Tre kommuner får lokale coronatiltag

Corona-tiltag blev søndag morgen vedtaget i Aabenraa og Fanø Kommuner. Efter dagens smittetal kom ud klokken 14, er Tønder Kommune også klar til at indføre dem.

Mandag trådte den nye grænse for lokale tiltag ved høj coronasmitte i en kommune i kraft, da den blev sænket fra 500 til 400 smittede per 100.000 indbyggere.

Det betyder, at Aabenraa Kommune, Tønder Kommune og Fanø Kommune er de kommuner i Syd- og Sønderjylland, der ligger over grænsen. 

Aabenraa og Fanø Kommuner overskred grænsen søndag, og her følger man allerede anbefalingerne.

- Mit indtryk er, at stort set alle borgere på Fanø er ked af den her situation. Mit indtryk er, at alle tager ansvar, men omvendt er det også svært at gøre meget mere end myndighedernes anbefalinger, siger kommunaldirektør i Fanø Kommune, Søren Abildtrup, hvor incidenstallet lyder på 699 per 100.000 indbygger.

I Aabenraa Kommune lyder mandagens incidenstal på 432 per 100.000 indbyggere, og dermed har kommunen sat flere tiltag i gang over weekenden, selvom det kun er en anbefaling fra sundhedsmyndighedernes side og ikke et krav. 

Det fortæller Aabenraa Kommunes kommunaldirektør, Tom Ahmt.

- Vi er ikke blevet tvunget til at følge anbefalingerne, men vi har valgt at følge dem til punkt og prikke, da sundhedsmyndighederne opstiller anbefalingerne af en grund, siger Tom Ahmt.

Sådan ser anbefalingerne ud ved høj lokal smitte

Gælder for alle borgere i området:

Det anbefales, at alle lader sig teste og bliver vaccineret.


På tværs af nedenstående områder:

Opfordring om skærpet fokus på at efterleve anbefalingerne i Sundhedsstyrelsens generelle vejledninger om forebyggelse og håndtering af smittespredning af covid-19.


Dagtilbud mv.:

Opfordring om at dagtilbud tilrettelægges, så børnene så vidt muligt holder sig inden for egen stue eller tilsvarende gruppeinddeling.

Opfordring om at aflevering og afhentning af børn foregår udendørs hvis muligt.


Grundskoler, herunder SFO og fritidstilbud:

Opfordring om at undervisning så vidt muligt foregår i stamklasser i det omfang, det er foreneligt med almindelig undervisning.

Opfordring om at aktiviteter i SFO og fritidstilbud organiseres, så børnene så vidt muligt er i faste grupper af børn og pædagogisk personale.

Opfordring til to ugentlige test af børn fra 9-11 år som ikke tidligere har været smittet med covid-19 indenfor de seneste 12 måneder samt opfordring til 2 ugentlige tests fra 12 år og op, hvis man ikke er vaccineret eller tidligere smittet indenfor de seneste 12 måneder.

Opfordring til så vidt muligt at opdele elever klassevist i frikvarterer og pauser.

Opfordring til at aflyse større sociale arrangementer på tværs af klasser. Sociale arrangementer med primært socialt formål såsom klassefester, fødselsdag og fælles morgenmad bør holdes inden for stamklassen.

Opfordring til at holde afstand blandt medarbejdere, forældre m.fl. Afstandsanbefalingen omfatter ikke elever og imellem elever og medarbejdere.


Efterskoler, frie fagskoler og kostafdelinger på fri- og privatskoler:

Opfordring til to ugentlige test af børn fra 9-11 år som ikke tidligere har været smittet med covid-19 indenfor de seneste 12 måneder samt opfordring til 2 ugentlige tests fra 12 år og op, hvis man ikke er vaccineret eller tidligere smittet indenfor de seneste 12 måneder.


Kilde: Sundhedsministeriet

Eftersom tiltagene er særligt målrettet dagtilbud og skoler, så vil kommunen skærpe især børneområdet, da det ifølge kommunaldirektøren er børnene, der driver smitten.

På dagtilbudsområdet anbefaler kommunen, at børn så vidt muligt bliver på egne stuer eller er gruppeinddelt, men også at aflevering og afhentning foregår udendørs.

I skolerne har man valgt, at undervisningen skal ske i stamklasser i det omfang, det er muligt, og at sociale arrangementer på tværs af klasser aflyses. Ligeledes anbefaler kommunen også, at der gruppeopdeles i fritidstilbud som SFO’er.

Flere testmuligheder

Kommunaldirektøren fortæller, at Aabenraa Kommune øger deres smitteopsporing ved at opskalere testtilbuddene i kommunen, så borgerne kan testes oftere.

Derfor arbejder kommunen sammen med Region Syddanmark om at etablere et teststed i den vestlige del af kommunen, som forventes at falde på plads inden for to uger.

Det skyldes, at Aabenraa Kommune opfordrer alle kommunens borgere til at lade sig teste og blive vaccineret. Her spiller børn fra 9 til 11 år en vigtig rolle, da man opfordrer dem til at lade sig teste to gange ugentligt, hvis de ikke tidligere har været smittet.

Sundhedsberedskabet er sat i værk

I Tønder Kommune er man mandag kommet over grænsen med et incidenstal på 415, og det var ikke overraskende efter stigende smittetal, fortæller kommunaldirektør Lars Møldrup. 

- Vi har gjort klar til at tage tiltagene i brug. Vi følger jo det her område tæt, siger han.

Allerede i sidste uge etablerede kommunen sit sundhedsberedskab, så man kan være klar til at bekæmpe smitten. Det har man tænkt sig at gøre nu ved at følge anbefalingerne, men det er ikke sikkert, at det stopper der, lyder det. 

- Vi skal ind og se på, hvor der skal trykkes mere på speederen end andre steder. De her tiltag handler jo primært om grundskoler, daginstitutioner, SFO'er og fritidstilbud, men vi skal have kigget på, hvor smitten er. Det er klart, at vi selvfølgelig vil sætte ind, hvor det er relevant.

I Tønder Kommune fortæller kommunaldirektøren, at man ligesom Aabenraa Kommune har opskaleret muligheden for test, og at borgerne har været gode til at udnytte mulighederne.

Du kan se smittetallene for mandag herunder: