"Uoverskueligt" og "frustrerende": Svært at få tid til vaccination

Særligt udsatte får tilbudt vaccination mod corona før andre. Det er så én ting. Men at reservere en tid, kan være noget af et problem.

Artiklen er opdateret kl. 10.47 med citat fra Kurt Espersen, Region Syddanmark.

Foråret lurer om hjørnet sammen med vaccinen og noget, der ligner det liv, vi havde engang. Men der er snublesten på vejen. 

Én ting er at blive inviteret til at blive vaccineret mod corona. Noget helt andet er at reservere en tid. Det kan udvikle sig til en gang digital spidsrod for viderekomne. 

Sådan oplevede Hans Jørn Hansen fra Fredericia det i hvert fald, da han skulle finde en tid til sin hustru, Helle-Vibeke.

- Vi startede tirsdag morgen med at logge ind på hjemmesiden og så, at vi var nummer 12.000 i køen, og at det ville vare en time at komme igennem. 

Efter en time og et kvarter kom de igennem. Og de gik efter en tid i Vejle, der er tættest på for dem, der bor i Fredericia.

Kunne ikke bestille anden gang

- Der fik vi en tid til den første vaccination, men til den anden, der skal gives efter 3 uger, var der ikke en eneste tid, og vi kunne ikke få lov til at godkende den første, uden at den anden var med, fortæller Hans Jørn Hansen.

Så prøvede de Kolding, og der skete præcis det samme. Derefter Horsens og Hedensted, men der var udsolgt på alle hylder. Så prøvede de Esbjerg, men der skete det samme som i Vejle og Kolding. Til sidst prøvede de Sønderborg, men der blev de smidt af systemet, fordi de havde været på for længe. Snak om at føje spot til skade.

- Så ringede vi til lungemedicinsk på Vejle Sygehus, der har henvist Helle-Vibeke til en tidlig vaccination, men det var ikke deres bord, sagde de.

Efter frokost gik de igang igen. Som erfarne mennesker ved, så bliver det nok bedre efter et par velsmurte madder. Men ak.

Rykker bagud i køen

For det første var de nu nummer 17.225 i køen, og de første steder gik det som tilforn, men pludselig i Hedensted var der bid. De fik bestilt både første og andet stik, så på tirsdag går det løs.

- Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke bare stikker nogle tider ud fra begyndelsen, så kan folk lave det om, hvis det ikke passer dem. Hvis man er lungesyg, (og derfor særligt udsat for at få et ondt sygdomsforløb med covid, red.) så skal man nok være der, om det så er klokken 6 om morgenen eller 22 om aftenen, siger Hans Jørn Hansen.

Ældresagen på sagen

Ældresagen har fået mange henvendelser om det samme og har flere gange skrevet til sundhedsministeren, så sent som i afvigte uge. Ældresagens direktør kalder både processen for "uoverskuelig" og "frustrerende".

- Den 8. januar skrev vi første gang til Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner og KL, hvor vi udtrykte bekymring for den planlagte vaccinationsproces for de mest sårbare ældre mennesker. Man var på det tidspunkt i gang med at vaccinere plejehjemsbeboere: En proces der forløb rigtig godt, og hvor man på de enkelte plejehjem var gode til at forberede forløbet og sikre stor tryghed omkring vaccinationen. Her mere end en måned senere må vi desværre konstatere, at gennemførelsen af vaccination af risikogruppe 2 og 3 er et uoverskueligt og frustrerende kaos for mange ældre mennesker, der i forvejen er en sårbar gruppe, forklarer Bjarne Hastrup, direktør i Ældresagen.

Region Syddanmark: - Bær over med os

Region Syddanmark har de seneste dage oplevet tekniske problemer i forbindelse med bestilling af vaccination. Koncerndirektør Kurt Espersen lover, at borgerne nok skal blive vaccineret:

- Det er en virkelig frustrerende situation at stå i, når man gerne vil gøre sin borgerpligt og blive vaccineret - og måske ovenikøbet har ventet i kø for at komme til at booke en tid. Vi har fået rigtig mange henvendelser fra borgere, der er trætte af det, og vi arbejder på højttryk for at få det løst. Jeg håber, at de berørte borgere vil bære over med os og holde en god tone over for de mange medarbejdere, der sidder og besvarer opkald. Vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe så mange som muligt, så hurtigt som muligt, siger Kurt Espersen i en pressemeddelelse.