Købte hund ved berygtet hundeforening - endte med en aflivning og en regning på 50.000 kroner

Christina Johnsen fra Ansager købte sidste år hunden Bamse via hundeforeningen New Hope. Fødevareminister lover strengere regler for import af hunde.

Den 24. oktober 2020 begyndte historien om hunden Bamse, som skulle have et nyt liv i Danmark hos Christina Johnsen i Ansager. 

Hun købte hunden hos hundeforeningen New Hope, som importerer og formidler hunde fra Portugal til Danmark. New Hope af drevet af frivillige og styret af ejeren Silke Sommer.

Men tingene gik ikke, som Christina eller Bamse håbede på.

quote

Vi står med en kæmpe regning, og Silke Sommer er pisseligeglad.

Christina Johnsen, Ansager

Hurtigt stod det klart, at Bamse havde problemer med sine bagben. Christina Johnsen tog et lån på 39.000 kroner for at dække regningen til operationen.

Men her - knap et år senere - er Bamse aflivet. Det skete fredag den 1. oktober 2020.

Tilbage sidder Christina nu uden hund og med regninger, der løber op i mellem 50.000 og 60.000 kroner, som også dækker over de udgifter, hun havde efter operationen.

Onsdag den 6. oktober var fødevareminister Rasmus Prehn (Socialdemokratiet) i samråd i Folketinget på baggrund af TV SYDs artikler om hundeforeningen New Hope. 

En hund uden knæskaller

Det begyndte ellers meget godt, da Christina Johnsen og hendes familie med mand og datter fik Bamse. En lidt større hund fra Portugal på omkring fire år som kostede knap 5.000 kroner.

Christina har haft hund de sidste 25 år, så hun kunne hurtigt se, at Bamse haltede. Det viste sig, at dens knæskaller nærmest var slidt væk. Det krævede en operation til 39.000 kroner. På trods af at han ifølge New Hope var blevet tilset af to dyrlæger 48 timer inden afrejsen fra Portugal til Danmark.

Bamse var omkring fire år, da han kom til Danmark. I september ændrede han adfærd og blev aggressiv. Dyrlægen og Christina mener, at det har været på grund af stærke smerter.
Bamse var omkring fire år, da han kom til Danmark. I september ændrede han adfærd og blev aggressiv. Dyrlægen og Christina mener, at det har været på grund af stærke smerter.

Alternativt kunne hun aflevere hunden tilbage til New Hope, som ville finde et nyt hjem til den. Men det var ikke en løsning for Christina.

- Jeg mener ikke, at det er gavnligt for en hund at blive flyttet rundt fra hjem til hjem. Det er et levende væsen, og det stresser den, siger hun. 

Derfor valgte hun at tage et lån på 39.000 til operationen, og derudover købte hun medicin, særligt foder og kørte fra Ansager til Herning flere gange om ugen til genoptræning. 

Plaget af smerter

Bamse blev opereret i sit venstre ben og skulle derefter genoptrænes og tabe sig indtil den sidste operation i sit højre ben. 

Men så langt nåede det aldrig. 

Bamse var på smertestillende medicin, men var alligevel så plaget af smerter, at han blev aggressiv. Da han begyndte at snappe efter Christinas datter, blev det klart for hende, at Bamse måtte aflives. 

TV SYD har talt med dyrlæge Lars Jørgensen fra Dyrehospitalet Heden i Herning, som har haft Bamse som patient. Han bekræfter, at Bamse blev aflivet i fredags.

- Det var den rigtige beslutning, siger Lars Jørgensen.

Selvom det ifølge kontrakten med New Hope udløste et erstatningskrav til New Hope på 10.000 kroner. 

- Jeg synes, at det var dyremishandling af lade ham leve. Han var også utilregnelig og kunne bide et andet menneske, siger Christina, som ikke frygter et erstatningskrav til New Hope. 

Hun planlægger nemlig at stævne foreningen og søge om erstatning for de udgifter, hun har haft med hunden Bamse. Sammen med sin advokat er hun gået sammen med andre adoptanter, som har haft et lignende forløb med New Hope. 

- Vi står med en kæmpe regning, og Silke Sommer (ejer af New Hope, red.) er pisseligeglad, siger Christina Johnsen.

Minister i samråd

Onsdag den 6. oktober sad fødevareminister Rasmus Prehn så i samråd om foreninger som New Hope, der importerer hunde fra udlandet. 

Her fortalte fødevareministeren, at han var vred over de historier, han læste om foreninger og deres import af hunde. 

- De eksempler, vi har set i den her dokumentar, det er jo meget, meget uacceptabelt. Jeg bliver vred, jeg bliver indigneret over, at man kan behandle levende væsener på den måde. Det skal vi ikke finde os i, siger fødevareminister Rasmus Prehn (S) efter samrådet onsdag.

Christina Johnsen har haft hund de sidste 25 år. Hun bor i Ansager med sin mand og datter.
Christina Johnsen har haft hund de sidste 25 år. Hun bor i Ansager med sin mand og datter.
Foto: TV SYD

Han har på samrådet forpligtet sig til at presse på for at finde ud af, hvad man kan gøre indenfor de fælles EU-regler, der er på området, så man undgår import af syge hunde til Danmark. Derudover vil han også se på mulighederne for højere bøder.

- Vi vil kigge på EU-reglerne, vi vil kigge på, hvad vi kan gøre for at oplyse forbrugerne mere, så man husker at tage de forholdsregler, man skal, inden man køber hund. På samrådet har vi også talt om at kigge på strafstørrelsen, altså sanktioner, og det kommer jeg til at bede mit hus om at kigge nærmere på, udtaler ministeren.

Tilbage i Ansager venter Christina og hendes familie på, at urnen med Bamses aske kommer hjem til dem. De har allerede besluttet, at urnen skal stå i soveværelset. Han er den første hund, som de har taget med hjem i en urne.