TV der bevæger dig

Børn får flere fyrværkeriskader - undtagen i Esbjerg

Flere børn kommer til skade i fyrværkeriulykker end tidligere. Men den kedelige tendens har de undgået i Esbjerg.

00:33

Sådan fyrer du fyrværkeri af. SSP konsulent Morten List Christensen viser, hvordan et par sikkerhedsbriller ser ud, efter at have været i nærkontakt med et tændt heksehyl.

SSP konsulent Morten List Christensen monterer et heksehyl på stativet Mr. No-Brain. Foto: Kim Gram, TV SYD

SSP konsulent Morten List Christensen viser, hvordan et par sikkerhedsbriller ser ud, efter at have været i nærkontakt med et tændt heksehyl. Foto: Kim Gram, TV SYD

Og sådan ser en handske fuld af røde pølser ud, efter at 6 gram krudt er eksploderet i den. Foto: Kim Gram, TV SYD

1 af 4

Et stigende antal børn kommer til skade ved fyrværkeriulykker. De seneste tre år er antallet af børn i alderen 7-11 år, der kommer til skade med fyrværkeri omkring nytår steget med næsten 80 pct.

Men det er helt unødvendigt, at så mange børn kommer itl skade, mener forebyggelseskonsulenterne i Esbjerg. Og de ved, hvad de snakker om. De har arbejdet målrettet på at forebygge fyrværkeriskader blandt børn i de sidste 15 år. I de seneste år har antallet af alvorlige fyrværkeriskader blandt børn i Esbjerg været nul.

SSP-konsulenterne i Esbjerg har forebygget ulykker ved at tage ud til byens 5.klasser og undervist dem i, hvordan de omgås fyrværkeri på en sikker måde.

En af de vigtige statister i den undervisning er metalstativet "Mr. No-Brain", som SSP-konsulent Morten List Christensen præsenterer.

- Vi giver ham et par sikkerhedsbriller på, og så skyder vi den her lige op i femøren af ham, fortæller Morten List Christensen til TV SYD.

- Vi giver ham et par sikkerhedsbriller på, og så skyder vi den her lige op i femøren af ham.

Morten List Christensen, SSP Konsulent, Esbjerg Kommune

"Mr. No-Brain" udstyres med sikkerhedsbriller, og nedenfor sætter specialkonsulenten et heksehyl fast og tænder det.  Bagefter er sikkerhedsbrillerne stadig intakte, men som Morten List Christensen siger - Det der, det holder et øje altså ikke til.

Demonstrationen er et af de midler, forebyggelseskonsulenterne har taget i brug, når de skulle undervise byens 5. klasser, og det har virket. 

Morten List Christensen minder gerne om de vigtigste råd, når man omgås fyrværkeri.

- Selv små mængder krudt kan gøre store skader, så derfor  - det er ikke legetøj. Hold øje med jeres børn. Og hold aldrig fyrværkeri i hænderne, og put det altid i en pose, når man skal ud. Put det aldrig i lommerne. Det KAN gå galt, advarer Morten List Christensen.

 

Så galt går det ens jakke, hvis man har fyrværkeri i lommen, og det antænder ved et uheld.  Foto: Kim Gram, TV SYD

Overholder du de fem fyrværkeriråd, er risikoen ved at fyre af langt mindre.
Du bør stadig bruge din sunde fornuft, følge brugsanvisningen og holde dig ædru, når du skal fyre den af – også nytårsaften kl. 24! Og den, der tænder lunten, har ansvaret for, at andre ikke kommer til skade.

De fem fyrværkeriråd

1. Brug altid beskyttelsesbriller (Også selvom du blot er tilskuer)
2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
5. Gå aldrig tilbage til en fuser