Det her spadestik koster 1,2 milliarder kroner

Farvel til de sorte kul. Goddag til grøn energi. Det kulfyrede kraftvarmeværk på havnen i Esbjerg skal erstattes af et mere miljøvenligt anlæg, der allerede nu vækker opsigt.

Et lille spadestik for to mænd. Et gigantisk spadestik for mere miljørigtig fjernvarme.

I dag sagde 115.000 borgere  i Varde og Esbjerg farvel til  fjernvarme baseret på kul og goddag til et mere miljørigtig kraftvarmeværk. 

- Vi får nu en grøn energimetropol, sagde Jesper Frost Rasmussen ved 1. spadestik-arrangementet.   

Ved siden af det nuværende kraftvarmeværk fra 1992 skal det nye værk bygges - og levere varme til 115.000 kunder
Ved siden af det nuværende kraftvarmeværk fra 1992 skal det nye værk bygges - og levere varme til 115.000 kunder
Foto: Finn Grahndin

Danmarks største havvands-varmepumpe  

I stedet for at satse på én stor varmeenhed som nu - altså kul - er valget faldet på et netværk af mindre varmekilder som for eksempel overskudsvarme fra lokale virksomheder, men med Danmarks største havvands-varmepumpe som rygrad.

- Det bliver en helt unik og meget fleksibel løsning, sagde formanden for DIN Forsyning, Anders Linde. 

Energiløsningen vækker opsigt både nationalt og internationalt. Delegationer har allerede været i Esbjerg for at høre nærmere.  

Sådan fungerer en havvandspumpe

Værket skal udvikles hele tiden 

Flere nye teknologiske løsninger vil løbende blive en del af værket for at opnå  en CO2-neutral produktion. For at forsyningssikkerheden er i orden bygger man et særskilt flisværk . Men den vigtigste varmekilde vil være affaldsforbrændingsanlægget. 

Med fyringen af kullene, der er udskældt for at være forurenende, er en mere miljøvenlig produktion af fjernvarme et led i den politiske ambition i Esbjerg om at blive en CO2-neutral kommune i 2030.

- Som den første store by sikrer vi fremtidens fjernvarme med innovativ nytænkning, sagde han ved arrangementet. 

Vestkraft leverer masse af varme -  ved at fyre med kul, der ikke just er
Vestkraft leverer masse af varme -  ved at fyre med kul, der ikke just er
Foto: Finn Grahndin

Bygges på usikker grund 

Men den grønne omstilling sker ikke fra den ene dag til den næste. Det nye store kraftvarmeværk står først færdig den 1. april 2023. Men der skal  det også være klart, for den dag slukker Ørsted for kulkraftværket Vestkraft. 

Energistyrelsen har godkendt planerne med en dispensation. 

Prisen på 1,2 milliarder kroner fortæller lidt om, at det nye værk er en lidt kompliceret affære. Både at bygge - vi har store udfordringer med at bygge på noget, der en gang var havbund, sagde projektchef i Din Forsyning Kenneth Jørgensen under 1. spadestik-arrangementet - men altså også indholdet.