Bobler skal beskytte sæler mod høreskader

Marsvin og sæler kan få høreskader, når fundamenterne til den nye havmøllepark, Horns Rev 3 ved Esbjerg, bliver banket ned i havbunden. For at beskytte dem bliver der for første gang brugt et luftboble-gardin nede på havbunden.

Undervandsstøj bliver mindsket under opførelse af ny havvindmøllepark ved Esbjerg, skriver DR Syd.

quote

Det producerer nogle meget kraftige menneskeskabte lyde i vandet, som kan give dyrene høreskader, hvis de er meget tætte på. Og det forstyrrer dyrene på store afstande, hvor dyrene flygter fra lyden.

Jakob Tougaard, seniorforsker i havpattedyr, Aarhus Universitet

Årsagen er, at marsvin og spættede sæler kan få høreskader, når fundamenterne til den nye havmøllepark, Horns Rev 3 ved Esbjerg, bliver banket ned i havbunden, det siger Jakob Tougaard, seniorforsker i havpattedyr ved Aarhus Universitet og ekspert i undervandsstøj, til DR Syd:

- Det producerer nogle meget kraftige menneskeskabte lyde i vandet, som kan give dyrene høreskader, hvis de er meget tætte på. Og det forstyrrer dyrene på store afstande, hvor dyrene flygter fra lyden.

For at mindske støjen under vand er der lagt et luftbobleanlæg på havbunden. Det skaber et dobbeltgardin af luftbobler, som mindsker lyden med minimum ti decibel, så arbejdet under vand ikke vil gå ud over dyrelivet. Det er første gang, man bruger den metode i Danmark.