Ægtepar afviser ulovlig udlejning

Vi handlede i god tro, sagde ægtepar, da de forsvarede sig imod millionbøde.

Et ægtepar fra Ansager hævdede, at de handlede i god tro, da de mandag  forsvarede sig i en ankesag  i Vestre Landret om ulovlig udlejning af sommerhuse. I 2015 idømte Byretten i Esbjerg parret en bøde på knap to mill. kr. for ulovlig udlejning af en række sommerhuse i Blåvand, Henne, Nørre Bork og Stauning.

- Vi har haft den opfattelse, at vi hver især måtte udleje to sommerhuse - ud over det, vi har hver især, sagde den 76-årige ægtemand, da han mandag formiddag afgav forklaring i Vestre Landsret i Viborg.

Parret hævder således, at de kun har udlejet fire sommerhuse. Det er dog stadig ulovligt, da reglerne siger, at man kun må udleje højst to sommerhuse.

Det ældre ægtepar kunne ifølge Ritzau ikke genkende anklagerens påstand om, at de skal have haft indtægter for 12 millioner kroner ved i perioden fra 2005 til 2012 at have udlejet sommerhusene.

quote

- Vi har med et ægtepar at gøre, som to gange tidligere er dømt for udlejning af sommerhuse

Rikke Holm Simonsen, Senioranklager 

Man må kun leje to sommerhuse ud uden at have tilladelse til erhvervsmæssig udlejning, og det har parret ikke. Ægteparret er i 1998 og 2004 dømt i lignende sager ved byretten i Varde, og anklageren i Vestre Landsret godtog ikke parrets forklaring.

- Vi har med et ægtepar at gøre, som to gange tidligere er dømt for udlejning af sommerhuse, sagde senioranklager Rikke Holm Simonsen ifølge Ritzau.

Det ventes, at Vestre Landsret afsiger dom i sagen den 29. maj.

Sådan er reglerne for udlejning af sommerhuse:

  • Man må gerne eje flere end to sommerhuse, men man må højst udleje to sommerhuse, og kun hvis man også selv benytter dem.
  • Hvis man ønsker at udleje flere end to sommerhuse, kræver det en særlig tilladelse til erhvervsmæssig udlejning.
  • En sådan tilladelse kan eksempelvis gives til virksomheder, der vil købe sommerhuse til medarbejdere.
  • Tilladelse til erhvervsmæssig udlejning gives kun sjældent.
  • Reglerne for udlejning af sommerhuse i Danmark er skrappe, fordi vi har den særlige undtagelsesregel i EU, der forhindrer udlændinge i at eje sommerhuse i Danmark.
  • Reglen skal sikre, at det fortsat skal være muligt for den almindelige dansker at købe et sommerhus i Danmark.
  • Hvis man tillader danskerne at udleje sommerhuse erhvervsmæssigt, ville de øvrige EU-borgere også kunne eje og udleje sommerhuse erhvervsmæssigt i Danmark.

Kilde: Naturstyrelsen/Ritzau.