Camilla går i skoven med bare tæer – og det er der en helt speciel grund til

Søndag aften sendte dommerne Camilla Jørgensen ud af TV SYD-programmet ’De grønneste fingre’. Der er nu to finalister tilbage.

Søndag aften sluttede blomstereventyret for Camilla Jørgensen fra Vejle i ’De grønneste fingre’ på TV SYD. Deltagerne skulle bygge en blomsterkreation, som var baseret på en kube. Altså en firkant med skarpe linjer. En direkte kontrast til blomsternes bløde og svungne linjer.  

Camilla havde en plan om at bruge hønsenet og pinde til at bygge kuben, men hun mener selv, at opgaven var fra langt fra hendes stil.

Deltagerne bliver udfordret, da de skal bygge en kantet blomsterdekoration med skarpe linjer

- Min stil er rund og vild, og jeg ville bygge en kube, som stod virkelig skarpt. Men den blev vist kun skarp inde i mit hoved, siger Camilla.

Så da dommerne havde voteret og derefter fortalte, at Camilla måtte forlade konkurrencen, var hun ikke overrasket.

- Det var fair, synes jeg. De andres blomsterkuber var bare så skarpe og lige, siger Camilla.

Camilla Jørgensen bruger naturen både privat og i sit arbejde som sygeplejerske i socialpsykiatrien.
Camilla Jørgensen bruger naturen både privat og i sit arbejde som sygeplejerske i socialpsykiatrien.
Foto: Line Haunstrup

Derefter vendte hun tilbage til sin enorme have, hvor hun bruger meget af sin tid. Ikke kun for at få frisk luft, men for at komme i kontakt med sig selv.

Camilla bruger nemlig sin have og naturen på en helt speciel måde.

Hun tror, at det begyndte, da hun var spejder som seksårig.

Under grønne grene

38-årige Camilla Jørgensen bor med sin mand og to børn tæt på Vejle. Hun arbejder til dagligt som sygeplejerske i socialpsykiatrien, hvor hun hjælper mennesker med at komme på fode igen. Ofte gennem oplevelser i naturen. 

Fordi naturen giver kræfter og hjælper med at meditere, mener Camilla. Hun har også uddannet sig til naturterapeut og bruger dermed naturen til terapi. 

Camilla Jørgensen er 38 år og bor ved Vejle med sin mand og to børn.
Camilla Jørgensen er 38 år og bor ved Vejle med sin mand og to børn.
Foto: Line Haunstrup

Det har hun brug for.

- Jeg går ud i skoven og sætter mig under et træ, hvis jeg skal tænke over noget. Så trækker jeg vejret dybt og mærker: ”Hvad er der på spil inde i mig?”, siger Camilla.

Når hun sidder derude i skoven under grenene og svøber sig i naturens ro, forstærker hun sit fokus på alle sine sanser. Træerne hjælper hende ved at stå stille og stabile.

- Vi kommer fra naturen og dens kræfter er helende. Når jeg bruger alle mine sanser, kommer jeg helt ned i kroppen og mærker naturen. Naturen er min helt egen terapeut, siger Camilla.

Faktisk kan naturen ikke skuffe hende. Det kan hun ikke forestille sig. Men hun bliver skuffet, hvis andre ikke behandler naturen med den respekt, den har krav på, eller når skovsvin efterlader skrald i naturen.

Camilla sidder ikke kun under træernes grene, når hun søger svar eller oplader. Hun går også gennem skoven med bare tæer for at mærke underlaget tydeligere. Hun føler, at det giver hende en tydelig jordforbindelse.

Camilla føler, at bare fødder i skoven giver hende en bedre jordforbindelse.
Camilla føler, at bare fødder i skoven giver hende en bedre jordforbindelse.
Foto: Line Haunstrup

- Hvis der er stress og rod i hovedet, kan jeg blive afstresset gennem fødderne. Det er rart, og så gør det noget ved mig, når jeg kan mærke, at jeg går på gran, mudder eller jord, siger Camilla.

Det klarer hendes hoved, så hun bliver glad og tilpas igen. Hun bliver nulstillet og finder ind til kernen i sig selv igen.

Ikke for alle

Hun ved godt, at nogle synes, det er lidt fjollet at gå rundt med bare tæer i naturen og ligge under grenene for at mærke sig selv.

Men i Camillas verden giver det mening.

Hun synes, det er vigtigt, at der er frirum til at alle kan bruge deres sanser og natur på den måde, som de har lyst til.

- Jeg gør det på min måde, og nogle andre gør det på en anden måde. Det er helt okay. Jeg har respekt for forskelligheder.

Camilla har en stor have, hvor skoven ligger lige ved siden af. Der er også hængekøjer, bålplads og en plads til at kaste med økser.
Camilla har en stor have, hvor skoven ligger lige ved siden af. Der er også hængekøjer, bålplads og en plads til at kaste med økser.
Foto: Line Haunstrup

Hvis man vil bruge naturen som Camilla, mener hun, at det er muligt. Det kræver, ifølge Camilla, at man giver sig selv lov. Man skal turde at mærke sig selv, fordi man kommer i kontakt med sig selv.

- Jeg tror på, at man kan mærke sig selv gennem naturen, hvis man har noget på spil, siger hun. 

Camilla har med vilje ladet sin store have vokse vildt. Hun håber, at det medvirker til at redde insektarter og truede sommerfugle. Hun er dog ikke en frelst naturelsker, som krammer træerne godnat. Hun plukker mange blomster fra naturen.

Men hun føler sig forbundet på et højere niveau.