Børn under to år bør ikke bruge skærm, men Esbjerg Kommune gør det alligevel
Mængden af skærmtid for de mindste i samfundet har den seneste tid været på dagsordenen. Det sker i kølvandet af Børns Vilkårs nye anbefalinger for børns skærmtid, hvor de blandt andet fraråder al brug af skærm for børn under to år.
Teknologien er blevet en uundgåelig del af vores hverdag, og det øgede skærmforbrug skaber grobund for tvivl, bekymringer og konflikter i familierne.
Børns Vilkår, en dansk organisation dedikeret til børns rettigheder, udsendte torsdag den 21. september nye anbefalinger til, hvordan forældre kan og bør forholde sig til deres børns skærmforbrug.
Nye anbefalinger fra Børns Vilkår lyder på ingen skærmtid for børn under to år.
Sådan har man dog ikke gjort det i Esbjerg Kommune, hvor skærme har været en fast del af dagligdagen i kommunens dagtilbud.
Den Digitale Verden
Esbjerg Kommune benytter sig af digitale redskaber såsom iPads i sine dagtilbud.
- Vi bruger iPads til eksempelvis forstørrelsesglas, når vi er i naturen, til at afspille musik eller tage billeder. Vi forsøger hele tiden at have det didaktiske pædagogiske perspektiv (red. opdragelseslære - at sætte ord på det man gør.) på det, siger Mette Lindkær, som er chef for Børn og Pædagogik i Esbjerg Kommune, og fortsætter:
- I Dagtilbud i Esbjerg snakker vi ikke om skærme eller ej. Det er en noget mere nuanceret debat, og vi taler mere om hvordan og hvorfor.
Så jeg synes, det er et tyndt argument, at man skal lære børn ikke at være passive forbrugere
Kathrine Elmose Jørgensen, digital medieekspert, Børns Vilkår.
Hertil tilføjer hun, at kommunen har et korps af digitale ambassadører, som udfordrer debatten om skærmtid i kommunens dagtilbud.
Esbjerg Kommune anser ikke brugen af skærme som negativ, men nærmere som et redskab.
- Den digitale del kan ikke segregeres, da den ”digitale dannelse” er en stor del af den verden, børnene begår sig i, fortæller Mette Lindkær, og fortsætter:
- Vi ønsker, at børnene i forbindelse med brugen af skærme skal blive kreativt skabende og kritisk tænkende og ikke ende som passive forbrugere.
Når nu Børns Vilkår kommer med nye anbefalinger, følger Esbjerg Kommune så trop?
- Vi skal til at drøfte anbefalingerne fra Børns Vilkår og genbesøge vores egne retningslinjer for at nå et sted hen, hvor teknologi bliver et fornuftigt redskab.
Overordnet mener Mette Lindkær, at debatten om skærmforbrug er for unuanceret.
- Jeg synes, debatten indeholder for få spørgsmål om, hvordan vi kan bruge de digitale redskabe og hvorfor. Debatten går meget på enten skærme eller ingen skærme. Jeg mangler nuancerne, afslutter Mette Lindkær.
Et tyndt argument
Børns vilkår er til deles enige med Esbjerg Kommune om at lære børn, hvordan de skal navigere i den digitale verden.
- Vi mener ikke, at børn i alle aldre helt skal afholde sig fra skærme, men studier viser, at der kan være en sammenhæng mellem massivt skærmforbrug for børn i alderen 0-1 og deres sprogudvikling, fortæller Kathrine Elmose Jørgensen, der er digital medieekspert hos Børns Vilkår.
Sundhedsstyrelsen seks retningslinjer til skærmforbrug:
Ingen skærm før søvn: Dit barn bør ikke bruge skærm op til sovetid, da det kan udsætte sovetidspunktet og betyde, at barnet ikke får tilstrækkeligt med søvn.
Ingen skærm i soveværelset: Undgå telefon eller tablet i barnets soveværelse i løbet af natten, da skærmaktivitet om natten kan forstyrre søvnen og forringe søvnkvaliteten.
Skab variation: Skab variation mellem dit barns skærmaktivitet og øvrige aktiviteter i løbet af hverdagen, herunder fysisk aktivitet.
Følg med: Interesser dig for dit barns onlineliv, og vær opmærksom på barnets eventuelle bekymringer for at stå uden for fællesskabet eller for at gå glip af noget online.
Lav aftaler: Lav aftaler om skærmbrug i familien, som gælder både barn og voksen, og hav en løbende dialog om, hvor meget skærmen bruges og til hvilke formål.
Kig på eget forbrug: Forældre bør være opmærksomme på eget forbrug af skærm i samvær med barnet, da individuelt skærmbrug kan påvirke forældre-barn relationen negativt.
Dertil forklarer Kathrine Elmose Jørgensen, at Børns Vilkår ikke er bekendte med de præcise konsekvenser af for meget skærmforbrug, men udenlandske studier peger på, at for meget skærmforbrug kan gå ud over børns sproglige og emotionelle udvikling.
- Vi kan ikke undlade brugen af skærme fuldstændig. Men når børnene er så små, så har de brug for nærvær, øjenkontakt og sansemæssige oplevelser - det kan skærme ikke give dem, siger Kathrine Elmose Jørgensen, og fortsætter:
- De fleste skal nok lære at navigere i den digitale verden. Så jeg synes, det er et tyndt argument, at de skal bruge skærme i 0-1 års alderen for ikke at blive passive forbrugere. Børn lærer relativt hurtigt, og der er så meget andet vigtigt, de skal lære, når de er små - det med skærmene kan sagtens vente, siger Kathrine Elmose Jørgensen.
Børn på to år bør ifølge organisationen maksimum have en skærmtid på en halv time om dagen, og børnehavebørn – omkring tre til seks år – bør allerhøjest bruge 45 minutter om dagen ved en skærm.