Derfor havnede 40.000 spejdere i Sønderborg

Det er efterhånden knap fire år siden, at Sønderborg Kommune sendte en ansøgning afsted om at lægge jord til de 40.000 spejdere, der i dag slår lejr på Kær Vestermark.

Da Spejdernes Lejr 2012 sluttede i Holstebro, gik arbejdet i gang med at kigge fem år frem – mod lejren i år 2017. Og noget af det første, der skulle på plads, var placeringen. Da ansøgningsfristen udløb i november 2013, havde 20 danske kommuner søgt om værtsskabet for lejren i 2017.

Feltet blev så indsnævret til fire kommuner: Frederikshavn, Kerteminde, Slagelse og Sønderborg, og herefter var det op til et udvalg at vurdere kommunernes ansøgninger.

I ansøgningen fra Sønderborg Kommune blev der blandt andet lagt stor vægt på ambitionen om at lave en bæredygtig landslejr, der passer fint med kommunens mål om at blive CO2-neutral i 2029.

- Det handler om at skabe en bæredygtig fremtid i forhold til især jordens ressourcer og jordens velbefindende, men også i forhold til sundheden i menneskets krop og sjæl. Vi håber, at børn og unge vil hjælpe Sønderborg på vej mod en CO2- neutral fremtid, og at de vil blive ambassadører for visionen i hele verden, lyder det blandt andet i ansøgningen.

Valget af Sønderborg som værtsby blev offentliggjort i marts 2014, og siden da har kommunen og spejderne arbejdet intenst på at få hele arrangementet planlagt og udført. 

- Her vrimler det med ildsjæle, som vil stå i kø for at hjælpe og gøre en indsats, skrev daværende borgmester, Aase Nyegaard, i ansøgningen.

Læs Sønderborg Kommunes ansøgning her på kommunens hjemmeside