Kontroversiel EfB-træner ”skælder ud på forhånd og motiverer med frygt”, siger sportspsykolog
Den tidligere EfB-træners trænerstil er ikke atypisk, men den er umoderne, siger sportspsykolog, der har analyseret spillernes første møde med Peter Hyballa.
Blot to måneder efter, Peter Hyballa blev ansat som ny cheftræner i Esbjerg fB i maj, udtrykte flere af EfB-spillerne mistillid til den tysk-hollandske træner i et åbent brev.
Spillerne berettede om både fysiske og verbale krænkelser fra Peter Hyballa.
Derefter fulgte en nærmest åben krig mellem spillerne, træneren og de amerikanske ejere, der sagde, at de spillere, der ikke brød sig om stilen, blot kunne forlade klubben.
Sagen endte dog med, at det var Peter Hyballa, der 11. august meldte sin afgang.
Det er blandt andet dén konflikt, som skildres i TV SYDs nye serie 'Esbjerg fB - Love it or leave it'.
Ny serie om EfB
I en ny dokumentarserie på TV SYD PLAY følger vi spillerne, ansatte og fans gennem en af de mest kaotiske og mindeværdige sæsoner i klubbens historie.
Serien 'Esbjerg fB - Love it or Leave it' handler om en hel bys forventninger til, at klubben skal rykke op i Superligaen med nye amerikanske ejere i ryggen. Historien blev dog en helt anden.
Du kan se serien på TV SYD PLAY. Serien kommer i 11 afsnit fordelt på tre udgivelsesdatoer (1/9, 8/9 og 15/9).
Men var der noget galt med træningsmiljøet under Peter Hyballa? Der findes ikke videodokumentation af den påståede psykiske og fysiske vold.
Men TV SYD var med, da spillerne første gang mødte Peter Hyballa 21. juni 2021 i omklædningsrummet under EfB's stadion.
Dét møde har TV SYD bedt sportspsykolog Kristoffer Henriksen om at analysere.
Hans analyse tager udelukkende udgangspunkt i et 20 minutter langt råbånd af hele mødet i omklædningsrummet. I toppen af artiklen er der et nedkog af det 20 minutter lange møde.
Det er lidt som at skælde ud på forhånd for noget, spillerne kunne finde på at gøre
Kristoffer Henriksen, professor på SDU med speciale i sportspsykologi
Intromøde, taktikmøde og opsang i én
Kristoffer Henriksen er professor på SDU med speciale i talentudvikling og sportspsykologi.
Han har desuden mange års praktisk erfaring med atleter og trænere - blandt andet i Team Danmark.
Han mener, at mødet på én gang både er et intromøde, taktikmøde og en opsang.
- Det er lidt som at skælde ud på forhånd for noget, spillerne kunne finde på at gøre. Med det blik på et godt performance-miljø, som man har i dag, så virker det umoderne at motivere folk gennem pres og frygt og ved at være autoritær, siger han.
Han er ikke den første træner, jeg har mødt, som tænker sådan
Kristoffer Henriksen, professor på SDU med speciale i sportspsykologi
Da Peter Hyballa kommer ind i omklædningsrummet går han en runde, hvor han hilser på alle.
- Han stikker selv en løs og slatten næve frem, og det gør de så også. Og så kritiserer han dem for manglende entusiasme lige bagefter og siger, at det nok skal komme. Men hvad havde han forventet? Der sidder en flok spillere, der skal møde deres nye træner.
Kristoffer Henriksen - Blå Bog
Kristoffer er professor og forskningsleder i Learning and Talent in Sport (LETS) på Syddansk Universitet. Han var blandt de første i verden til at sætte talentudviklingsmiljøet på forskningsdagsordenen. Han har skrevet adskillige internationale videnskabelige artikler og en række danske bøger om talentudvikling og sportspsykologi.
Kristoffer Henriksen har i 12 år fungeret som sportspsykologisk konsulent i Team Danmark, hvor han hjulpet atleter og trænere med at præstere under pres, opbygge vinderkultur og integrere trivsel.
Han har desuden været sparringspartner for adskillige atleter, trænere og sportschefer.
Men han ser samtidig en engageret træner, der virker oprigtigt interesseret i at skabe selvtillid hos spillerne, men det sker på bekostning af trygheden.
- Jeg tror, det er intentionen at skabe en fællesskabsfølelse, men jeg oplever samtidig, at han prøver at skabe en form for angst for, at man ikke slår til.
- Jeg forestiller mig, at han er helt bevidst om det. Han må bare have en grundlæggende filosofi om, at den måde, man bringer det bedste frem i folk på, er ved at være ekstremt tydelig og appellere til deres frygt for at fejle. Den filosofi abonnerer jeg ikke på personligt. Men han er ikke den første træner, jeg har mødt, som tænker sådan.
Kasper Hjulmand (...) forstår, at der er nogle ressourcer i spillerne, som han kun får adgang til, hvis han viser interesse, omsorg og støtte
Kristoffer Henriksen, professor på SDU med speciale i sportspsykologi
Umoderne trænerstil
Han kalder - ud fra det 20 minutter lange møde - Peter Hyballas trænerstil for "umoderne".
- Der er en anden forventning blandt unge atleter om et træningsmiljø med psykologisk tryghed, hvor man bliver taget alvorligt og ikke bliver latterliggjort. Det er sådan, mennesker trives. Og når de trives, præsterer de bedst.
Under mødet siger Peter Hyballa flere gange, at hans dør er åben, og at han ikke gider at diskutere på træningsbanen.
- Omvendt trives atleter ikke, hvis man som træner insisterer på, at man har alle svarene selv. Så på den måde, synes jeg, at det er en umoderne ledelsesstil. Selvom han siger, at spillerne gerne må komme med inputs, så forestiller jeg mig ikke, at det virkelig er det, han ønsker.
Kristoffer Henriksen fortæller, at vi i Danmark har en mere blød model, hvor magtdistancen mellem ledelse, trænere, spillere og ansatte ikke er så stor. Han fremhæver især herrelandsholdets fodboldtræner, Kasper Hjulmand.
- Kasper Hjulmand er en moderne træner, som forstår, at der er nogle ressourcer i spillerne, som han kun får adgang til, hvis han viser interesse, omsorg og støtte og ser dem som mere end bare fodboldspillere.
Nogle spillere trives faktisk godt med en træner, der er meget tydelig
Kristoffer Henriksen, professor på SDU med speciale i sportspsykologi
- Nogle trives godt med den trænerstil
Kristoffer Henriksen kalder også Peter Hyballas stil for "autokratisk".
- Det er der ikke nødvendigvis noget i vejen med. Nogle spillere trives faktisk godt med en træner, der er meget tydelig, mens andre trives mindre godt med det. Selvom det ikke er min personlige præference, så har jeg oplevet en del trænere, der er lykkedes med en autokratisk distance.
Det, der bekymrer Kristoffer Henriksen, er, at Peter Hyballa virker uinteresseret i spillerne, selvom han forsøger at sætte nogle rammer for spillerne.
- Jeg ser en træner, som forsøger at etablere et sæt regler for samarbejdet, og det er en god idé. Men han er meget lidt involverende, når han signalerer, at ”det er mig, der bestemmer, og sådan kommer det til at være”.
Stjerner vokser ud af gode fællesskaber
Kristoffer Henriksen, professor på SDU med speciale i sportspsykologi
- I skal alle have to Ferrari'er
Kristoffer Henriksen ser en træner, der både taler om fællesskab og individualisme.
- Stjerner vokser ud af gode fællesskaber, og det taler han en smule ned ved at sige, at han anerkender, at det for mange af spillerne handler om dem selv. Men som træner vil man som oftest tale fællesskabsdelen lidt mere op, siger Kristoffer Henriksen.
- Hører ingen steder hjemme
Endelig forholder Kristoffer Henriksen sig også til spillernes påstande om fysisk og psykisk vold, selvom indholdet af beskyldningerne ikke fremgår af det 20 minutter lange møde.
- Man ser ikke grænseoverskridende adfærd på det her klip. Der er intet, der taler for, at afstraffelse skulle gøre folk ambitiøse eller kreative. Det får snarere folk til at holde kæft og passe sig selv. Hvis rygterne om fysisk og psykisk vold er rigtige, så hører det ingen steder hjemme i moderne idræt, siger Kristoffer Henriksen.
- Nogle gange bilder folk sig ind, at elitesport er nødt til at være hårdt, og man bliver nødt til at være hårdhudet. Men så er der nogen, der tager det skridtet videre og bruger det til at retfærdiggøre, at man har lov til at opføre sig på nogle måder, som man aldrig ville acceptere i det øvrige samfund.
TV SYD har forsøgt at få et interview med Peter Hyballa, men han har ikke ønsket at deltage.