Boliger mangler til de nye flygtninge

Esbjerg Kommune har nedsat en arbejdsgruppe for at finde boliger til de asylansøgere, der snart skal have et sted at bo. Men der mangler boliger

- At finde boliger er vores største udfordring på flygtningeområdet, siger medlem af økonomiudvalget i Esbjerg Byråd, Henrik Vallø fra de konservative til TV SYD.

Esbjerg Kommune har modtaget flest i Syd- og Sønderjylland med en kvote på 276 i 2015 og 411 i år. De skal bo et sted men hvor?

En særlig arbejdsgruppe i er gået i gang med at finde svaret. Men alle erkender, at det bliver svært. Kommunen samarbejder med boligforeningene, men de har stort set ikke noget at tilbyde. Lejligheder i det almennyttige byggeri er der ikke mange af. For 5-6 år siden kunne boligsøgende i Esbjerg rimeligt nemt finde en lejlighed, men den tid er forbi.

- Vi har ingen ledige lejligheder, siger direktør i Arbejdernes Boligforening, Peter K. Larsen.

Han understreger, at der derimod er ventelister.

- Kommer der yderligere pres på lejighederne fra flygtninge, bliver det naturligvis endnu sværere, siger Peter K. Larsen.

En række muligheder er allerede i spil. Som kommunale bygninger, der kan ændres til lejligheder. Det gælder for eksempel det tidligere AMU-center i Bramming og det tidligere rådhus i Bramming, der nu fungerer som borgerservice. Men intet er besluttet.

Staten betaler en del af udgifterne til flygtningeområdet, men en arbejdsgruppe i Esbjerg Kommune vurderer, at kommunen selv må punge ud med godt 32 mio. kr. i 2016 til flygtningeområdet.

- Vi er midt i en større besparelse, som vi nu er ved at have styr på. Så er det noget af en udfordring her at få denne merudgift, siger de konservatives økonomiudvalgsmedlem Henrik Vallø.

Den særlige arbejdsgruppe vil fremlægge deres ideer til at løse boligproblemet i april, hvor økonomiudvalget vil diskutere dem på deres møde.