Børnesager: Må kun bo kort tid på akutinstituioner

Ombudsmanden slår fast, at børn og unge, der er tvangsfjernet fra hjemmet, kun må være kort tid på akutinstitutioner. Det fastslår han i en generel udtalelse efter en sag fra Esbjerg Kommune sidste år, hvor der blev udtalt skarp kritik.

- Børn og unge, der bliver fjernet fra hjemmet og anbragt på en akutinstitution, er i en voldsomt sårbar situation.

- Derfor er det afgørende, at kommunen så hurtigt som muligt finder en varig løsning. En akutinstitution er, som navnet siger, en meget midlertidig løsning, fastslår Folketingets ombudsmand,

Jørgen Steen Sørensen, i en pressemeddelelse.

Han kritiserede skarpt, at seks børn måtte vente mellem et og 2½ år på Esbjerg Kommunes akut-institution, Nordstjernen.

Ombudsmanden anfører samtidig, at anbringelse på en akutinstitution kan være nødvendig for at få afdækket barnets behov.

Men der skal være den fornødne tid til at observere børnene og foretage undersøgelser for at finde det rigtige varige anbringelsessted, hvis børnene ikke skal hjem til forældrene igen.

I de konkrete sager fra Esbjerg, som ombudsmanden har undersøgt, og som han udgav en samlet rapport om mandag, burde kommunen efter hans opfattelse væsentligt hurtigere være kommet til en afklaring.

Esbjerg Kommune har over for ombudsmanden erkendt, at de seks børn har været længe på akutinstitutionen - og for nogle af børnenes vedkommende også for længe.

Institution var tilmed i en længere periode overbelagt.

Børnene har dog siden foråret 2013 været anbragt i varige tilbud, og Esbjerg Kommune har iværksat flere tiltag for at undgå lignende situationer, lyder det i en pressemeddelelse fra kommunen