Gennem 71 år: Danfoss og dronningen går hånd i hånd

Den tætte relation mellem kongehuset og industri-giganten Danfoss blev skabt kort efter Anden Verdenskrig.

Se flere billeder ved at trykke på pilene i topbilledet.

I 1951 kørte Frederik den 9. og dronning Ingrid en tur hele vejen til Nordals. Her besøgte det royale par en fabrik, som var ved at vokse sig stor. 

Dermed blev kimen lagt til en mangeårig, tæt relation mellem kongehuset og Danmarks største industrivirksomhed. 

Det bekræftes af, at dronning Margrethe, kronprins Frederik eller prins Joachim klipper snore til nye Danfoss-fabrikker, og at de ofte ses i fællesskab med Danfoss-ejer og bestyrelsesformand, Jørgen Mads Clausen. 

Men også privat har der været en stærk relation. 

quote

Vi turde slet ikke at snakke med de der kongelige, men det har selvfølgelig ændret sig siden.

Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand og Danfoss-ejer

- Jeg mødte kongehuset første gang cirka 1960, hvor de var på besøg hjemme hos os. Det var kongen og dronningen, og de havde Margrethe, Benedikte og Anne Marie med. Jeg har vel været 11 år dengang. De var hjemme i vores stue, og jeg var meget genert, og det var mine søskende også. Vi turde slet ikke at snakke med de der kongelige, men det har selvfølgelig ændret sig siden, siger Jørgen Mads Clausen.

Kammerherren hjælper kongehuset

Relationen har gjort Danfoss-ejer og bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen til kammerherre og ridder af Dannebrog. Og relationen går begge veje. 

Blandt andet har medlemmer af kongehuset fløjet med Danfoss' private jetfly, og to Danfoss-fonde gav over otte millioner kroner til anlæggelsen af den kongelige køkkenhave på Gråsten Slot. 

Jørgen Mads Clausen er da også selvskreven på gæstelisten, når dronning Margrethe senere på året festligholder sit 50 års-jubilæum som regent. 

Bitten og Ingrid elskede blomster

Den gode relation skyldes i høj grad en god kemi mellem dronning Ingrid og Jørgen Mads Clausens mor, Bitten Clausen.

- Dronning Ingrid og min mor opdagede jo ret hurtigt, at de begge to var meget haveinteresserede. Så hver eneste gang, kongefamilien kom til Gråsten Slot om sommeren, så var dronning Ingrid oppe for at se min mors have og få en kop te eller kaffe. Og så snakkede de om blomster, fortæller Jørgen Mads Clausen.

Royale åbner døre

Jørgen Mads Clausen mener, at kongehuset har gjort gavn for dansk erhvervsliv. For eksempel helt tilbage i 1979, hvor Danfoss og en erhvervsdelegation var med kongehuset i Kina. 

- Specielt i Kina har det været en kæmpe hjælp for os at have kongehuset med. Det betyder virkelig noget, når dronningen kommer med derud, for så er alle døre åbne. Man kan ikke forestille sig, hvor stor en begivenhed, det er for kineserne, at der kommer en dronning fra et tusindårigt kongedømme. Kina har jo kun dynastier, der er 300-400 år gamle, så Danmark repræsenterer noget, der er utroligt stabilt, siger Jørgen Mads Clausen. 

quote

For vi føler os som en landsdel, som engang var fortabt, men nu er tilbage og har en særlig plads i dronningens hjerte.

Jørgen Mads Clausen, Danfoss-ejer og bestyrelsesformand

Glemt på Christiansborg

Han fremhæver også kongehusets betydning for hele landsdelen. Også efter, at prins Joachim flyttede fra Schackenborg Gods i Møgeltønder. 

- På Schackenborg er det en stor ære, når man er vært for de kongelige. Man er også stolte i Sønderborg, når kongeskibet ligger til i 14 dage, og dronningen kommer jo hvert år på Gråsten Slot. Det betyder rigtigt meget for Sønderjylland. For vi føler os som en landsdel, som engang var fortabt, men nu er tilbage og har en særlig plads i dronningens hjerte. Det sætter os lidt på dagsordenen, mens vi sommetider føler os glemt på Christiansborg, siger Jørgen Mads Clausen.