EfB er tilbage på lokale hænder, men pengene rækker ikke til superligadrømme

Foto: TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fredag var en stor sejr for de lokale investorer og privatpersoner, der har smidt penge efter at fravriste de amerikanske ejere nøglerne til fodboldklubben EfB.

Med forbehold for, at landsretten åbner sagen igen, så er fodboldklubben EfB tilbage på lokale hænder.

Skifteretten i Esbjerg kom nemlig fredag frem til, at de lokale investorer og private donorers plan for EfB var den mest bæredygtige for at sikre fodboldklubbens overlevelse på længere sigt.

Dermed underkendte rekonstruktørerne og kreditorerne ikke kun planen fra den amerikanske ejerkreds ud, de smed også selvsamme ejerkreds, 'Esbjerg Investment Limited' (EIL), på porten.

Nu lukker man ikke nogen ind, som ikke kan opføre sig ordentligt

Ole Bruun, sportsjournalist, JydskeVestkysten

Den lokale styregruppe med Henry Heiberg i spidsen siger, at den har 50 millioner kroner i pungen til at drive klubben videre for.

Det er et fint, men ikke holdbart, udgangspunkt, siger sportsjournalist hos JydskeVestkysten, Ole Bruun.

- Den finansiering, de lokale har lagt op til de næste 3 år, rækker jo ikke til mere end en midterplacering i første division i bedste fald, og det er jo ikke det, EfB's selvforståelse går ud på. Så på lidt længere sigt skal der nye investorer ind. Nu har man lært forhåbentligt lektien, og nu lukker man ikke nogen ind, som ikke kan opføre sig ordentligt.

Klubben blev sendt i rekonstruktion 23. februar af kreditoren EfB Ejendom, fordi den amerikanske ejerkreds, 'Esbjerg Investment Limited' (EIL), ifølge klubbens direktør ikke har kunnet betale sine regninger.

- Alternativet, hvis den lokale styregruppe ikke var gået ind i det her, var jo utvivlsomt konkurs, for Paul Conway var godt igang med at køre klubben i sænk. Her og nu er finanserne ikke til de helt store drømme, men der er trods alt en klub endnu at arbejde ud fra, og så må vi så se, hvornår EfB kommer tilbage i Superligaen.

Det kom der frem i retten

  • Kreditorerne har stemt ja til rekonstruktionsplanen fra den lokale styregruppe - og dermed EfB Ejendommes forslag. Det betyder, at EfB igen er tilbage i lokale hænder.

  • De amerikanske ejeres advokat, Louise Simonsen, fortæller i retssalen, at klubbens aktionærer ikke er blevet behandlet sagligt. Hun mener, at ikke kun kreditorer, men også aktionærer, skal have stemmeret, når et forslag til en rekonstruktion bliver fremlagt.
    Det opponerer rekonstruktør, Jan Bruun, imod. Han mener ikke, at aktionærerne har stemmeret ved en rekonstruktion. Han peger på, at det vigtigste er, at finde et grundlag for Esbjerg fB. 

  • TV SYDs reporter i retten oplyser, at det ikke er lykkedes retten at finde et forlig i sagen. Rekonstruktørerne vælger en rekonstruktionsplan, hvorefter det skal til afstemning hos de fremmødte kreditorer. Hvis rekonstruktionsplanen ikke bliver stemt igennem, går EfB konkurs.

  • Claus Sørensen Gruppen, der er hovedsponsor i klubben, fortæller i retten, at man til juni skal forny sponsoratet - men bliver de amerikanske ejere på magten efter mødet i dag, vil de ikke forlænge deres sponsorat. 

  • David Warren, der har lovet 15 millioner til Paul Conway, har advokater til stede i retten. De fortæller, at Warren ønsker at samarbejde med de lokale - men den interesse er ikke gengældt. Til det fortæller Henry Heiberg, der står i spidsen for den lokale gruppe, at han ikke har afbrudt kontakten til amerikaneren - men der er uenighed om, hvordan kontakten endte.

  • TV SYD har snakket med fans, der følger med i retten. Her fortæller flere, at de ligeglade med, hvem der efter i dag ejer den vestjyske klub - de ønsker bare, at klubben overlever. Andre fans er dog mere kritiske og fortæller til TV SYD, at de ønsker de amerikanske ejere fjernet, så EfB fremover er ejet af lokale hænder.

Afventer "VAR"

Beslutningen om at sende EfB i rekonstruktion kærede amerikanerne til landsretten, men den har endnu ikke taget stilling til sagen. 

Og amerikanerne havde ved rettens afslutning fredag heller ikke taget stilling til, om de ville gå videre til landsretten med dagens beslutning om at overlade klubben til de lokale kræfter.

Så hvis landsretten beslutter det, kan det betyde, at sagen skal gå om.

- Det er lidt ligesom i fodbold. Man skal først lige se, om VAR (videodommer, red.) har fundet noget, der ikke er, som det skal være. Og VAR er jo i denne sammenhæng landsretten, så lad os nu se, om det bliver anket af amerikanerne, og så må vi tage det til den tid. Men her og nu synes jeg, det er en god dag for EfB, siger Ole Bruun.

Dagens nyeste kapitel i den efterhånden lange saga om EfB's nedtur fra superligaen til 2. division har givet stof til eftertanke for ikke kun Ole Bruun, men også hele EfB's fanskare, siger sporstjournalisten.

- Der var ikke nogen, der kunne have forestillet sig, at det ville gå så skævt, som det gjorde. Og det har amerikanerne selv et ansvar for. Den måde, de kom buldrende ind i klubben på, var jo fuldstændig vanvittig, og det, der spændte ben for dem, var den sportslige fiasko, fordi EfB rykkede ned i 2. division. Det havde vi aldrig forventet med så mange penge i ryggen. siger Ole Bruun.

Livreddere advarer om farlig vind og revlehuller

Foto: Pressefoto, TrygFondens Kystlivreddere
Udgivet

TrygFonden Kystlivredning opfordrer badegæster og udøvere af vandaktiviteter til at være opmærksomme på pålandsvind og fralandsvind, inden de begiver sig ud i vandet.

Opfordringen kommer, efter at livreddere flere steder i landet havde travlt i weekenden, hvor det varme sommervejr trak mange mennesker til strandene.

- Vi kigger ind i en periode med vind, der kommer relativt kraftigt for årstiden fra alle mulige hjørner, og derfor skal vi have råbt vagt i gevær, siger Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

Kan skabe revlehuller

Fralandsvind er en betegnelse for vind, der blæser fra land og ud over havet. Pålandsvind er et udtryk for vind, som blæser fra havet og ind over land.

- Pålandsvind er der, hvor man oplever, at der kommer liv i vandet og større bølger. Det øger strømmen i vandet, og det kan man blive fanget i - de her såkaldte revlehuller. De er globalt set den største årsag til, at folk omkommer i vand, lyder det fra Anders Myrhøj.

Han tilføjer, at TrygFondens kystlivreddere anviser til områder på stranden, hvor der ikke er aktive revlehuller. Derfor er det en god idé at søge ned til de områder, hvor der er livreddere, hvis man vil i vandet, siger Anders Myrhøj.

Travl weekend - uden livredninger

Ifølge Anders Myrhøj var der ingen livstruende situationer ved de sydjyske strande. Men især på Lakolk Strand - som er en af Nordeuropas største strande - skabte sommervejret stor travlhed hos livredderne, som blandt andet måtte hjælpe med at bringe børn og forældre sammen.

I løbet af uge 29 har livredderne blandt andet haft travlt med at bringe børn i baderinge i land og behandle badegæster for skader.

De seneste uger har livredderne på landsplan været i vandet flere end 600 gange for at advare folk, når de så farlig adfærd på vandet.

TrygFondens kystlivreddere til stede på 34 strande og havnebade rundt omkring i landet.

To kommuner har nu fået ét års regn - 'meget usædvanligt'

Foto: Michael Nielsen, TV SYD
M
Udgivet

Som de eneste kommuner i landet, har Vejen og Vejle Kommune nu rundet det gennemsnitlige årsnedbør i Danmark.

Den gældende klimanormal for årsnedbør hedder 759,1 millimeter. Mandag ligger det fast, at to kommuner i Danmark for året nu har passeret denne mængde.

Det er Vejen Kommune, som har fået 781,3 millimeter nedbør og Vejle med 768,9 millimeter, fortæller DMI.

- Det er meget usædvanligt, at klimanormalen for årsnedbør overgås allerede nu. Hvis man ser på sidste år, der var det vådeste år registreret af DMI, så skulle man helt hen i anden halvdel af september, før årets vådeste kommune, Billund, passerede de 759,1 millimeter, fortæller Frans Rubek, Klimatolog ved DMI.

Dog skal man have for øje, at disse områders årsnedbør generelt ligger over landsgennemsnittet.

Hos DMI har man ikke på nuværende tidspunkt aktuelle rapporter, der viser klimanormalen fordelt på kommuner.

Dog viser en ældre rapport fra DMI, at Vejen kommunes årsnedbør gennemsnitligt lå på 960 millimeter i perioden 2006-15, mens Vejles i samme periode lå på 919 millimeter.

Derfor rammes Syd- og Sønderjylland hårdt

Klimatologisk set, har Syd- og Sønderjylland altid været et vådt område. Det er ikke taget ekstra til i særligt dette område, men derimod hele landet, de senere år fortæller Sebastian Pelt, Meteorolog DMI.

Men årsagen til, at Syd- og Sønderjylland er mere våd end andre landsdele, findes der en god forklaring på.

- En del byger dannes ind over land i sommerperioden, hvilket medfører regn i området. Derudover kommer der, særligt i vinterperioden, en del regn ind fra havene i vest, hvor Syd- og Sønderjylland tager i mod størstedelen af den, hvorefter det aftager, som bygerne bevæger sig østpå, siger Sebastian Pelt.

Endvidere forklares det, at den regn, som bevæger sig nordpå fra Tyskland ikke forstyrres af hav, som ofte får regnbyger til at aftage, og derfor uforstyrret rammer Syd- og Sønderjylland, i modsætning til eksempelvis Fyn.

Stor mængde regn søndag og mandag

Billund har til dato fået 745,7 millimeter nedbør, og lå sidste år på hele 1228,6 millimeter. De ventes dog ikke at overgå klimanormalen i dag, da regnvejret, der faldt mandag morgen, er på vej mod nordøst.

Særligt det seneste døgn har vandet silet ned. Ved Horsens/Bygholm har man fået mest nedbør i Syd- og Sønderjylland, da der er faldet 36,7 millimeter.

Rekordkommunerne Vejen og Vejle har søndag og mandag indtil kl. 9:00 sammenlagt fået henholdsvis 29,9 og 27,2 millimeter, hvorfor de altså har passeret klimanormalen.

Om kommunerne kommer op og rammer samme eller større nedbørsmængde som Billund gjorde sidste år, tør Sebastian Pelt ikke spå om. Dog er det sandsynligt, at de runder 1000 millimeter.

- Jeg tør godt spå, at Vejen og Vejle kommer over 1000 millimeter, medmindre noget går helt galt. Oktober og dernæst august plejer at være de vådeste måneder, og får vi den normale mængde regn resten af året, så når vi den mængde, siger Sebastian Pelt.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com