Tønder tiltrækker flere endagsturister - men der er stadig problemer

Butikkerne i Tønder havde ekstraordinært åbent hele weekenden og nærmer sig en normal omsætning trods coronakrisen – men også kun næsten.

Handelslivet i Tønder har haft det hårdt det seneste halve år. For ud over coronakrisen har også lukningen af den dansk-tyske grænse tilbage i marts gjort ondt på det lokale erhvervsliv, som hvert år tiltrækker mange tyske endagsturister.

- Vi blev hårdt ramt, da man lukkede grænsen. Vi gik fra at have fuldt drøn på, god omsætning og stor fremgang, og pludselig var der ingen kunder. Dagen efter de lukkede grænsen, solgte vi for 200 kroner, sagde Henning Tygesen, direktør for Det Gamle Apotek, til TV SYD i sommer.

Sætter målrettet ind for at tiltrække tyskerne

I den netop overståede weekend har butikkerne i Tønder holdt ekstra åbent både lørdag og søndag for at udnytte, at tyskerne også havde fri lørdag på den den tyske genforeningsdag  – og det har trukket flere euro til byen.

- Det har faktisk været en rigtig god weekend. Vi har fokuseret på at markedsføre os på det tyske marked, og det har givet god respons, så vi er tilfredse, siger Anders Jacobsen, formand for Tønder Handelsstandsforening.

Men selvom han er tilfreds med weekendens omsætning, så er der et stykke vej endnu.

Tilbage på niveau - næsten

Ifølge Anders Jacobsen er butikkerne i Tønder ved at nå op på et niveau, hvor de nærmer sig den normale omsætning for denne årstid. Det betyder dog ikke, at det bliver et godt år for handlen.

Der er stadig meget at indhente endnu, og tyskerne tøver en anelse med at komme tilbage i det samme omfang, som de plejer.

- Vi kan godt mærke, tyskerne er på vej tilbage, men der har været en adfærdsændring, for de er blevet mere forsigtige. Der er stadig noget tilbageholdenhed, for der er knapt så meget tryk på, som der var sidste år. Så vi står overfor en kæmpe opgave for at få vores by markedsført endnu mere på det tyske marked for at få det tabte tilbage, siger Anders Jacobsen.