TV der bevæger dig

Eksplosiver skal ud af byen

Folketingsmedlem Jørn Dohrmann (DF) kræver nu politisk handling for at forhindre, at virksomheder opbevarer store mængder af eksplosive stoffer i områder med tæt bebyggelse.

02:50

Teknisk direktør Allan Østergaard ved en af containerne med indbygget brandslange.

1 af 2

TV SYD fortalte i går, at virksomheden Viking i Esbjerg kan opbevare flere ton krudt på fabrikkens område tæt på boliger. Eksplosiverne bruges til fremstilling af  nødraketter, håndblus og røgsignaler til brug i skibsfarten. Virksomhedens primære produkt er redningsflåder.

- Det er jo en stor krudttønde, og hvis lageret ryger i luften, får det katastrofale følger, siger Jørn Dohrmann til TV SYD.

Han vil have strammet reglerne, så eksplosive stoffer bliver placeret i et sikret fjernlager, der ligger uden for tæt bebyggelse.

Viking overholder de gældende regler for opbevaring af krudt. Lageret er placeret i to containere med brandslukningsudstyr og i et særligt sikringsrum. Kravet er, at der skal være ti meter til naboens skel.

Lav fareklasse

- De stoffer, vi arbejder med, er placeret i en lavere fareklasse end fyrværkeri, så hvis de bliver udsat for en varmepåvirkning, bliver de ikke spredt som fyrværkeri, forklarer teknisk direktør Allan Østergaard.

Virksomheden har tilladelse til at opbevare 6.500 kilo af de stærkt brandbare stoffer, men fabrikken har normalt kun op til 2.000 kilo på lager.

- Der er ingen grund til, at naboerne bliver nervøse, og vi vil nu sørge for at informere dem. Vores nøgleord er sikkerhed, siger Allan Østergaard.

Borgmester Johnny Søtrup (V), Esbjerg, siger:

- Jeg er helt tryg ved, at Viking lever op til reglerne, men jeg forstår godt borgernes bekymring, og jeg vil se på, om man på sigt kan placere de farlige materialer et andet sted.