Camilla Christensen fra Esbjerg er en af DK's bedste autolakerer.

For ni år siden sad hun foran bilen med en spraydåse - i dag er hun en af landets bedste

En underviser mente, at 22-årige Camilla Christensen var for klog til at blive autolakerer. Alligevel står hun fast og er nu blandt landets bedste til sit fag.

Først troede Camilla Christensen, at det var et dukkehus, men da hendes far løftede låget på den store kasse, kom noget helt andet til syne.

Den var gul og blå, havde fire hjul med kraftige dæk og en motor. Fire-årige Camilla Christensen var ekstatisk. En crosser var meget federe end et dukkehus.

quote

Med det jeg lavede i skolen, var jeg for dygtig til at skulle have en erhvervsuddannelse

Camilla Christensen, autolakerer

Motorsport og biler var allerede omdrejningspunktet for familien Christensen, men med fødselsdagsgaven begyndte noget for alvor at spire i Camilla. Hun var med sin far til løb og sammen brugte de adskillige timer i garagen.

Camilla Christensen har altid vidst, at hun gerne ville uddanne sig autolakerer. Hun er glad for motorsport og fik som 4-årig sin egen crosser. I dag har hun en racerbil.
Fire-årige Camilla Christensen var et stort smil, da hun første gang kørte på sin crosser. Siden har motorsport været en stor del af hendes liv, og i dag deler hun interessen med sin kæreste og hele familien.
Foto: Privatfoto

Mekanikken var dog ikke det, der fangede hende. For lige så begejstret som hun er for fart og adrenalin, er hun for at tegne og male. Og da hun som 13-årig satte sig foran bilen i garagen med en spraydåse i hånden, vidste hun lige præcis, hvad hun ville med sit liv.

- Jeg har altid været kreativ på papir. Alt hvad jeg kunne få lov til, og da jeg så kunne kombinere det med at male på bilerne, var det bare totalt fedt, fortæller hun.

Uddannelsen til autolakerer tager op til fire år og ni måneder. Kravet for at begynde på uddannelsen er folkeskolens afgangseksamen eller tilsvarende med karakteren 2,0 i dansk og matematik.
Foto: Katrine Dam

I dag er 22-årige Camilla Christensen netop færdig med sin uddannelse som autolakerer og dermed en del af udviklingen mod en mere ligelig fordeling af mænd og kvinder i et ellers mandsdomineret erhverv.

quote

De kigger automatisk rundt for at få øje på en mand, som de kan tale med

Camilla Christensen, autolakerer

At kun mænd kan være autolakerer, er dog ikke den eneste fordom, som Camilla Christensen måtte kæmpe imod, da hun valgte at følge sin drøm om en erhvervsuddannelse og en hverdag på værkstedet.

Flere kvinder i faget

For blot 10 til 15 år siden var der kun en sjælden gang imellem en kvinde på uddannelsen til autolakerer på College360 i Silkeborg, der er landsskole for autolakererne.

For 12 år siden lå andelen af kvinder i omegnen af 5 procent, og da Camilla Christensen begyndte, var de tre kvinder ud af en gruppe på 40 elever.

Hvad laver en autolakerer?

Autolakerer har en faglig viden om farver, materialer og påføringsteknikker. De lakerer overfladerne på biler og andre køretøjer for at beskytte mod rust og for at give dem et flot udseende.

Autolakerere er typisk ansat på autolakeringsværksteder, hos automekanikere eller hos bilproducenter.

Autolakerer begynder ofte med at rense og slibe bilen, før den skal lakeres. De spartler også ujævnheder i overfladen. Selve lakeringen foregår ofte med sprøjtepistol, og de bærer en beskyttende maske under behandlingen. Når bilen er tørret efter lakeringen, polerer de den for at få et flot resultat til sidst.

Udseende og dekoration

Autolakerer har fokus på at få bilen til at se godt ud. Derfor har de en viden om at vælge og blande farver og forskellige slags materialer for at få det bedste resultat. De kan også påføre bilen dekorationer som for eksempel et firmanavn og logo.

Reparationer

Autolakerer kan reparere ridser i lakken. Det kan enten være ved at omlakere bilen, hvis ridserne er alvorlige, eller ved at polere ridserne væk. Autolakerer reparerer også stenslag eller buler i bilen, så det bagefter ikke kan ses på lakken, at bilen har haft en skade.

Kilde: Uddannelsesguiden.dk

Nu fem år senere er fordelingen af kvinder og mænd på det nyeste optag anderledes. Her er 41 procent nemlig kvinder.

- Jeg tror, det er meget sundt for en branche, at fordelingen af kvinder og mænd er mere lige. Det skaber også et bedre miljø og en anden kultur på uddannelsen, siger Daniel Krarup Jørgensen, som er uddannelsesleder på Auto på College360 i Silkeborg.

Bag på Camilla Christensens jakke er der et logo med et billede af en kvindelig autolakerer og teksten: Girls behind the gun.
Foto: Katrine Dam

Hans oplevelse af de kvindelige autolakerer er, at de er mere omhyggelige og grundige. Selvom de måske ikke er helt så hurtige som mændene, så fuldfører de til gengæld deres opgaver 100 procent korrekt i første omgang.

- Vi kæmper lidt med, at virksomhederne skal bryde med forventningen om, at det er et mandefag. De kan godt være tilbageholdende med at tage kvindelige lærlinge, men ofte får de øjnene op for kvindernes potentiale, så snart de har dem ude i praktik, forklarer Daniel Krarup Jørgensen.

Hos Lak og Rep i Esbjerg, hvor Camilla Christensen arbejder, har der altid været flest mandlige autolakerer. Selvom stemningen og tonen er god, oplever Camilla alligevel den skæve kønsfordeling.

- Jeg skulle lige lære at finde rundt i det, for det er meget en mandeverden, men med tiden har jeg lært bare at sige: - Det er godt med jer, når de fyrer nogle jokes af.

Camilla Christensen fra Esbjerg er en af DK's bedste autolakerer.
Til sin konfirmation havde Camilla Christensen spraymalet en bil og plaget sine forældre om lov til at have den stående derinde, hvor festen skulle holdes. Men det fik hun ikke lov til.
Foto: Katrine Dam

På samme måde tager hun det med et smil, når kunder spørger efter en autolakerer, selvom hun står lige foran dem som nu færdiguddannet.

- De kigger automatisk rundt for at få øje på en mand, som de kan tale med. De opdager ikke lige med det samme, at jeg altså også er autolakerer. Det er lidt sjovt, for så kan jeg fortælle dem, at de godt kan gå til mig, for jeg kan hjælpe lige så godt som de mænd, der er her, fortæller hun.

Nogle af de typiske arbejdsopgaver for en autolakerer er at afmontere og afdække bilen før lakering. At spartle ujævnheder, slibe og grunde før lakering, sprøjtelakere biler og sætte færdiglakerede biler til tørring i tørrekabine. En opgave kan også være at dekorere biler og lastbiler med for eksempel navn og logo.
Foto: Katrine Dam

Stigningen i antallet af kvinder på uddannelsen til autolakerer mærker de også hos Lak og Rep. Her er tre kvindelige lærlinge ansat. Det giver noget andet til arbejdsdagen, at begge køn er mere ligeligt repræsenteret, mener Camilla Christensen.

- Der kan godt være lidt mandehørm indimellem, men vi kan også sagtens have det sjovt, selvom vi er piger.

For klog til at blive autolakerer

At være kvinde i en mandsdomineret verden er én ting at kæmpe imod, når man som Camilla Christensen har en drøm. Noget andet er omverdenens forventninger.

quote

Der har været mange fordomme om, at man så ikke er klog nok til andet, hvis man vælger en erhvervsuddannelse

Camilla Christensen, autolakerer

I tiende klasse undrede det nemlig en underviser, at Camilla Christensen ville have en erhvervsuddannelse.

- Hun spurgte mig, om jeg nu var sikker på, at jeg skulle være autolakerer, for med det jeg lavede i skolen, var jeg for dygtig til at skulle have en erhvervsuddannelse. Så hun syntes, at jeg skulle vælge en gymnasial uddannelse i stedet.

- Jeg svarede, at jeg vidste, at jeg skulle være autolakerer, og det kunne hendes mening ikke ændre på.

Camilla Christensen fra Esbjerg er en af DK's bedste autolakerer.
Ud over en racerbil har Camilla Christensen også en motorcykel, så meget af fritiden går med motorsport, reparationer og lakeringer hjemme i garagen.
Foto: Katrine Dam

Camilla Christensen troede nok på sig selv og stod fast, men hun ærgrer sig over, at en underviser kunne finde på at stille spørgsmålstegn. Særligt når nu der mangler unge på mange erhvervsuddannelser.

- Der har været mange fordomme om, at man så ikke er klog nok til andet, hvis man vælger en erhvervsuddannelse, men der er mange af de uddannelser, hvor man også skal være boglig, og man skal kunne mange forskellige ting med både hænder og hoved, siger hun.

Camilla Christensen har altid vidst, at hun gerne ville uddanne sig autolakerer. Hun er glad for motorsport og fik som 4-årig sin egen crosser. I dag har hun en racerbil.
I sin fritid dyrker Camilla Christensen drifting. Hjemme i garagen er hun ved at bygge sin egen racerbil, som på et tidspunkt skal males, og så vil hun give den fuld gas med farver, detaljer og specielle teknikker.
Foto: Privatfoto

Blandt landets bedste

At være autolakerer er det fedeste job, man overhovedet kan have. Det er Camilla Christensen ikke i tvivl om.

quote

Allerede efter den første uge i praktik var jeg ikke i tvivl om, at der er power i hende

Jan Toft, direktør

Når bilerne kommer ind med skader, kan hun reparere og lakere dem, så de ser ud som nye. Det giver hende følelsen af tilfredshed.

- Jeg er rimelig nørdet. Jeg elsker alt, der handler om autolakering og at få lov til at gå i detaljer med tingene, fortæller hun og forklarer, hvor en god autolakerer går op i detaljerne og tager sig tiden, men samtidig forstår balancen mellem umage og tid.

Netop den balance besidder hun, mener Jan Toft, som er direktør hos Lak og Rep i Esbjerg.

- Jeg kan se på Camilla, at hun har villet det her fra begyndelsen. Allerede efter den første uge i praktik var jeg ikke i tvivl om, at der er power i hende.

Camilla Christensen fra Esbjerg er en af DK's bedste autolakerer.
Jan Toft, direktør hos Lak og Rep i Esbjerg, har været i branchen i tyve år og beskriver det som et mandsdomineret fag. De seneste år er der dog kommet flere kvinder, og det, synes han, giver en langt bedre arbejdsplads.
Foto: Katrine Dam

- Hun er rigtig dygtig. Hun kan lidt af hvert, og så kan hun nogle specielle ting, hvor hun er kreativ og bruger svære teknikker. Mest af alt er hun nøjagtig til sit arbejde, og så er hun meget detaljeorienteret, fortæller han.

Det er kvaliteter, som betyder, at Jan Toft i begyndelsen af februar kan sende Camilla Christensen til DM i Skills, som er danmarksmesterskaberne for elever på erhvervsuddannelser.

- Det betyder, at jeg kan komme ud og vise mit fag frem, og vigtigst af alt kan jeg vise, at kvinder sagtens kan være autolakerere, siger Camilla Christensen.

TV SYD dækker DM i Skills, når det finder sted i Messe C i Fredericia fra 2. til 4. februar, hvor 300 unge kæmper inden for de forskellige fag om at blive landets bedste.

Camilla Christensen fra Esbjerg er en af DK's bedste autolakerer.
Til DM i Skills skal Camilla Christensen kæmpe om at blive Danmarks bedste autolakerer, og så vil hun samtidig modbevise fordommen om, at det kun er et fag for mænd.
Foto: Katrine Dam