Esbjerg får ny havne-lagune til 216 millioner kroner

Onsdag eftermiddag indtager store maskiner Esbjerg Strand - og markerer dermed, at Esbjerg Kommune investerer 216 millioner kroner i et nyt rekreativt havnemiljø, som skal være klar inden udgangen af 2019.

Esbjerg Strand-projektet omfatter en havne-lagune, en havneø og en lystbådehavn, som kan danne ramme om maritime aktiviteter.

Første opgave bliver at etablere en dæmning rundt om hele det kommende anlæg. Fra Esbjerg Brygge vil man kunne følge med i arbejdet fra første parket, og det samme gør sig gældende ved et besøg på Sædding Strand foran skulpturen Mennesket ved havet.

- Alle interesserede vil hurtigt kunne se fremskridt, for vores entreprenør Aarsleff A/S har travlt. Dæmningen skal stå færdig inden stormflodssæsonen kan begynde at drille projektet. Derfor må der arbejdes fra syv morgen til syv aften alle ugens dage i den kommende periode, siger borgmester Johnny Søtrup, (V), i en pressemeddelelse, inden han i eftermiddag officielt sætter projektet i gang.

Etableringen af dæmningen og den 60.000 kvadratmeter store havneøen vil ske med det eksisterende materiale fra havbunden. Når dæmningen er etableret, vil der i vinterperioden kunne arbejdes i lagunen, uden at havets rasen påvirker arbejdet.

Inde i lagunen graves der sejlrender op til 4,5 meter dybe, så den planlagte lystbådehavn på havneøen kan anløbes. Op til 300 lystbåde vil kunne bruge havnen. Havneøen får to forbindelser til land, en mindre bro til dæmningen og en reel broforbindelse fra Esbjerg Brygge til tungere trafik. Der vil være promenader og torvepladser med cafeliv på øen, og 26.000 m2 erhvervsjord skal gøres salgsklart. De højeste bygninger på øen kan blive op til 11 etager.

Med udgangen af 2019 skal området stå færdigt.

Havne-lagunen i tal