Bombarderet med protester

Indædte protester fra beboere og pårørende, da Esbjergs fungerende borgmester i dag stillede op til en diskussion om fremtiden for plejecentret Højvang.

Det var fungerende borgmester Henning Ravn, der mødte op på Højvang. Dels for at modtage en protest med over 500 underskrifter. Dels for at tage imod en byge af verbale røfler. Dels for at forklare, hvorfor Kommunen har besluttet at bygge nyt til beboerne. Henning Ravn (V) er også formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, og han kom på en svær opgave.  

Ingen dispensation

Badeværelserne på Højvang er 15 centimeter for smalle. Der er - ifølge Arbejdstilsynet - ikke plads til, at to plejere kan hjælpe en beboer på toilettet. Der mangler 7,5 centimeter til hver side af toiletkummen (hvilket er lidt mindre end bredden på en rulle toiletpapir.red.)

Arbejdstilsynet siger i dag, at Esbjerg Kommune aldrig har fået dispensation til at drive et plejecenter med for smalle badeværelser. Fungerende centerchef for Arbejdstilsynet i Syddanmark, Hanne Sofie Tromborg Olsen, siger, at kommunen kun har fået en "frist-forlængelse", og da kommunen ikke har søgt en ny frist-forlængelse, må centret ikke længere bruges til beboelse.

Der er ikke, som nævnt i flere medier, givet en dispensation til Esbjerg Kommune, fordi Arbejdstilsynet aldrig giver dispensationer. 

Urimelig flytning

Derfor skal Højvang ikke længere have faste beboere. De skal flyttes til et nyt center til omkring 100 millioner kroner. Kommunen har afgjort, hvor centret skal ligge, og det skal være færdigt i 2012. Flytningen gælder 22 beboere.
 
Fra salen på Højvang fik viceborgmesteren forklaret, at flytningen er urimelig, fordi de fleste beboere er så syge, at de i virkeligheden bør ligge på sygehuset.
 
Det forstod Henning Ravn godt. Men han forklarede, at hvis Esbjerg Kommune skal bygge nyt, så skal det være nu. Ellers vanker der ingen finansiering  fra staten.

Kommunalt selvmål

Problemet med de små badeværelser er sådan set løst, sagde han. Der er indrettet badeværelser, som er store nok, men tilbage står kommunen med spekulationer om det etisk rigtige i at transportere en meget syg beboer meget langt til et badeværelse eller et toilet. Her er de etiske hensyn de stærkeste. Derfor skal der bygges nyt og bedre - og det skal være nu for at få finansering fra staten.

Henning Ravn fortalte, at det er kommunerne, der har ansvaret for, at Arbejdstilsynet skrider ind mod små badeværelser. Kommunernes Landsforening har selv været med til at udforme reglerne sammen med de faglige organisationer, Arbejdstilsynet og Boligministeriet. Reglerne blev vedtaget i 1997, og dermed var mange pleje-centrer pludselig udstyret med alt for små badeværelser.

Kommunerne er blevet ramt af deres egne regler, og det er et selvmål, som koster mange millioner kroner. Esbjerg skal bruge over 300 millioner kroner på at bygge om på kommunale pleje-centrer - eller på at bygge helt nyt.