TV der bevæger dig

Dronningen på togt imellem Esbjerg og Fanø

I september besøger Dronning Margrethe de to vestjyske kommuner på sit sene sommertogt.

Dronningen vinker til folkemængden fra kongeskibet. Arkivfoto. Foto: Nicolai Reinhold, TV SYD

De senere år har undersåtterne på den jyske østkyst haft glæde af Dronning Margrethes besøg, når Kongeskibet Dannebrog er sejlet ind i både Vejle, Aabenraa og Flensborg havne på sommertogt. 

Der er sket meget på de 12 år, der er gået, siden Kongeskibet og Dronningen sidst besøgte os.

Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester, Esbjerg

Nu er det vestjydernes tur til at have besøg af monarken, når hun i september besøger blandt andet Fanø og Esbjerg på sit sene sommertogt. Dronning Margrethe begynder 31. august i Thisted, hvorpå hun sejler sydpå til Esbjerg og Fanø henholdsvis 1. og 2. september, hvor de enkelte kommuner er værter for dronningen.

Under besøgene skal hun lige som tidligere besøge en række virksomheder og kulturinstitutioner, oplyser hoffet mandag i en pressemeddelelse.

12 år siden sidst

Kongeskibet Dannebrog lagde sidst kursen forbi Esbjerg for 12 år siden i 2008. Programmet for Dronningens besøg er endnu ikke fastlagt, men borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) glæder sig til at give Dronningen en ny oplevelse af Esbjerg og har planer om at sætte fokus på byens udvikling.
 
- Det går stærkt hos os i Esbjerg, og der er sket meget på de 12 år, der er gået, siden Kongeskibet og Dronningen sidst besøgte os. Derfor vil vi gøre os umage med at lægge et spændende program, så Dronningen kan opleve nogle af de nye tiltag og aktiviteter, som giver Esbjerg sin særlige energi. Samtidig er det selvfølgelig vigtigt, at det er en festlig og folkelig begivenhed, som borgerne kan tage del i, så de og Dronningen kan opleve hinandens glæde ved besøget, siger han i en pressemeddelelse.

Aarhus og Anholt først

I efteråret sidste år sejlede monarken til Flensborg for at besøge delstaten Slesvig-Holsten samt det danske mindretal syd for grænsen. I 2015 gik sommertogtet til Vejle og Aabenraa.

Dronning Margrethe indleder i begyndelsen af juni sommeren med et sommertogt til Anholt og Aarhus.

Sommertogterne er en tradition, der går over 100 år tilbage til Christian 10.s regeringstid. Dengang tog han på årlige togter i de danske farvande. Traditionen er siden videreført af Frederik 9. og dronningen, som begge har lagt vægt på at bruge Kongeskibet Dannebrog til at være i kontakt med store dele af landet.

Mest sete på tvsyd.dk