7.000 lastvogne med affald sendes ud på motorvejene

Et fælleskommunalt affaldsselskab, L90, vil opføre et kæmpemæssigt forbrændingsanlæg, der vil sende 7.000 lastbiler med affald ud på de sydjyske motorveje om året.

Det kombinerede forbrændingsanlæg og kraftværk skal opføres ved Kjellerup mellem Silkeborg og Viborg, og det bliver afhængig af importeret affald fra Storbritannien, fordi der ikke er affald nok i Danmark.

Affaldsselskabet ejes af 13 kommuner, blandt dem er Esbjerg, Varde, Billund, Vejle og Hedensted.

L90-direktør Flemming Christensen ser intet galt i en massiv dansk affaldsimport.

- Det er en rigtig god idé at bruge affald som brændsel. På den måde kan vi reducere CO2-udslippet og hjælpe vore nabolande på samme tid, siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Kreative beregninger

Projektet til knap en milliard kroner hviler ifølge kritikere på usikker grund.

Jyllands-Posten skriver, at en nærlæsning af beregningerne viser en kreativ beregningsmetode af udgifterne. Reelt ville de blive mere end fordoblet pr. afbrændt tons affald, hvis projektmagerne havde benyttet sig af samme beregningsmodeller, som andre danske krafvarmeværker.

- Det har kritikerne ret i. Men vores indgang til projektet er, at vi er nødt til at være billige på den pris, som vi tager for at modtage affald. Derfor har vi valgt en anden og længere afskrivningsmetode end andre på markedet, siger direktør Flemming Christensen.

Politikerne i de 13 kommuner skal på en møde 1. september tage stilling til projektet.