesarealer på skolen, fortæller Jeppe Kragelund.

Spørge sidemanden til råds

I løbet af fysiktimen skal Anna Girard Madsen og hendes klassekammerater løse nogle opgaver. Og når der opstår spørgsmål, rækker de hånden op. Ganske som før skolen lukkede.

- Det er virkelig rart at kunne tale med sidemanden. Og hvis jeg er usikker på, om jeg fik det hele med i undervisningen, så kan læreren komme hen og forklare det igen. Det er altså nemmere i et klasselokale, siger Anna Girard Madsen.

Genåbningen betyder, at alle 3. års eleverne er tilbage på skolen, mens halvdelen af 1.- og 2.g'erne er på skolen i den ene uge, og den anden halvdel kommer den anden uge.