Er 1000 kroner nok?

En kuvertpris på 1000 kroner - det er hvad kommunale middage må snige sig op på. Men det budget er blevet overskredet i Esbjerg Kommune. "Kritisabelt," mener ekspert. "Ikke overdrevet", siger Esbjergs borgmester.

Uden mad og drikke, du'r kommunen ikke. Bare så længe madbudgettet ligger på under 1000 kroner pr. kuvert. Den lektie er det ikke alle kommuner, der helt har fået under huden endnu. Jydske Vestkysten kunne i dag fortælle om en regning pålydende 23.500 kroner til Esbjerg Kommune, efter en middag på Hotel Dagmar i Ribe i 2007.

Under middagen blev der drukket vin til prisen 495 kroner pr. flaske, og hver enkelt deltager i mødet indtog i gennem snit ni genstande, blandt andet rødvin og champagne. I alt blev kuvertprisen på 1175 kroner - og det er en overskridelse af det fastlagte loft på 175 kroner.
Claus Hagen Jensen, professor i forvaltningsret ved Handelshøjskolen i København fortæller til Jydske Vestkysten, at en sådan overskridelse af det fastlagte beløb kan være et problem:

- Det forekommer mig at være for meget i forhold til de almindelige offentligretlige regler om, hvad der er i orden at indtage på borgernes regning. Man må udvise en rimelig sparsommelighed, og, det mener jeg, ikke er tilfældet her. Så jeg vil kalde middagen ulovlig og kritisabel, siger han.

Blot en tommelfingerregel

Den fastlagte grænse på 1000 kroner per kuvert blev vedtaget efter Brixtofte-sagen i Farum, hvor der blev dyre og eksklusive vine ved kommunale middage. Esbjergs borgmester, Johnny Søtrup, har ikke været til at træffe i dag, men han udtaler til JV:

- Jeg synes ikke engang, vi flotter os specielt meget, hvis jeg skal være helt ærlig. Vi fik vel tre retter mad og nogle rimelige vine. Vi køber ikke vine til 1000 kroner flasken. Det er ikke ude på overdrevet.

Loftet på de 1000 kroner er dog blevet brudt, og i sådanne tilfælde kan der være tale om mandatsvig. Det er der dog ikke nødvendigvis i dette tilfælde, mener Lars Bo Langsted, juraprofessor ved Aalborg Universitet.

- De 1000 kroner er mere en tommelfingerregel, og for at man kan blive straffet for mandatsvig kræver det gentagelsestilfælde, siger han til JV.dk