3F om Mærsks radioaktive affald: Det er alarmerende

Flere af 3F's medlemmer har håndteret det radioaktive affald, Mærsk har opbevaret ulovligt. Det foruroliger formanden.

- Det er faktisk alarmerende.

Sådan lyder det fra Jakob Lykke, der er formand for 3F's afdeling for Faglig Transport, efter DR Nyheder onsdag afslørede, at Mærsk Oil har fået kritik for opbevaringen af 450 ton lavradioaktivt affald i Esbjerg. 

Mærsk Oil har siden 2016, hvor Sundhedsstyrelsen foretog kontrolbesøg, fået 29 bemærkninger og otte påbud. Ifølge Sundhedsstyrelsen skulle Mærsk have bragt alle forhold i orden nu, men sagen bekymrer alligevel 3F. Flere af deres medlemmer har håndteret affaldet, når det kom over kajkanten i Esbjerg.

- Det er alarmerende i den forstand, at Mærsk trods utallige påbud har fortsat det her med risiko for at beboerne i området og dem, der arbejder med det, har haft risiko for at blive udsat for radioaktiv stråling. Det er faktisk foruroligende, siger Jakob Lykke, der er formand for 3F's afdeling for Faglig Transport i Esbjerg, til TV SYD.

Nyheden bekymrer viceborgmester 

Det radioaktive affald går under betegnelsen norm-affald, og det er et spildprodukt fra olieproduktionen i Nordsøen. Affaldet bliver sejlet til kajen i Esbjerg, hvorefter Mærsk kører det til en industrigrund tre kilometer fra centrum.

quote

Vi kan simpelthen ikke have, at nogle af vores medlemmer bliver udsat for det her. Bare den mindste risiko er ikke godt nok.

Jakob Lykke, formand, 3F Faglig Transport, Esbjerg. 

Affaldet er blevet opbevaret i rustne, gennemtærede og bulede ståltromler med løse spændebånd. Den nyhed overrasker Esbjergs 1. viceborgmester.

- Det er bekymrende, at Mærsk ikke har håndteret lovgivningen som foreskrevet. Jeg forventer selvfølgelig, at alle virksomheder overholder lovgivningen, uanset om det er Mærsk eller andre, siger Jesper Frost Rasmussen (V), 1. viceborgmester, Esbjerg, til TV SYD.

Norm-affaldet er lavradioaktivt affald, og ifølge DR Nyheder er formentlig ingen esbjergensere blevet syge af den radioaktive stråling. Det hæfter Jesper Frost Rasmussen sig ved.

- Myndighederne siger, det radioaktive materiale ikke er farligt. Det stoler jeg på, siger han.

Mærsk: Vi overholder lovgivningen 

3F's Jakob Lykke vil nu tage kontakt til deres arbejdsmiljøkonsulent i Esbjerg, så de kan få styr på, hvad der er op og ned i sagen. 

- Vi kan simpelthen ikke have, at nogle af vores medlemmer bliver udsat for det her. Bare den mindste risiko er ikke godt nok, siger Jakob Lykke.

Mærsk Oil har ikke ønsket at stille op til interview, men virksomheden skriver i en mail til TV SYD:

- Mærsk Oil håndterer norm-affald i overensstemmelse med lovgivningen. Området overvåges tæt af myndighederne, og vi følger deres anvisninger. Vi er regelmæssigt i dialog med myndighederne omkring norm, og vi har implementeret en række tiltag for at forbedre håndteringen af vores norm-lager, står der i mailen fra Mærsk.