TV der bevæger dig

Afviser al kritik af afhøring af syv-årig

Politiet i Esbjerg afviser alle de kritikpunkter, som er haglet ned over stationen omkring afhøringen af en syv-årig dreng i forbindelse med en række påsatte brande i byen.

vicepolitiinspektør Lorenz Matzen afviser alle kritikpunkter.

- Vi ringede i forvejen og aftalte med drengens far, at vi ville komme. Altså ikke noget med at møde uanmeldt op på bopælen, siger vicepolitiinspektør Lorenz Matzen til TV SYD. Vi ankom kl. 22.05, og der var ikke tale om at vi har flået drengen ud af forældrenes arne - eller af sengen.

Uden dramatik

- Det hele foregik helt uden dramatik. Drengens far fulgte med på politistationen - og han sad udenfor, mens drengen blev afhørt sammen med en socialrådgiver fra kommunen, som reglerne foreskriver.
Afhøringen varede fra kl. 22.20 til 23.23 - og kort efter var drengen hjemme igen.

Kunne ikke vente

Politiet er blevet kritiseret for at gennemføre afhøringen sent om aftenen. Også den kritik afviser Lorenz Matzen.

- Vi vurderede, at det var vigtigt at gennemføre afhøringen på det tidspunkt af hensyn til efterforskningen og sikring af beviser. Det kunne ikke vente til næste dag.

Set af vidner

Lorenz Matzen oplyser, at den syv-årige dreng af mange vidner er placeret på flere gerningssteder omkring de tidspunkter, hvor der har været ild.

Klagesag

Den advokat, som den syv-årige har fået beskikket, har klaget til politidirektøren i Esbjerg. Advokaten, Mikkel Nielsen kritiserer også, at politiet ikke sørgede for en forsvarer under afhøringen til at fortælle om hans rettigheder.

- Det er helt grundlæggende, at der er en advokat, som kan fortælle drengen, at han ikke har pligt til at udtale sig til politiet. Det er en helt grundlæggende rettighed, siger Helle Larsen, der er formand for Danske Familieadvokater.

Syd- og Sønderjyllands Politi vil ikke udtale sig i sagen om den manglende advokat, før den klage som familiens advokat har rettet mod dem, er blevet behandlet.

Kræver god forklaring

Hvad end der viser sig at være grunden til, at politiet valgte at foretage afhøringen uden at drengen blev ydet juridisk bistand, kræver ifølge Helle Larsen en meget god forklaring.

- Det er meget problematisk, at der ikke har været en advokat til stede. Der er en vagtliste i alle retskredse, så politiet kan tilkalde en beskikket forsvarer døgnet rundt, siger hun