Fraklip fra serien: Nervøs direktør havde et vigtigt budskab i sin første tale til EfB-spillere

Jens Hammer overtog ledelsen af Esbjerg fB efter, at spillerne havde sendt et mistillidsbrev til klubben ovenpå en kaotisk sommer i 2021 med fortællinger om psykiske og fysiske overgreb.

- I kan ringe til min gamle klub Hobro, og der vil alle fortælle, at jeg behandlede dem ordentligt.

Sådan lød nogle af de første ord i direktør Jens Hammers tale, da han for første gang talte til spillerne efter en sommer, hvor de følte sig udsat for fysisk og psykiske overgreb af trænerstaben under cheftræner Peter Hyballa.

I et interview med TV SYD fortæller Jens Hammer, hvordan han åbenlyst var nervøs, da han skulle veje sine ord i sin første tale for spillertruppen i Esbjerg fB.

- Jeg vidste jo godt, at de var ramt. Så jeg håber, at de oplevede en ærlig type, der gerne ville dem det bedste, sagde han en måneds tid efter sin ansættelse i midten af august i sommeren 2021.

Jens Hammer er uddannet folkeskolelærer og arbejdede indtil 2017 halv tid som skolelærer og halv tid som sportschef i Hobro. Efter klubbens oprykning til Superligaen blev han ansat på fuldtid.
Jens Hammer er uddannet folkeskolelærer og arbejdede indtil 2017 halv tid som skolelærer og halv tid som sportschef i Hobro. Efter klubbens oprykning til Superligaen blev han ansat på fuldtid.

Jens Hammer er i dag administrerende direktør i Esbjerg fB, hvor klubben vinder kampe i 2. division, og der er optimisme omkring spillerne og træneren på trods af holdets nedrykning sidste sæson. 

Men sådan var det ikke, da han satte sig i det hvide hjørnelokale på Blue Water Arena og skulle begynde oprydningen i en klub, der havde fået en historisk begivenhedsrig start på sæsonen.

quote

Jeg gjorde det klart, at træneren skulle referere til mig, for ellers kunne jeg ikke lede

Jens Hammer, direktør, Esbjerg fB

Konstante konflikter havde medført, at Esbjerg fB som den første klub nogensinde fik Arbejdstilsynet på besøg på foranledning af Spillerforeningen. Sagen handlede om et utrygt arbejdsmiljø, hvor spillere følte sig truet og anklagede trænerstaben for psykisk og fysisk vold.

Og der var Jens Hammer måske den helt rigtige mand at få ind i spidsen for den vestjyske klub. 

- Det lyder så åndssvagt, men spillerne trængte til lidt tillid, tryghed og kærlighed. Jeg tror, at i fodboldverdenen opfattes jeg som en, der er garant for de bløde værdier, siger han.

Esbjerg fB - Love it or Leave it

I en ny dokumentarserie på TV SYD PLAY følger vi spillerne, ansatte og fans gennem en af de mest kaotiske og mindeværdige sæsoner i klubbens historie.

Serien 'Esbjerg fB - Love it or Leave it' handler om en hel bys forventninger til, at klubben skal rykke op i Superligaen med nye amerikanske ejere i ryggen. Historien blev dog en helt anden.

Du kan se serien på TV SYD PLAY. Serien kommer i 11 afsnit fordelt på tre udgivelsesdatoer (1/9, 8/9 og 15/9).

Ville bestemme

I talen lover Jens Hammer spillerne, at så længe han er direktør kommer alle til at blive behandlet på den rigtige måde.

Det gjorde han allerede noget ved, før han blev ansat som direktør.

For selvom direktøren beskriver Esbjerg fB, som den største klub, han har været en del af, så var han ikke bleg for at stille krav, da han skulle ansættes.

Det første krav fra Jens Hammer var, at Peter Hyballa ikke skulle være træner i Esbjerg fB. 

- Jeg sagde til de amerikanske ejere, at hvis jeg skulle ansættes her, så skulle det være for at skabe gensidig respekt og være med til en ny start med en ny træner, hvor jeg kunne sætte mit præg på dagligdagen, fortæller han.

Jens Hammer er en af de hovedpersoner, man følger i dokumentarserien 'Esbjerg fB - Love it or Leave it'.
Jens Hammer er en af de hovedpersoner, man følger i dokumentarserien 'Esbjerg fB - Love it or Leave it'.

I dokumentarserien 'Esbjerg fB - Love it or Leave it' ser man eksempler på, hvordan den tidligere direktør Brian Bo Knudsen står uden for indflydelse, da den amerikanske ejerkreds beslutter, at spillere kan forlade klubben frit og kvit, hvis de ikke gider at være der. 

Det skete som konsekvens af, at flere spillere havde modsat sig den tidligere træner Peter Hyballa, som havde de amerikanske ejeres opbakning.

- Jeg tror, at noget af det, der gik galt, var, at træneren refererede direkte til bestyrelsen i stedet for direktøren. Jeg gjorde det klart, at træneren skulle referere til mig, for ellers kunne jeg ikke lede, siger Jens Hammer.

Ét samlet hold

Derudover havde et mistillidsbrev til klubbens daværende cheftræner Peter Hyballa og ledelsen i klubben skabt to lejre i omklædningsrummet.

Derfor ville direktøren også efter det første møde med spillerne kæmpe en kamp for at få dem til at enes igen. 

- Hvis vi strides internt, kommer vi aldrig til at vinde over de andre hold, så vi skulle hurtigt tilbage dertil, siger Jens Hammer.

Efterfølgende holdt klubben møder med spillerne for at få rettet uenighederne op.

Jens Hammer overtog direktørposten efter Brian Bo Knudsen, der i juli 2021 valgte at sige op, mens konflikten i klubben var i gang.