TV der bevæger dig

20.000 jerseykalve aflives ved fødslen

Hvert år må op imod 20.000 jersey tyrekalve lade livet, lige så snart de er født.

Kalvene skal have et længere liv. (Foto: Colourbox).

Grunden er, at der ikke er penge i kalvene for kvægavlerne. Det tager nemlig for lang tid at fede dem op.

Men det skal der nu gøres noget ved, skriver P4 Esbjerg.

Sammen med Danish Crown og kvægavlsforening Viking Danmark er Dansk Kvæg i gang med forsøg for at skabe en mere kødfuld jersey tyrekalv, ved at krydse jersey køer og kødkvæg.

- Det, man arbejder frem imod, er at finde et produkt, som kan sælges til en høj pris, så det kan være med til at afhjælpe den her udfordring, som vi har, fortæller formand for Dansk Kvæg, Peder Phillipp, fra Lustrup ved Ribe.

Der foregår blandt andet forsøg i stor skala hos tre kvægavlere i Danmark, blandt andet i Agerskov. Svarene på forsøgene vil være klar om nogle måneder, og der er en del ting, forsøgene skal give svar på.

- Vi vil gerne have svar på, hvad krydsningen har af betydning for kødet på handyrene, og med hensyn til hundyrene hvad produktionspotentialet er i dem. Vi vil også gerne finde ud af, om det har nogen betydning for de køer og kvier, der skal føde kalvene, med hensyn til fødslen, dødelighed under fødslen og ydelsen efterfølgende, siger Peder Phillipp til P4 Esbjerg.

Flere landmænd er også begyndt at sortere han-sædceller fra ved insemination, for på den måde at få færre jersey tyrekalve.

P4 Esbjergs hjemmeside.