Danmarks største havneudvidelse på vej i Esbjerg

Milliard-investeringer og 2000 nye arbejdspladser på vej på et af verdens knudepunkter for grøn energi.

Danmarks i forvejen største havn målt på areal går nu igang med Danmarks måske største havneudvidelse nogensinde. I løbet af de næste seks måneder planlægger Esbjerg Havn at opkøbe 1,3 millioner kvadratmeter kommunalt jord, og når det er på plads, investerer en nordisk fond sammen med havnen op mod en milliard kroner i nye produktionshaller til vindmøller.

Det ventes i følge administrerende havnedirektør, Dennis Jul Pedersen, at udløse op mod 2000 nye arbejdspladser, og i følge borgmester Jesper Frost Rasmussen, Venstre, vil udvidelsen cementere Esbjerg Havn som førende i Danmarks grønne omstilling.

- Der er allerede udskibet 50 vindmølleparker fra Esbjerg Havn, og der kommer flere  til. Med udvidelsen bidrager vi markant til at nå regeringen grønne mål om 70 procent co2-reduktion i år 2030, siger Jesper Frost Rasmussen.

I dag udskibes tre ud af fire vindmøller på Nordsøen fra Esbjerg, og den trafik ventes at stige markant i de kommende år. 

quote

Fase seks bruger jeg hverken tid eller penge på, vi har været nødt tilat tænke anderledes.

Dennis Jul Pedersen, administrerende direktør, Esbjerg Havn.

Fase seks er død

Der er tale om udvidelse af den såkaldte fase fem af Esbjerg Havn, som strækker sig syd over på land, mens fase seks, som omfatter anlæggelse af en kunstig ø på en million kvadratmeter i Vadehavet i retning mod Fanø, må anses som værende opgivet efter massive protester fra ikke mindst Fanø Kommune, som blandt andet indrog Unesco i sin modvilje. 

- Fase seks bruger jeg hverken tid eller penge  på, vi har været nødt til at tænke anderledes, siger administerende direktør Dennis Jul Pedersen fredag til TV SYD.

Unik position

Det er den nordiske infrastrukturfond Infranode, som sammen med Esbjerg Havn investerer op mod en milliard kroner i nye faciliteter.

- Esbjerg har en unik position i et hastigt voksende vindmarked på Nordsøen, som er en af nøglerne i Europas klimaomstilling, sagde  senior advisor Niels Vallø, Infranode, i maj i år i en pressemeddelelse.  

Fakta:

  • Der er udsigt til, at der skal installeres op mod 100 GW havvindmøller i Nordsøen inden år 2030. Dt er en femdobling i forhold til i dag.
  • Esbjerg Havn er en af verdens knudepunkter for havvind, og vækstpotentialet er stort i de kommende år.

Kilde: Infranode.

Alt er stort og stærkt på Esbjerg Havn. Blandt andet har den verdens stærkeste mobile  kran. Den kan løfte godt 300 ton.
Alt er stort og stærkt på Esbjerg Havn. Blandt andet har den verdens stærkeste mobile  kran. Den kan løfte godt 300 ton.
Foto: Michael Nielsen, TV SYD