Borgmester: Mærsks radioaktive affald skal flyttes

450 ton radioaktivt affald skaber bekymring. Nu vil borgmesteren gerne have det flyttet længere væk fra bymidten.

Esbjergs borgmester vil have flyttet Mærsks radioaktive affald. Mærsk Oils opbevaring af 450 ton radioaktivt affald har nemlig mødt stærk kritik fra Sundhedsstyrelsen. DR Nyheder fortalte onsdag, at Sundhedsstyrelsens kontrolbesøg i 2016 afslørede, at mange af tønderne var rustne og gennemtærede.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er alle forhold bragt i orden nu, men affaldet bliver opbevaret på en industrigrund tre kilometer fra Esbjerg bymidte, og det vil borgmesteren gerne have lavet om på.

- Jeg synes bestemt ikke, det er rart. Der er ingen borgmestre, der samler på deponier med sådan nogle stoffer i sig. Derfor vil vi også lægge pres på staten for at finde et andet sted, hvor Mærsk kan opbevare det, siger Johnny Søtrup, borgmester, Venstre, Esbjerg, til TV SYD.

quote

Jeg synes bestemt ikke, det er rart. Der er ingen borgmestre, der samler på deponier med sådan nogle stoffer i sig. Derfor vil vi også lægge pres på staten for at finde et andet sted, hvor Mærsk kan opbevare det.

Johnny Søtrup, borgmester, Venstre, Esbjerg

Borgmesteren understreger, at affaldet er lavradioaktivt, og det skulle derfor ikke være sundhedsskadeligt. I en mail til TV SYD skriver Sundhedsstyrelsen ligeledes, at der ikke er, og ikke har været, nogen risiko for, at borgere og forbipasserende bliver udsat for radioaktiv stråling.

"Ikke godt nok"

Mærsk Oil har været halvandet år om at få styr på det radioaktive affald. Virksomheden har fået otte påbud. Borgmesteren mener ikke, det er okay.

- Det er ikke godt nok, at Mærsk ikke honorerer de påbud, der er kommet fra statens side, siger Johnny Søtrup.

I en mail til TV SYD skriver Sundhedsstyrelsen, at Mærsk har ryddet 100 procent ordentligt op, men der er stadig nogle forhold, der skal optimeres.

- Der foregår stadig en løbende optimering af opbevaringen, herunder en større total ompakning af tønderne, og denne del af optimeringsprocessen er ikke endeligt gennemført, skriver Sundhedsstyrelsen.

Borgmesteren har taget kontakt til Mærsks chef for at foreslå, at de lægger pres på landspolitikerne for at finde et sted til affaldet, hvor der ikke bor folk lige i nærheden.

- Jeg har sagt til Mærsks chef, at jeg synes, de skal reagere nu, siger han.

Mærsk Oil har ikke ønsket at stille op til interview, men virksomheden skriver i en mail til TV SYD:

- Mærsk Oil håndterer norm-affald i overensstemmelse med lovgivningen. Området overvåges tæt af myndighederne, og vi følger deres anvisninger. Vi er regelmæssigt i dialog med myndighederne omkring NORM, og vi har implementeret en række tiltag for at forbedre håndteringen af vores NORM-lager, står der i mailen fra Mærsk.