TV der bevæger dig

Tove har blåt blod i årerne: Sang for dronningen foran slottet

Dagens fællessang over hele landet foregik også på dronningens trappe ved Gråsten Slot.

00:33

Tove Hansen benyttede torsdag lejligheden til at synge for dronningen på trappen ved Gråsten Slot. Video: Nicolai Reinholdt, TV SYD

Tove Hansen benyttede torsdag lejligheden til at synge for dronningen på trappen ved Gråsten Slot. Foto: Nicolai Reinhold, TV SYD

1 af 2

Dronning Margrethe kunne i dag ikke køre gennem gaderne med i sin karet, mens tusindvis af danskere vinkede med flag og hænder for at fejre hendes 80 års fødselsdag. Det har Coronavirussen sat en stopper for.

Men til gengæld tog danskere over hele landet opstilling klokken 12 for at synge fællessang for majestæten - hver for sig eller i mindre grupper. Mens dronning Margrethe oplevede sangen fra Fredensborg Slot i Nordsjælland, tog Tove Hansen og syv andre opstilling på trappen ved Gråsten Slot, hvor de kongelige ofte opholder sig.

Det tog hende et kvarter at få de andre med på ideen om at fejre dronning Margrethe på denne facon.

- Begejstringen var der fra starten. Det var nemt at få dem med på idéen, siger Tove Hansen fra Rinkenæs til TV SYD.

Tove Hansen og de syv andre pensionister havde torsdag taget opstilling på trappen i haven ved Gråsten Slot for at synge for dronningen. Foto: Nicolai Reinhold, TV SYD

Prikker man hul på hende, kommer der nok ikke ligefrem blåt blod ud. Men Tove Hansen er meget royal og er vokset op i området, hvor hun har levet hele sit liv med de kongelige i nærheden.

- Jeg elsker vores dronning, jeg elsker Kongehuset. Jeg synes, de gør det enormt godt for os allesammen. Vores by her elsker også Kongehuset, som vi er så glade for at have her, siger hun.

Dronning Margrethe vinker til de mange, der var mødt op foran Fredensborg Slot for at fejre hendes 80-års fødselsdag. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Dronningen: Det går lige i hjertet

Dronning Margrethe var tydeligt rørt over fællessangen, som var arrangeret i hele landet på hendes fødselsdag. Ikke at hun kunne høre sangstemmerne foran Gråsten Slot, men fra residensen på Fredensborg Slot i Nordsjælland kom hun efterfølgende ud på trappen for at vinke til de fremmødte.

- Tak for sangen, det var virkelig en fantastisk oplevelse, det går lige til hjertet, sagde hun.

Læs også 80 år i dag: Dronningen fejres på distancen

Bag arrangementet står Sangens Hus og Facebook-siden "Danmark synger for dronningen" med godt 188.000 medlemmer. Foruden den oplagte fødselsdagssang "I dag er det dronningens fødselsdag" blev der også sunget tre andre sange, nemlig "Papirsklip", "Solen er så rød mor" og "I Danmark er jeg født".

I anledning af 80-års fødselsdagen holder dronning Margrethe i aften en tale til befolkningen. Den transmitteres direkte fra Fredensborg Slot kl. 19.00 på både TV 2 og DR.

Mest sete på tvsyd.dk