TV der bevæger dig

Arkæologer gør fund i Ribe

Arkæologerne i Ribe har fundet Ansgars første kirkegård. Den ligger klods op ad domkirken, hvor alt for tiden er vendt op og ned på grund af et større arbejde på kirkepladsen.

02:16

Her ses et af de skeletter som er dukket op efter udgravningen ved domkirkepladsen i Ribe.

1 af 2

Paradis for arkæologer

Ribe har altid været en guldgrube for arkæologer. Nu har de fået mulighed for at gå på opdagelse helt ind til domkirkens fundament mens kirkepladsen alligevel bliver renoveret.

Arkæologerne håbede på at finde den første kirke. Den blev bygget af munken Ansgar, der for 1160 år siden førte kristendommen til Danmark, men indtil videre er det altså blevet til fundet af den første kirkegård.

Travlhed på pladsen

De skal arbejde hurtigt, for den nye granitbelægning til den nye plads ligger klar.

Arkæologerne har gravet gennem et lag på tre en halv meter, og der bliver ved med at dukke spændende ting op. Nu er graveholdet nået ned til de første kristne vikinger. Der er fundet både børn og voksne, som altså kom fra det mindretal af kristne, der var i Danmark for næsten 1200 år siden.

Arkæologerne har ikke opgivet at finde Ansgars første kirke, for de er endnu ikke nået til bunds i udgravningen, men det mest sandsynlige er nu, at den første kirke ligger under den nuværende domkirke.

Følg med i udgravningen

Esbjerg Kommune følger arbejdet med udgravningen ved domkirkepladsen.

Se video om arkæologernes fund her.
Se video om renovering af domkirkepladsen her.

link