Ombygget politiskole kommer til at koste over en halv milliard

Det kommer til at koste 504 millioner kroner at etablere en ny politiskole i eksisterende bygninger i Vejle. Politikere ignorerede fakta, siger Politiforbundet.

Det kommer til at koste over en halv milliard kroner at ombygge den tidligere sygeplejeskole i Vejle til en ny politiskole.

Det skriver Radio24syv på baggrund af en opgørelse fra Bygningsstyrelsen. Dermed vil prisen på ombygningen være mere end 90 procent af prisen for en nybygget skole. Det møder kritik fra Politiforbundet.

Helt nøjagtig regner Bygningsstyrelsen med, at regningen for etableringen af den nye politiskole vil ende på 504 millioner kroner. Til sammenligning var det forventningen, at en helt nyopført politiskole, bygget op fra grunden, ville have kostet 552 millioner kroner.

Det blev tidligere på året besluttet, at en ny politiskole vest for Storebælt skulle placeres i eksisterende bygninger i Vejle. Det skete efter flere måneders tovtrækkeri, hvor regeringen ville bygge en helt ny skole i Herning, mens Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet kæmpede for, at bygningen skulle placeres i eksisterende bygninger.

De to partier argumenterede dengang for, at det ville være både hurtigere og billigere end at bygge en helt ny skole, og at det derfor var den rigtige løsning. Blandt fortalerne for at benytte en eksisterende bygning var Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

- Vi foretrækker en eksisterende bygning på grund af prisen og muligheden for hurtigere at uddanne betjente, sagde han i januar til Ritzau. Og i december sagde han følgende til Jyllands-Posten: I mine øjne er nybyggeri et fatamorgana. For det første på grund af prisen på omkring 550 mio. kr. Jeg forstår ikke, hvordan regeringen vil finansiere det.

Men i dag står det klart, at skolen først vil stå klar i 2020, ligesom den ville have gjort ved et nybyggeri, og at prisen alligevel ender over en halv milliard kroner.

TV SYD har onsdag morgen været i kontakt med Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofoed Poulsen, men han ønsker ikke at udtale sig om oplysningerne fra Radio24syv på nuværende tidspunkt.

Hos politifolkenes faglige organisation, Politiforbundet, har man hele tiden argumenteret for, at en ny skole skulle bygges fra grunden. Formand for Rigspolitiforeningen Jørgen Olsen mener, at beslutningen om at renovere den eksisterende bygning skyldes, at politikerne ignorerede fakta.

- Politikerne udtalte sig mod fakta, for rapporten viste jo allerede dengang, at det ville tage længere tid at renovere end at bygge en ny skole, så de ignorerede fakta. Nu er det spændende, om man overhovedet kan holde den her pris. Ting kan jo udvikle sig hen ad vejen, så vi må håbe, man har taget alle de forbehold, der skal tages i forbindelse med renoveringen, siger Jørgen Olsen til Radio24syv.

Selve ombygningen af den tidligere sygeplejeskole i Vejle vil koste 266 millioner. Dertil kommer køb af selve grunden til 35 millioner. Men der er flere udgifter, der skal lægges til:

For det første skal der opføres nye værelser for 100 millioner, og dertil kommer renter, der løber over en 20-årig periode. Dermed løber prisen op i samlet set 504 millioner kroner.

Der spares dog hvert år omkring 13 millioner kroner i leje- og driftsomkostninger ved at vælge den eksisterende bygning i Vejle frem for en nybygget politiskole.