Eksplosion på Tyra - to personer fløjet på hospitalet

I forbindelse med genopbygningen af de to platforme i Tyra-feltet i Nordsøen, skete der i sidste uge en arbejdsulykke, hvor tre personer kom til skade.

I fredags kom tre personer til skade i forbindelse med en arbejdsulykke på Tyra Øst-platformen ved gasfeltet Tyra cirka 225 kilometer ude i Nordsøen.

Tyra-feltet blev midlertidigt lukket i september 2019, så platformene kunne blive genopbygget. 

Det er i forbindelse med det arbejde, at der i sidste uge opstod en eksplosion, hvor de tre personer kom til skade. To af dem blev fragtet til sygehuset i Aalborg af Søværnets Operative Kommando.

TotalEnergies, der er Tyra-feltets operatør, har sendt en skriftlig udtalelse om hændelsen til TV SYD:

- TotalEnergies EP Danmark kan bekræfte, at tre personer kom til skade under arbejdet med at rense stigrør på Tyra Øst-platformen, da stilladset, de arbejdede på, blev beskadiget. Alle tre mænd fik øjeblikkelig hjælp, og to af dem blev transporteret med helikopter til hospitalet i Aalborg til undersøgelse og pleje. Begge vendte hjem i løbet af weekenden, skriver virksomheden i udtalelsen.

Tyra II er et moderne højteknologisk naturgasfelt der består af otte platforme. Beboelsesplatformen, rejser sig 43 meter over vandets overflade og har syv etager med et helikopterdæk øverst.
Tyra II er et moderne højteknologisk naturgasfelt der består af otte platforme. Beboelsesplatformen, rejser sig 43 meter over vandets overflade og har syv etager med et helikopterdæk øverst.


Undersøgelser i gang

TotalEnergies oplyser desuden, at ingen af de involverede medarbejdere kom alvorligt til skade.

- Arbejdet på stedet blev straks stoppet og en undersøgelse påbegyndt for at finde ud af præcis, hvad der skete. Myndighederne blev også informeret, og en grundig sikkerhedshandlingsplan er på plads. Det normale anlægs- og installationsarbejde på Tyra Øst blev gradvist genoptaget natten mellem fredag og lørdag med undtagelse af det planlagte arbejde for det specifikke hændelsesområde, som vil forblive afspærret, indtil undersøgelserne er afsluttet, lyder det yderligere i udtalelsen, som TotalEnergies har sendt til TV SYD.

Trykprøvning gik galt

Ifølge TV SYDs oplysninger var der tale om et alvorligt uheld, hvor en person blev kastet et par meter op i luften i forbindelse med trykprøvning af et rør. En tung ventil blev skudt afsted og ramte to stilladser.

Det nye Tyra II skal efter planen åbne i juni 2023. 

Tyra-feltet

Tyra-feltets anlæg i Nordsøen er midlertidigt lukket i perioden mellem september 2019 og juni 2023 for at blive genopbygget.

Nedlukningen skyldes, at Tyra-feltets anlæg siden etableringen i 1987 er sunket cirka 5 meter.

Tyra-feltets anlæg har siden 1987 været den vigtigste forsyningskilde til danske og svenske gasforbrugere.

TotalEnergies er Tyra-feltets operatør på vegne af DUC - et partnerskab mellem TotalEnergies (43,2%), Noreco (36,8%) og Nordsøfonden (20%).

Tyra er Danmarks største naturgasfelt, og feltet er center for forarbejdning og eksport af mere end 90% af naturgassen, der produceres i den danske Nordsø. 

Kilder: Energinet.dk & TotalEnergies