Ansøgertallet rasler ned - rektor kalder det en katastrofe

31,7 procent færre ansøgere til sygeplejeuddannelsen på UC Syd. Det er en landsdækkende tendens, siger rektor og kalder det en katastrofal udvikling for vores velfærdssamfund.

Barn, ung, voksen og gammel. I alle faser af livet kan vi havne i situationer, hvor mødet med en sygeplejerske bliver afgørende, men lysten til at iføre sig uniformen er svunget markant.

Tirsdag var der ansøgningsfrist på kvote 1 til blandt andet uddannelsen til sygeplejerske, og på UC Syd er antallet af ansøgere faldet fra 552 til 377, hvilket svarer til et fald på 31,7 procent.

- Det er jo en katastrofe, at der er alt for få, som søger ind på en så vigtig uddannelse for vores velfærdssamfund, siger rektor på UC Syd, Alexander Christian von Oettingen, kort efter at have set tallene, der også viser, at antallet af ansøgere med sygeplejerskeuddannelsen som førsteprioritet er faldet fra 237 til 157. Altså et fald på 33,7 procent.

quote

Vores prognoser var værre. Vi havde satset på 40 procent, så det har ikke slået lige så hårdt ned, selvom det stadig er en vildt dårlig udvikling generelt

Alexander Christian von Oettingen, rektor på UC Syd

Da der i marts var ansøgningsfrist for kvote 2, oplevede UC Syd en nedgang på 42 procent, og derfor hæfter rektoren sig ved, at de nye tal trods alt tyder på, at det er lykkedes dem at vende udviklingen en smule.

- Vores prognoser var værre. Vi havde satset på 40 procent, så det har ikke slået lige så hårdt ned, selvom det stadig er en vildt dårlig udvikling generelt, siger han.

Minister indkalder til møde

På landsplan er uddannelsen som sygeplejerske den tredje mest søgte, da 3.373 har ansøgt. Det er dog ikke nok, mener uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

- Selvom der er flere naturlige årsager til den lavere søgning, er jeg bekymret over de markant færre unge, der eksempelvis søger sygeplejerske- og pædagoguddannelserne. Det skal vi tage alvorligt.

Derfor har ministeren indkaldt parterne til et krisemøde.

- Jeg inviterer nu uddannelserne og de faglige organisationer til en alvorlig drøftelse om udfordringerne. Vi har et fælles ansvar. De her uddannelser spiller en nøglerolle i det danske velfærdssamfund, fortæller ministeren i en pressemeddelelse.

Ikke helt opgivende

Siden marts har UC Syd arbejdet intenst med vende udviklingen. De har rakt ud til sygeplejerskernes fremtidige arbejdspladser på sygehusene, i fagforeningerne og kommunerne, og i fællesskab vil de i den kommende periode have et stærkt fokus på, hvordan de kan løfte interessen for at læse til eksempelvis sygeplejerske

- Det har handlet om bare at kunne gøre lidt, og det, synes jeg, bærer frugt nu, men vi er slet ikke i mål endnu, siger Alexander Christian von Oettingen.

Stor mangel på sygeplejersker og ubesatte stillinger

Manglen på sygeplejersker er stor og forventes at stige. Den seneste opgørelse fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser svære rekrutteringsvanskeligheder og meget lav ledighed blandt sygeplejersker i hele landet (under 0,5 procent). Det er en forværring fra de foregående år.

En fremskrivning foretaget af Center for Regional og Turismeforskning for Dansk Sygeplejeråd viser, at manglen  forventes at være på mindst 6.000 sygeplejersker i 2025.

Der mangler også uddannede sundhedsplejersker. Alle dele af landet melder om vanskeligheder ved at rekruttere til ledige stillinger, og manglen forventes at stige. 

(Kilde: Dansk Sygeplejeråd)

Han er dog ikke helt opgivende, for nu venter endnu en indsats frem mod 28. juli, hvor de studerende har mulighed for at takke ja eller afslå tilbud om optagelse.

Alt er ikke tabt endnu

Herefter begynder et såkaldt efter-optog, hvor ansøgerne måske beslutter at sadle om, hvis deres førsteprioritet ikke blev opfyldt. Her er det UC Syds erfaring, at flere faktisk ender med at vælge sygeplejerskeuddannelsen.

- Vi er altid bedre på efter-optaget, så nu skal vi kæmpe videre for at få de unge menneskers øjne op for uddannelser, som de ikke havde søgt i første omgang, siger Alexander Christian von Oettingen og tilføjer:

- Så alt er overhovedet ikke tabt endnu, for der er stadig nogle procenter at hente.

Som det ser ud med de nuværende tal, vil UC Syd kunne tilbyde en lang række ledige studiepladser fra den 28. juli.

- Her gælder det om at sidde parat 28. juli, når man eventuelt får sit afslag på en anden uddannelse, for jeg kan ikke garantere, hvor mange ledige pladser vi har, og nogle vil nok blive fyldt hurtigere end andre, siger Alexander von Oettingen.