10.000 vindmøller skal tidoble kapacitet for havvind i Nordsøen

Fire lande vil tidoble kapaciteten for havvind i Nordsøen, hvilket vil kunne forsyne flere hundrede millioner. Onsdag mødes parterne i Esbjerg.

Den stride vind i Nordsøen vest for Danmark skal nu omsættes til energi.

Danmark, Tyskland, Holland og Belgien vil indgå aftale om at tidoble kapaciteten for havvind i Nordsøen til mindst 150 gigawatt frem mod 2050.

Parterne mødes onsdag til et topmøde om havvind i Esbjerg.

De mange gigawatt er nok til at forsyne cirka 230 millioner europæiske husstande med grøn strøm og vil kræve samlede investeringer for over 1000 milliarder kroner.

Det skriver Jyllands-Posten.

- Hvis vi skal høste al den vind, der kan høstes i Nordsøen, bliver vi nødt til at gøre det i fællesskab. Nordsøen kan rigtig meget, og det er også derfor, at dette tætte samarbejde skal i gang nu, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Det er nok til at forsyne omkring halvdelen af indbyggerne i unionen. Ifølge EU-Kommissionen er der brug for 300 gigawatt havvind i hele EU frem mod 2050.

- Nu siger vi i de fire lande, at vi leverer i hvert fald halvdelen af det. Det er ret godt gået, siger Mette Frederiksen.

Element i russisk afhængighed

Danmark har tidligere forpligtet sig på at levere 35 gigawatt frem mod 2050 som en del af udspillet "Danmark kan mere II".

Regeringschefer for de fire lande vil sammen med kommissionsformand Ursula von der Leyen onsdag være til stede i Esbjerg, hvor erklæringen underskrives.

- Udbygningen af havvind er yderst vigtig ikke bare i kampen mod klimaforandringer. Det er også et afgørende element i at blive uafhængig af russiske fossile brændstoffer, siger Ursula von der Leyen ifølge mediet.

Inden for unionens grænser er Nordsøen et af de mest ideelle havarealer, når det gælder udbygningen af havvind.

Ifølge Politiken skal der sættes 10.000 af de allerstørste vindmøller op i hovedsageligt Nordsøen. Møllerne er omtrent lige så høje som Storebæltsbroens pyloner.

Regeringen vurderer, at knap en fjerdedel af dem skal stå i den danske del af Nordsøen.

De fire lande vil inden 2030 bygge havvindmøller med en kapacitet på 65 gigawatt.

Derudover står de blandt andet sammen om at etablere den nødvendige el-infrastruktur i Nordsøen.

Når de forskellige landes energi-øer og havvindmølleparker forbindes, bliver infrastrukturen billigere, og forsyningssikkerheden bliver større.

Der er i øjeblikket en samlet kapacitet på 2,3 gigawatt i danske farvande.