Virksomheder bløder - hver femte har fyret ansatte

En ny undersøgelse blandt virksomhederne i Kolding viser, at 2500-3000 lokale arbejdspladser formentlig vil være tabt, når coronakrisen er ovre. Hver femte virksomhed frygter, at de helt må lukke.

- Det er jo trist at være budbringer på sådan en møghistorie, men det er ikke desto mindre de faktiske forhold i jernindustrien lige nu.

Administrerede direktør for Business Kolding, Morten Bjørn Hansen, er ikke begejstret over resultaterne af en spørgeskemaundersøgelse, som Business Kolding gennemførte blandt cirka 4.000 lokale virksomheder i sidste uge.

quote

Det er jo trist at være budbringer på sådan en møghistorie.

Morten Bjørn Hansen, adm. direktør, Business Kolding

Business Kolding har blandt andet spurgt virksomhederne, hvor mange arbejdspladser de havde før COVID-19-krisen, og hvor mange de forventer at have efter krisen.

De 388 virksomheder, der har svaret på undersøgelsen, vurderer, at syv procent af arbejdsstyrken vil være tabt.

Når man ganger det op med de 40.000 arbejdspladser, der er i kommunen, svarer det til, at mellem 2.500 og 3.000 arbejdspladser vil være tabt efter coronakrisen i Kolding Kommune.

Hver femte har fyret

Forventningen om tabte arbejdspladser skal blandt andet ses i lyset af det tab af omsætning, som virksomhederne oplever lige nu.

Hver tredje virksomhed har mistet mellem 75 og 100 procent af omsætningen, siden krisen startede, viser Business Koldings undersøgelse.

Godt tre ud af fire virksomheder har mistet en større eller mindre del af omsætningen under krisen. Resten har enten kunnet fastholde omsætningen fra før coronakrisen eller endda fået større omsætning (2,3 procent).

Undersøgelsen viser også, at hver femte virksomhed allerede har afskediget medarbejdere – på trods af de hjælpepakker, regeringen har lavet sammen med arbejdsmarkedets parter.

Desuden frygter hver femte virksomhed, at de slet og ret ikke klarer sig igennem krisen, men må lukke som følge af coronavirussens indtog.

quote

Det er svært at sige, om det her er værre end forventet. Men det bekræfter i hvert fald, at der er mange virksomheder, der er rigtig, rigtig hårdt ramt for øjeblikket.

Morten Bjørn Hansen, adm. direktør, Business Kolding

Et skøn i underkanten

Det er i høj grad servicefagene – hoteller, restauranter, caféer og detailhandelsbutikker – men også engrosvirksomheder, virksomheder i transportbranchen og erhvervsservicevirksomheder, der vurderer, at de vil tabe arbejdspladser som følge af krisen.

­- Det er svært at sige, om det her er værre end forventet. Men det bekræfter i hvert fald, at der er mange virksomheder, der er rigtig, rigtig hårdt ramt for øjeblikket – som har mistet hele deres omsætning, siger Morten Bjørn Hansen til TV SYD.

Og der er ikke meget opmuntring at hente i Business Koldings fortolkning af tallene.

quote

Erhvervslivet er sendt til tælling i øjeblikket. Det er afgørende, at vi snart begynder at se lyspunkter.

Morten Bjørn Hansen, adm. direktør, Business Kolding

De 2.500-3.000 tabte arbejdspladser kan vise sig at være et ”underkantsskøn” ifølge Business Kolding. Det er nemlig ikke alle virksomheder, der har overblik over, hvor mange arbejdspladser, de kan bevare.

Der tælles over virksomhederne lige nu

- Erhvervslivet er sendt til tælling i øjeblikket. Det er ikke helt knockoutet, men det er afgørende, at vi snart begynder at se nogle lyspunkter, og at vi får sat gang i det her samfund igen på et tidspunkt, siger Morten Bjørn Hansen til TV SYD.

Han understreger, at det ikke er alle virksomheder, der mærker noget til krisen endnu.

- Der er virksomheder, der har fået flere ordrer, blandt andet fordi deres kunder producerer til lager af frygt for at blive ramt på leverancerne fremadrettet, fortæller Morten Bjørn Hansen.

Et lyspunkt

Kolding er – så vidt Morten Bjørn Hansen er orienteret – foreløbigt den eneste kommune, der har spurgt virksomhederne, hvordan de er påvirket af corona-/COVID-19-krisen.

Han vurderer, at krisens dybde kommer til at afhænge af, hvor længe nedlukningen af samfundet varer ved.

quote

Hvor meget der i sidste ende bliver tabt, det tror jeg ikke, der er nogen, der kan give et ædrueligt svar på lige nu.

Morten Bjørn Hansen, adm. direktør, Business Kolding

- Der er mange virksomheder – hoteller, restauranter og cafeer, der ikke kan få den tabte omsætning tilbage. Men mange af dem vil kunne få gang i hjulene igen og få noget af den virksomhed, de har mistet, op at stå igen ret hurtigt, vurderer han.

Han peger på, at årsagen til krisen ikke skyldes, at virksomhederne ikke kan følge med teknologiudviklingen eller lignende.

- Det, vi taler om, er, at folk er sendt hjem, og deres arbejdspladser er lukket ned. De må ikke forsamles og alt muligt andet, og det er klart, at det rammer. Men hvis du fjerner den restriktion igen på et tidspunkt, så opstår behovet for igen at gå ud og spise, komme på hotelværelser og passe sit arbejde ret hurtigt, og det vil bringe en del af omsætningen tilbage, vurderer Morten Bjørn Hansen.

Han tror derfor på, at nogle af de 2.500-3.000 arbejdspladser, man frygter at tabe, kan opstå igen.

- Men hvor meget der i sidste ende bliver tabt, det tror jeg ikke, der er nogen, der kan give et ædrueligt svar på lige nu. Der vil være en effekt. Det er der ingen tvivl om, siger Morten Bjørn Hansen til TV SYD.