TV der bevæger dig

Danmarks ældste by vil på eftertragtet liste

Esbjerg Kommune reagerede hurtigt, da det forleden blev foreslået, at Danmarks ældste by skal på UNESCOs Verdensarvsliste. Men vejen til det er lang…

Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Museumsidirektør Dagmar Warming, Ribe Kunstmuseum, luftede for nylig tanken om, at Ribe bør søge optagelse på Verdensarv-listen. Derfor er kommunen nu gået i gang med at undersøge om der er både folkelig og politisk opbakning til ansøge om optagelse.

Christiansfeld, som sidste år blev optaget på den fornemme liste, ved, hvor lang processen er. Der gik 20 år fra den første ansøgning.

Først skal der søges på tentativlisten, hvor medlemsstaterne kan gøre opmærksom på værdier, som er egnede til optagelse på verdensarvlisten.

 

Ribe er Danmarks ældste by - og fortjener at komme på UNESCOs Verdensarvsliste. Foto: Finn Grahndin, TV SYD

 

Proceduren for optagelse er på 168 sider, fortæller en intern skrivelse fra Esbjerg Kommune.

-Vi, der bor her i området, ved, at Ribe virkelig er en kulturperle. Så jeg synes, at det kunne være rigtig spændende at se, om vi kan få Ribe på den meget eftertragterde liste, siger formand for kulturudvalget, Jakob Lose, V, til TV SYD.

Og turistchefen jubler – ikke mindst, når han ser på, hvad optagelsen har betydet for Christiansfeld:

- Det er det, man kan kalde en knald-hamrende-god-ide. Og da jeg hørte den, tænkte jeg straks: "Selvfølgelig!”, siger Henrik Vej Kastrupsen til TV SYD.

I første omgang skal man optages på tentativ-listen. Her står i øjeblikket seks andre emner i Danmark og Grønland.

På verdensarvslisten  står i dag seks danske lokaliteter, bl.a. Jelling-stenene og Vadehavet.

Opdateret, kl 18.55: Det har tidligere fremgået af artiklen, at Esbjerg Kommune havde sendt en ansøning afsted. Det er ikke korrekt. Derudover har kommunen heller ikke udsendt en pressemeddelelse, som det tidligere fremgik.

 

Ribe har ikke haft stormflod siden 1911. Richard Kværnø er byguide og fortæller historien. Foto: Finn Grahndin, TV SYD

 

Lang vej til optagelse

Proceduren for optagelse er på 168 sider, og det er forventeligt, at det er en årelang proces. Udgangspunktet inden eventuel ansøgning er imidlertid om det er noget enestående i hele verden, og om det kun kan ses her? Her er det ikke Christiansfeld som by, men mere Brødremenigheden som er årsagen til det unikke.
 
I ansøgningen vil der også være en kommunal forpligtigelse i at renovere og bevare de udpegede værdier, da de får en særlig status, såfremt det bliver verdensarv.
 
Ansøgerne på tentativ-listen er i dag:
 • 1000 års landbrug i Arktis, Sydgrønland
 • Aasivissuit og Arnagarnup Qoorua, Grønlandsk jagtområde
 • Aasivissuit og Arnangarnup Qoorua
 • Frederiksstad med Amalienborg.
Bydelen Frederiksstaden i København er et billede på et samfund. Den symboliserer idealet for det enevældige styre i dobbeltmonarkiet Danmark-Norge omkring 1750.
Molerklinterne (Limfjordsområdet – bl.a. Fur)
Vikingelokaliteter i Nordeuropa
 Bl.a ringborgene Trelleborg (ved Slagelse), Nonnebakken (i Odense), Aggersborg (ved Løgstør), Fyrkat (ved Hobro) og Borgring (ved Køge).
 
På Verdensarvslisten står i dag:
 • Christiansfeld
 • Jelling Monumenterne
 • Parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland
 • Kronborg Slot
 • Stevns Klint
 • Vadehavet
 • Roskilde Domkirke

 

Mest sete på tvsyd.dk