TV der bevæger dig

Bus-ulykken koster Mandø penge

Beboerne på Mandø går rundt med en fornemmelse af, at medierne har givet dem en dårlig behandling. Aviser, radio og tv har ikke været præcise nok i deres beskrivelse af ulykken for nylig, da tre pensionister mistede livet.

02:23

Der er ikke mange turister, men der er stadig dejligt på Mandø.

1 af 2

Folk tror, ulykken skete på vejen mellem Vester Vedsted og Mandø. Nu har de det indtryk, at det er farligt at køre til Mandø, og de holder sig væk.

Nogle af beboerne på Mandø frygter, ulykken den 18. juni får økonomiske konsekvenser, som kan mærkes resten af året. Kroen og Brugsen oplever, at omsætningen dykker. Der sker nærmest ingenting, fortæller Martin Hansen, der ejer kroen sammen med sin bror Jeff.

Koresand lukket område

Mandø Kro lever især af de selskaber, der kommer fra fastlandet for at køre en tur ud på Koresand og se på sælerne. Men efter ulykken har omkring halvdelen af selskaberne meldt fra.

- De aflyser, fordi de ikke må køre ud til sælerne på Koresand, fortæller Martin Hansen. Det er ikke tilstrækkeligt blot at besøge kroen. Det kan turisterne ikke få tiden til at gå med. Der er aflysninger en måneds tid fremefter, men så kommer der forhåbentlig igen gang i udflugterne.

Politiet har forbudt turist-kørsel på Koresand, indtil det er afklaret, hvordan trafikken på sandøen kan foregå. Det var som bekendt her, "Sælbussen" til Mandø væltede, så tre kvinder fra Give omkom.
Martin Hansen vil forsøge at annoncer for at få gang i special-ture til Mandø. Men det skal være nu, for han og broderen har lige købt kroen, og de har brug for omsætning.

Det går ikke godt

Kerstin Lück og hendes mand Jens er uddelere i Brugsen på Mandø.

- Tursterne er bange. Det går ikke så godt, siger Kerstin, men det var jo trods alt blot en enkeltstående ulykke, selvom den var tragisk. Der har aldrig før været problemer på vejen over til Mandø.

- Vi lever af sommer-turister, siger Kerstin Lück. Hun ved ikke, hvad øen ellers skal leve af. Mandø er stadig en dejlig ø, tilføjer hun, så hun kan ikke rigtigt forstå, hvorfor turisterne holder sig væk.   

Hendes mand siger, det hænger sammen med den store medie-omtale efter ulykken. Folk tror, det er Mandø-bussen, der er ramt af en ulykke. Men der er ikke sket noget på vejen fra fastlandet over til øen. Vejen er sikker nok. Turisterne har blot fra medierne fået det indtryk, at den er farlig at køre på, og det er helt forkert.