Bent Nyegaard kigger i krystalkuglen og spår om slutresultatet i kvindernes håndboldliga

Foto: Janne Bekker, TV 2 Grafik / Ritzau Scanpix
Af Bent Nyegaard, TV 2 Sport og Søren Pors Grundahl
Udgivet
I samarbejde med TV 2 Sport

Tre syd- og sønderjyske hold er i år med i kvindehåndboldens bedste række.

Kvindernes håndboldliga er skudt i gang, men hvilken form har de forskellige hold? Og hvordan kommer det til at gå holdene i denne sæson? Det kommer TV 2's håndboldsekspert Bent Nyegaard med sit bud på.

Nederst kan du se Bent Nyegaards bud på et samlet resultat for alle ligaens 14 hold.

Men først de tre hold fra Syd- og Sønderjylland: Esbjerg, Sønderjyske og Horsens.

Tryk på logoerne for at læse Bent Nyegaards analyse af holdenes form.

1. plads: Team Esbjerg

1. plads: Team Esbjerg

Champions League-trofæet er målet

- Der er et mindset i den her gruppe, som jeg ikke har oplevet før, konstaterer Tomas Axnér.

- Og med den erfaring og de kompetencer er der ingen tvivl om, at Champions League-trofæet er det, vi vil jagte ubønhørligt gennem hele sæsonen.

Det til trods har den debuterende svenske Team Esbjerg-træner enorm respekt for den danske liga, ligesom han er helt på det rene med, at alt er anderledes i en OL-sæson, hvor mesterskaberne nærmest løber hinanden i hælene.

Allerede i maj 2023 blev Jesper Jensens efterfølger offentliggjort, så Axnér har haft masser af tid til at forberede sig og har endda den fordel, når han skal prøve at forstå spillerne og alt det hurlumhej, der omkranser et OL, at han selv har været med på rejsen med det svenske kvindelandshold.

Cheftræneren ønsker at bibeholde mange af de gode elementer, der har været en del af holdets styrker i Jesper Jensen-æraen, og så stille og roligt tilføje egne ideer hen ad vejen.

Super Cup-kampen mod Nykøbing løftede lidt af sløret ud i svenskerens tankerække.

I perioder skal forsvaret lidt længere frem. Måske endda i noget 3-2-1-agtigt.

Kontraspillet må gerne iværksættes uden udskiftninger fra forsvar til angreb. Henny Reistad, der mestrer det meste, nu også med centrale forsvarsopgaver.

Notabene: Det havde hun også i mindre perioder hos Jesper Jensen, og så var der også angrebstid til Line Haugsted.

En kombination af det kombinationsspil kreeret af Reistad, Mørk, Møller, men også med slet hensyntagen til de kraftfulde våben, skytter som både Haugsted og Tranborg kan og skal være. Opgaver som i sidste sæson var lagt i hænderne på Kristine Breistøl.

Tomas Axnér har sit og klubbens sigte stift rettet mod Champions League-trofæet, men det hindrer ikke Anna Kristensen & Co. i at holde fokus også på de ikke-europæiske opgaver.

For tredje år i træk står Team Esbjerg øverst på sejrsskamlen.

8. plads: Sønderjyske

8. plads: Sønderjyske

Sønderjyder hviler ikke på laurbærrene

Tal med cheftræner Peter Nielsen, og du er ikke i tvivl om, hvad ambitionsniveauet er:

Videre, videre, videre.

Bedre økonomi – nu et spillerbudget på godt 3,5 millioner. Flere folk i hallen. Sidste sæsons 800 i snit fylder for lidt i Sydbank Arena Aabenraa, hvor der er plads til 2400. Højere op i tabellen.

Sidste sæsons ottendeplads – og dermed slutspil – var et kæmpemål. Nielsen siger det ikke direkte, men jeg fornemmer, at han har kig på mere end blot slutspil.

Investeret er der også. I masser af rutine sågar. Ida-Marie Dahl, June Bøttger, Melissa Petrén kommer med erfaring en masse.

Talent er der også blevet plads til. Karine Dahlum fra norske Vipers er et spændende tillæg til Nicoline Olsen på højreback-positionen. Dog ikke fra sæsonstart. Genoptræning efter korsbåndskade står først for.

Holdets store angrebsmotor Sarah Poulsen vil igen give modstandere hovedbrud, ligesom Louise Ellebæk – hvis hun undgår de mange skader – kan blive en torn i øjet på flere forsvar.

Cheftræneren er ikke i tvivl. Holdet er bedre end i sidste sæson. Han vil vinde kampe på andet end fight.

Kvaliteten er, når alle er klar, til at skrue tempoet op uden at øge fejlmængden.

Nielsen er gammel Fredericia-spiller og ses ofte til kampene i Middelfart Sparekasse Arena, hvor Gudmundur Gudmundssons sølvvindere huserer.

Den aggressive ’gudmundurske’ forsvarsstrategi har inspireret Peter Nielsen, så nu kan den opmærksomme og lyttende tilskuer ofte høre ordren "vi går i Fredericia", når cheftræneren vil satse endnu mere i forsøget på at forvirre og presse modstanderne.

Jeg stolede på cheftræneren sidste sæson og satte hans hold på den sidste slutspilsplads, som var sæsonens store mål.

Hvis det hele lykkes for Sarah Poulsen, hendes veninder, det hurtigere spiltempo og ikke mindst det store Fredericia-forsvarssats, ser jeg ingen grund til, at Nielsen ikke skulle få ret i sin parole:

Videre, videre, videre.

Plads 8 er reserveret til SønderjyskE.

9. plads: Horsens

9. plads: Horsens

Tid til forandring i Horsens

Nyt ansigt, ny strategi skal skabe den succes, der har været så mangelfuld i Horsens Håndbold Elite.

Tidligere direktør Jørgen Møller arbejder nu i kulissen. Simon Lindhardt bliver både sportslig og kommerciel direktør. Ligesom han bliver en del af ejerkredsen.

Claus Mogensen har fået en bredere trup at arbejde med, så skader ikke forstyrrer helhedsbilledet.

Slut med at skifte otte-ni-ti-spillere fra sæson til sæson. Denne optakt bliver den sidste med så mange farvel'er og goddag'er, har førerhundene givet hinanden hånd på.

Yderligere sats på unge, talentfulde, dynamiske spillere og så omkranse dem med et par rutinerede lederfigurer.

Slut med at ende på pladser uden for det fine selskab. Slutspil, forstås, og cheftræner Claus Mogensen er i gang med at opfylde de strategiske målsætninger.

- Klart, at Mathilde Neesgaard, Mai Kragballe, Mathilda Lundstrøm, Andrea Austmo, Pernille Larsen, Annika Meyer har den rutine, der skal til for at hjælpe de helt unge, der nu skal prøves af på en noget større scene.

Talent er der også nok af. Spændende stregspiller i Romee Maarschalkerweerd, fløjen Laura Holm, skytterne Maria Nólsoy, Faye Elovson med flere.

Mogensen er helt klar på, at konkurrencen er benhård, men han ser også klart, at holdet træner bedre end i den forgangne sæson. Simpelthen fordi han hele tiden har nok spillere – på tilstrækkeligt højt niveau – til at gennemføre træning på det kvalitetsniveau, der er forudsætningen for udvikling.

Sidste sæsons helt store problem var forsvaret, der indkasserede 850 mål i 26 kampe, og lidt hovedregning – måske også med maskine – fortæller, at 32 mål per i kamp i eget net ikke vinder mange kampe.

Tætnes den oplukkede defensiv, er kimen lagt til de hurtige løb, der skal give flere kontrascoringer, som også var en mangelvare i sidste sæson.

Sidst, jeg talte optakt med Claus Mogensen, røg jeg lige i fælden og placerede hans mandskab på en sjetteplads.

Seks pladser for langt oppe. Den går ikke i år, Mogensen.

Tre pladser ned og et misset slutspil til holdet med de nye strategier.

Bent Nyegaards bud på ligaens slutresultat

  1. Team Esbjerg

  2. Odense Håndbold

  3. Ikast Håndbold

  4. København Håndbold

  5. Nykøbing F. Håndbold

  6. Viborg HK

  7. Silkeborg-Voel KFUM

  8. Sønderjyske Kvindehåndbold

  9. Horsens Håndbold Elite

  10. Aarhus Håndbold Kvinder

  11. Ringkøbing Håndbold

  12. Skanderborg Håndbold

  13. Bjerringbro FH

  14. EH Aalborg

Største iltsvind i 22 år får kommune til at købe andel af stort projekt

Efter projekt Sund Vejle Fjord har varet i knap fem år, køber anden kommune sig ind i projektet. Video: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD
Udgivet

Det femårige projekt Sund Vejle Fjord har indtil videre vist sig at have båret frugt - og det har fået en nærliggende kommune til at købe sig ind i projektet.

Målet om at genskabe en god og økologisk tilstand i Vejle Fjord har bredt sig ud over Vejle Kommune.

Nu har Fredericia Kommune nemlig købt sig ind i projektet. Det betyder, at de har fået en anpart på 20 procent, som dækker over finansiering og udlægning af de forskellige tiltag, blandt andet muslingebanker.

Hvad er projekt Sund Vejle Fjord?

Projekt Sund Vejle Fjord er et naturgenoprettelsesprojekt, der har til opgave at skabe et godt og økologisk miljø i Vejle Fjord.

Det sker ved disse fire marine naturgenopretningstiltag:

  1. Retablering af fortidens ålegræsbede

  2. Udlægning af nye muslingebanker

  3. Udlægning af stenrev

  4. Opfiskning af krabber

Kilde: Vejle Kommune

Ifølge formand for klima-, energi- og miljøudvalget i Fredericia Kommune, Tommy Rachlitz Nielsen (C), er det en nødvendighed.

- Vi har lige fået de nye tal for iltsvind, og det er jo skræmmende læsning – derfor har vi en pligt til at gøre noget, især over for de næste generationer, lyder det fra ham.

Projekt Sund Vejle Fjord startede i 2020, og har over en femårig periode haft et budget på 25 millioner kroner. Video: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Miljømedarbejder i Fredericia Kommune, Tobias Bendixen, stemmer i. Han mener også, at tiltaget er et skridt i den rigtige retning.

- Det er en god idé, fordi vi har fokus på at forbedre vores hav- og naturmiljø. Det trænger til en kærlig hånd derude, og det er derfor vi især kigger på løsninger med stenrev, ålegræs og muslinger, fortæller han.

På en time kan én blåmusling filtrere fem liter vand for alger. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Tiltaget kan ikke stå alene

Projekt Sund Vejle Fjord startede i 2020, og ifølge miljømedarbejder Tobias Bendixen har projektet indtil videre båret frugt.

Derfor tror han på, at det gør en forskel for Fredericia Kommune at være med i projektet.

- Vi samarbejder med Vejle Kommune og Syddansk Universitet. Sammen med dem følger vi med i, hvordan projektet går og ud fra det vurderer vi, om vi skal gøre det samme flere steder. Indtil videre kan vi i hvert fald se, at det går helt fantastisk, lyder det fra Tobias Bendixen.

Men selvom projektet indtil videre går som det skal, så pointerer Tommy Rachlitz Nielsen (C), at tiltaget ikke kan stå alene.

- Det her er en lille del af det. Der skal rigtig mange små skridt til, at vi kan tage dét lange skridt, der gør, at vi virkelig får vendt udviklingen, lyder det fra Tommy Rachlitz Nielsen, der tilføjer:

- Men hvis ikke vi gør noget, sker der i hvert fald ingenting. Det er derfor, at det her en god, men beskeden start.

Tidligere orkan truer Danmark med voldsomt vejr

Et udbredt regnvejr med vindstød af stormstyrke skal passere Danmark torsdag. Foto: Linda Mølgaard / Privatfoto
Af Jonas Damsbo
Udgivet
I samarbejde med TV 2 Vejr

Vindstød af stormstyrke kan medføre, at løse genstande flyver rundt, grene knækker af træerne, eller teglsten falder ned.

Et større regnvejr med vindstød op til stormstyrke truer med at ramme landet torsdag.

Der er tale om den tropiske orkan Kirk, som mandag formiddag befinder sig over Atlanterhavet som en kategori 1-orkan.

I løbet af natten til onsdag forventes Kirk at ankomme til det vestlige Europa, hvor den har mistet noget af pusten.

Dermed vil Kirk blot være et almindeligt efterårslavtryk, der ikke desto mindre vil give nogle meget våde døgn med dertilhørende kraftige vindstød i Vesteuropa – heriblandt Danmark.

Kirks forventede bane de kommende dage. Foto: TV2 Vejret

Op til 30 millimeter regn

Ifølge prognoserne vil det meste af landet stå op til en regnfuld torsdag morgen.

På dette tidspunkt ligger det nu tidligere orkanlavtryk lige syd for Danmark, men det vil i løbet af torsdagen bevæge sig op over landet.

I forbindelse med lavtrykspassagen bliver der hevet varm luft op over Bornholm, hvor temperaturen kan toppe med op til 17 grader, hvilket er lunt for årstiden.

Prognose torsdag eftermiddag. Kirk ligger lige hen over Danmark. Foto: TV2 Vejret

Sammenlagt kan der i forbindelse med Kirk komme op mellem 20 og 30 millimeter regn i løbet af torsdagsdøgnet.

Vådest forventes det at blive i det sydlige og østlige Jylland samt på Fyn og Sjælland.

Akkumuleret regn torsdag. Foto: TV2 Vejret

Vindstød af stærk storm

På bagsiden af regnvejret fra Kirk ventes kraftige vindstød.

Torsdag aften og natten til fredag kan der komme vindstød af stormstyrke over det nordvestligste og sydøstligste Danmark.

Særligt ved Skagerrak kan vindstødene blive meget kraftige med op til stærk storm i nattetimerne.

Prognose for vindstød fredag klokken 02. Foto: TV2 Vejret

Vindstød af stormstyrke kan medføre, at løse genstande flyver rundt, grene knækker af træerne, eller at der er nedfaldne teglsten.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_cbt Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
Chartbeat
_cb Chartbeat
userId tvsyd.dk
_chartbeat4_expires Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
visitedPagesV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
lidc LinkedIn
bscookie LinkedIn
li_gc LinkedIn
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
JSESSIONID LinkedIn
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com