Elevers ønsker til frie folkeskolerammer: Færre lektier, flere sociale arrangementer og kreative fag

Esbjerg Kommune får friere tøjler til at sætte rammerne for deres folkeskoler. Eleverne har allerede flere idéer på tegnebrættet.

- Jeg synes, det er meget fedt, at vi får lov til at bygge folkeskolen op på ny. Der er mange, der har gode idéer, som at der skal være færre lektier og kantinemad, siger formand for Esbjerg Kommune Fælleselevråd, Olga Ahlquist.

Hun går i 9.B på Ansgarskolen i Ribe, og de er en af de skoler, der får mulighed for at få en helt ny hverdag.

Mere kreativitet på skoleskemaet

Et af ønskerne til en ny folkeskole, om ikke for de nuværende 9. klasser så for de kommende elever, er flere sociale aktiviteter.

- Jeg synes, vi mangler noget fællesskab på tværs af årgangene. Man er meget i sin egen klasse, så hvis man kunne lave hold, hvor man kan få lov til at være sammen med hinanden og fordybe sig i noget, man er interesseret i, foreslår 15-årige Sara Godt Schmidt fra Ansgarskolen.

14-årige Olga Ahlquist er elevrådsformand på Ansgarskolen og formand for Esbjerg Kommune Fælleselevråd.
14-årige Olga Ahlquist er elevrådsformand på Ansgarskolen og formand for Esbjerg Kommune Fælleselevråd.
Foto: Anne Bolding, TV SYD

Det er Olga Ahlquist helt enig i. Hun foreslår også varieret undervisning, så ugen er nemmere at komme igennem.

- Jeg har tænkt på, at man for eksempel kunne have undervisning over Teams om onsdagen, hvor man kan fordybe sig mere i lektier derhjemme. Det kunne også være en mere kreativ dag med musik, billedkunst eller idræt, lyder det.

Idéer er der mange af, og eleverne vil gerne være med til at ændre folkeskolen.

Frie rammer

Statsminister Mette Frederiksens udmelding tirsdag betyder, at syv af landets kommuner får mere frihed. Hvor Esbjerg Kommune altså får mere frihed til folkeskolerne. Det er et ansvar, som kommunen glæder sig over at få tildelt.

- Det er fantastisk, at vi har fået mulighed for at sætte folkeskolen fuldstændig fri og være med til at skabe rammerne for fremtidens folkeskole, ikke kun i Esbjerg Kommune, men som noget, der kan rulles ud over hele landet bagefter. Så det er jo helt fantastisk, det er jo ikke til at få armene ned, siger borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen, Venstre.

Inden Esbjerg Kommune kan ændre rammerne, skal regeringen først have flertal fra Folketinget, og borgmesteren skal have det samme i byrådet.

- Jeg forventer helt klart, at der vil være et klart flertal på Christiansborg for, at man åbner op for forsøget med frikommuner, siger Jesper Frost Rasmussen (V).

Forsøget er igangsat i syv kommuner fordelt på tre områder. Esbjerg Kommune har folkeskolen sammen med Holbæk Kommune.